Getty Images, CROPIX, sn ilustracija
POČEO JE LOV NA MEDALJU

FOTO: HRVATSKA SLAVI PRVU POBJEDU NA SVJETSKOM PRVENSTVU! Stepančić junak u velikoj drami, Hrvatska dvaput gubila pa napravila preokret za pamćenje!

Bila je to drama nad dramama. Hrvatska muška rukometna reprezentacija u svom je prvom nastupu u skupini B na Svjetskom prvenstvu u Münchenu pobijedila Island sa 31:27 (16:14), nakon dva preokreta i lude, furiozne završnice. Najefikasniji u reprezentaciji Hrvatske bili su Luka Stepančić s osam i Luka Cindrić sa šest golova, dok je Island predvodio Aron Palmarsson sa sedam pogodaka.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. siječanj 2019. 12:06

HRVATSKA - ISLAND 31:27 (16:14)

HRVATSKA: Stevanović, Šego (12); Duvnjak 4, Stepančić 8, Vida, Horvat 5 (2), Karačić 2, Blažević, Štrlek 1 (1), Musa 2, Cindrić 6, Mandić 1, Kozina, Šipić 2, Bičanić, Vranković.

ISLAND: Gustavsson (4+1), Bjorgvinsson (4); Palmarsson 6, Elisson 4, Sigurmansson, Gíslason, Gudmundsson 1, Magnússon 3, Ingason, Gunnarsson 5 (2), Kristjánsson, Gústafsson, Arnarsson 2, Gudjónsson, Thrastarson, Jónsson 5, Einarsson.

SEDMERCI: Hrvatska 4 (3), Island 2 (2)
ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute (Musa 19, Karačić 45), Island 10 minuta (Gustafsson 13, 58 Arnasson 21, 47, Gislason 26)
IGRAČ UTAKMICE: Domagoj Duvnjak Suci: Boualucha i Khenissi (Tunis)

-------------------------------------------------------------------------------

Hrvatska je očekivano teškom pobjedom protiv Islanda otvorila SP u Njemačkoj. Mučili smo se s obranom, davali puno prostora protivniku, a oni su to odlično koristili. No, u presudnim trenucima uspjeli smo napraviti obranu 5-1 koja nas je povukla do pobjede s kojom se lakše diše i gleda prema drugom krugu. Trebalo je to da se skine veliki pritisak očekivanja s vrata. I zato zaslužuju pljeska, čak i kada nije bilo savršeno. No ima vremena.

Početak je bio težak, jer obrana nikako nije štimala. Raspