Manuel Štrlek (u sredini) s Gojunom i Karačićem
 Foto: Tom Dubravec / CROPIX
PIŠE: IRFAN SMAJLAGIĆ

EMOCIJE TREBA SAČUVATI ZA ŠPANJOLSKU, NJEMAČKU, FRANCUSKU, A PITANJE JE ŠTO JE SA JEDNIM IGRAČEM Smiju li se sve njegove vrline zanemariti?

Svaki igrač bi najradije odradio dvije utakmice zaredom, takav stav je pozitivan, ali što je s preostalih šest ili sedam mečeva? Zbog toga su tu treneri koji trebaju dozirati igrače
Piše: Irfan SmajlagićObjavljeno: 16. siječanj 2019. 15:43

PIŠE: IRFAN SMAJLAGIĆ

U prva tri kola stvorili smo podlogu za ulazak u borbu za medalje i veliki rezultat. U svakoj od četiri skupine su dvije momčadi koje odskaču i njima četiri utakmice u grupi služe za uigravanje, uštimavanje orkestra, kako bi se pronašla najbolja rješenja i najbolja forma za drugi krug i kasniju borbu za medalje. Zbog toga za moj ukus ne sviđa mi se pretjerana euforija koja se stvara nakon pobjeda protiv Islanda, Japana i Makedonije jer emocije treba sačuvati za Španjolsku, Njemačku, Francusku…

Mi smo dvostruki olimpijski pobjednici, svjetski prvaci i od nas se očekuje da pobjeđujemo suparnika iz tzv. druge kategorije. Da s gardom šampiona pokazujemo moć i snagu. No, prava provjera tek slijedi, protiv Španjolske će se vidjeti pravo stanje naše ekipe. Dosadašnje pobjede se previše veličaju jer za reprezentaciju s gardom šampiona one su rutinske. Previše euforije, kao i previše pesimizma, nikada ne donosi dobro.

Pravi posao tek sada nastupa, sve pozitivne stvari iz dosadašnjih utakmica treba ukomponirati u 60 minuta protiv Španjolske. Trebaju nam Stepančić i Cindrić kao iz prve utakmice, treba nam Karačić kao što je odigrao protiv Makedonije, Duvnjak u dosadašnjem ritmu, premda mislim da je u stanju još podići kvalitetu igre. Mandić je pokazao da se na njega može najozbiljnije računati, međutim pitanje je što sa Štrlekom.

Posljednjih je godina među najbolja tri igrača na svojoj poziciji, redovno u najboljim sedmorkama turnira... Jesu li njegovo iskustvo i medalje kvaliteta koja se smije zanemariti? Ili? Na žalost, ne znamo gdje smo s njim, protiv Makedonije je igrao manje od tri minute, i ne znamo kako podnosi situaciju u kojoj ne igra u kontinuitetu. I to je mogući problem.

Bit trenerskog posla je dovesti svakog igrača u vrhunsko izdanje kada krene drugi krug, a u ovom slučaju već za Španjolsku. Treneri moraju poznavati kako na pojedinog igrača djeluju rotacije jer svatko drugačije reagira.

Teško mi je komentirati i situaciju s Cindrićem, jer jedan dan kaže da nije ozlijeđen, drugi dan da je ozlijeđen… Ako nije ozlijeđen onda su dvije uzastopne utakmice u kojoj se nije igralo preveliki rizik kad je u pitanju ono što slijedi. Uvijek sam za doziranje igrača, ali tako da se drži turnirska forma. Doziranje tijekom utakmice, a ne da igrač jednu ili dvije utakmice pauzira pa da ga se u sljedećoj ponovno traži, jer u drugom krugu će nam trebati najkvalitetnija izdanja igrača kako bi se ostvario rezultat. Tada je teško rotirati igrače.

Što se tiče potenciranja Duvnjaka kao našeg najboljeg igrača na turniru, ‘ajmo za takve komentare pričekati kraj turnira. Nemojmo prerano tražiti i praviti Supermana od bilo kojeg igrača. Duvnjak je odigrao onoliko koliko se očekuje na ovoj razini od igrača koji je 12 godina među najboljima na svijetu.

I njega treba dozirati. Svaki igrač bi najradije odradio dvije utakmice zaredom, takav stav je pozitivan, ali što je s preostalih šest ili sedam? Zbog toga su tu treneri koji trebaju dozirati igrače, posebno na turniru. Najveći igrači moraju biti maksimalno spremni za najbitnije utakmice, a nama taj niz počinje protiv Španjolske. Vrijeme eksperimentiranja završava.

Protiv Španjolske ne smije biti oscilacija, ako će igrači biti ispod svoje razine, onda ćemo vrlo teško pobijediti. Španjolcima je obrana najjači dio igre. Igraju 6-0, ali ne klasičnih nego s izlascima na 9 do 11 metara od gola je podižu na dubokih 3-3. U Zagrebu su europsko zlato osvojili s modificiranom obranom i nakon toga su je počeli koristiti kao sustav u svojoj igri. Nama takva obrana odgovara jer su nam sva četvorica vanjskih igrača, Duvnjak, Cindrić, Karačić i Stepančić, vrlo mobilni. Lakše će riješiti takvu obranu nego plićih, klasičnih 6-0.

Naša obrana nam je dala dosta pozitivnih spoznaja, i 6-0 i 5-1 mogu donijeti rezultat. U obrani 6-0 moramo biti koncentrirani, na 9 do 10 m rješavati situacije 1 na 1. Ako nam takva obrana ne bude davala rezultat onda s 5-1 poremetiti brzi protok lope tako da ih svedemo na igru 2 na 2. Vrlo važnu ulogu u obrani 5-1 može imati Duvnjak koji je jak 1 na 1, a ima dobar osjećaj za presijecanje lopte i zatvaranje linija dodavanja s beka na beka.

Moram reći da nisam pristalica igre u kojoj je napad 7 na 6 sastavni dio taktike, nekakva konstanta, nego samo kao taktičke varijante, alternative za pojedine dionice utakmice. Nije mi jasno zašto je Raul prekjučer protiv nas uporno igrao 7 na 6, iako mu taj sustav nije dao pozitivan rezultat. Logično bi bilo da je promjenom sustava tražio pozitivan rezultat. Štoviše, ja bih najradije zabranio takvu igru. Prostor za igru se preopterećuje i samim time se ubija ljepota igre. Rukomet postaje statičan, oku neprihvatljiv. Osim toga, s time niti kazna od dvije minute nije prava kazna, bez obzira na to što napadačka momčad riskira primanje gola na prazna vrata.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 20:48