Danska
 REUTERS/Annegret Hilse / REUTERS
U GLAVNIM ULOGAMA

FOTO: DANSKA NAKON DVA PORAZA U FINALIMA SVJETSKIH PRVENSTAVA KONAČNO ZASJELA NA TRON Hansen i društvo pregazili nemoćne Norvežane u Herningu

Danski rukometaši osvojili su svoj prvi naslov svjetskih prvaka svladavši u velikom finalu u Herningu Norvešku s 31-22 (18-11).
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 27. siječanj 2019. 15:03

Danci su do premijernog naslova došli već u prvom dijelu, kojeg su dobili s ogromnih sedam razlike (18-11) nošeni fanatičnim bodrenjem 18.000 svojih navijača i zahvaljujući sedam obrana svog vratara Nicklasa Landina. U drugo poluvremenu je ta prednost Danaca je još i narasla, a Norvežani su doživjeli pravi potop. Kod Danaca su prednjačili Mikel Hansen sa 7 i Morten Olsen s pet golova, dok je kod Norvežana Magnus Jondahl zabio 8, a Sander Sagosen tri gola.

Danci su dosad triput gubili u finalima SP-a (1967, 2011, 2013), a naslov su osvojili sa svih deset pobjeda. Norvežani su srebrom ponovili prošlo SP kada su u finalu izgubili od također domaćina Francuske. Finalnu utakmicu prvenstva sudili su hrvatski par Matija Gubica i Josip Milošević.

Rukometna reprezentacija Francuske osvojila je treće mjesto na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj nakon što je u susretu za broncu u Herningu pobijedila Njemačku sa 26-25 (9-13) golom Nikole Karabatića u zadnjoj sekundi.Zanimljivo, i u njihovoj prvoj utakmici u skupini Francuzi su također zabili u zadnjoj sekundi, ali za neriješen rezultat.

Francuzi su na ovo prvenstvo stigli kao dvostruki branitelji naslova (2017, 2015), te vlasnici četiri zlata na zadnjih pet svjetskih prvenstava, međutim u Njemačkoj i Danskoj morali su se zadovoljiti broncom. Bila je to njihova jedanaesta medalja na svjetskim prvenstvima pri čemu četvrta bronca uz jedno srebro i čak šest zlata.

Njemačka je posljednju medalju na svjetskom prvenstvu osvojila 2007. kada je kao domaćin osvojila zlato. Hrvatska reprezentacija osvojila je šesto mjesto na ovom prvenstvu.

Dancima prvo zlato, Francuzi najuspješniji

Nakon što su tri puta bili drugi, danski rukometaši su prvi put u povijesti osvojili i zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima. Danska je bila druga 1967. godine, 2011. i 2013. godine, a ima i broncu iz 2007.

Osvojivši zlato postali su dvanaesta reprezentacija koja se uspela na svjetski tron. Na vrhu su Francuzi koji su šest puta bili svjetski prvaci, Švedska i Rumunjska imaju po četiri zlatne medalje, dok su Njemačka, Rusija i Španjolska slavile po dva puta. Zlato na svjetskom prvenstvu osvajali su i Hrvatska, ČSSR, SSSR, Jugoslavija, te Zapadna Njemačka.

OSVAJAČI ZLATA

6 - Francuska

4 - Švedska, Rumunjska

2 - Španjolska, Njemačka, Rusija

1 - Danska, HRVATSKA, SSSR, ČSSR, Zapadna Njemačka, Jugoslavija

DANSKA - NORVEŠKA 31:22

DANSKA: N. Landin, M. Landin, Zachariassen, Myrhol, Svan, M. Hansen, Olsen, Lauge, Green, Mortensen, Markussen, Mollgaard, Mensah, H. Toft Hansen, Hansen/Lindberg, Oris, Hald

NORVEŠKA: Bergerud, O’Sullivan, Reinkind, Sagosen, Jondal, Myrhol, Bjornsen, Christensen, Jakobsen, Overby, Gullerud, Johannessen, Tangen, Blonz, Hansen

-------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

31:22 Svi su na nogama, gotovo je, Danska je prvi put u povijesti postala svjetski prvak u rukometu!!! Deklasirali su Norvežane i potpuno zasluženo osvojili titulu!

29:18 Na parket je izašao i danski veteran i apsolutna legenda, 37-godišnji Hans Lindberg, na opće oduševljenje prepune dvorane.

27:16 Hansen je na 26:15 prvi put pogodio za jedanaest razlike, a sada i Olsen potvrđuje prednost od ogromnih +11!

25:15 Magnus Landin pogađa za deset razlike, a njegov brat Niklas Landin u ovom je trenutku već na desetoj obrani i na nevjerojatnih 40%!

24:15 Olsen pogađa za nedostižnih devet razlike 15 minuta prije kraja! Berge opet zove time-out, no sada je sasvim jasno da je ova razlika prevelika te da su Danci najvjerojatnije novi svjetski prvaci.

21:15 Norveška je sada spojila dva vezana pogotka i danski izbornik Jacobsen zove prvi time-out u drugome dijelu.

21:13 Norvežani su u totalnom knock-downu, kada i stvore suvislu akciju, tu je čudesni Landin koji je dosad skupio već osam obrana.

20:12 Hansen i društvo dižu publiku na noge i u drugome poluvremenu, sada je čak plus osam za Dansku!

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Norvežani su bolje otvorili susret, igralo se gol za gol, djelovali su dominatno u samome početku, no vrlo brzo se Danska na krilima domaće publike odvaja i stvara prednost koju je do kraja poluvremena samo povećavala. Danski vratar Landin obranio je nekoliko iznimno važnih lopti u trenucima kada su Norveženi nastojali uhvatiti priključak. Norveški izbornik Berge morat će u drugome dijelu ući u rizik želi li stvoriti bilo kakvu nadu u preokret.

18:11 Norvežani ne uspijevaju naći odgovor na fantastičnu dansku zonu i na poluvrijeme se odlazi s velikih sedam golova prednosti za Dansku.

17:10 Danci se odvajaju na ogromnih sedam razlike, ovo je potpuni raspad sistema u momčadi Norvežana.

13:8 Landin brani sedmerac i zatim Lauge iz kontre zabija za velikih plus pet!

11:8 Christensen na norveškim vratima spaja nekoliko važnih obrana i održava Norvežane u igri.

10:7 Sagosen zabija sjajan gol unatoč prekršaju na njemu. Norvežani pokušavaju uhvatiti priključak, no Danci igraju iznimno disciplinirano i koncentrirano, a Landin radi čuda na golu! Danska zove svoj prvi time-out.

9:5 Zachariassen se upisuje u strijelce, zabio je spektakularan pogodak okrenut leđima prema golu i norveški izbornik Berge prisiljen je pozvati prvi time-out na utakmici.

8:5 Svan na Hansenovo dodavanje dodaje još jedan pogodak i Danska bježi na plus tri.

6:4 Svan i Hansen vode Dansku na plus dva!

4:3 Larsen pogađa za prvo vodstvo Danske, a usput je dvije minute dobio Jondal. Sjajna utakmica u Herningu!

2:3 Zabija i Olsen za Dansku, no Sagosen i Jondal zasad održavaju norvešku prednost.

1:1 Norvežani su prvi pogotkom otvorili finale, ali najbolji danski igrač Mikkel Hansen odmah uzvraća svojim prvim golom nakon što je prethodno promašio sedmerac.

0:0 Počelo je spektakularno finale u Herningu!

-------------------------------------------------------------

17.25: Igrači su istrčali na parket dvorane Jyske Bank Boxen u danskom Herningu. Glavni suci su Hrvati Boris Milošević i Matija Gubica. Dvorana je ispunjena danskim navijačima i sve je spremno za povijesno skandinavsko finale!

HRVATSKI SUCI SUDE VELIKO FINALE SVJETSKOG PRVENSTVA!

U velikom finalu naći će se još dva Hrvata i to u vrlo važnim ulogama! Glavni suci okršaja između Danske i Norveške bit će sudački par iz Hrvatske Matija Gubica i Boris Milošević, što je veliko priznanje za hrvatski rukomet.

Naš dvojac sudio je na čak sedam utakmicu u Danskoj i Njemačkoj (Tunis - Norveška 24:34 (Herning), Tunis - Čile 36:30 (Herning), Čile - Saudijska Arabija 32:27 (Herning), Egipat - Danska 20:26 (Herning), Koreja - Japan 27:25 (Kopenhagen) za 21. mjesto, Srbija - Argentina 28:30 (Kopenhagen) za 17. mjesto.

Linker
18. travanj 2024 06:29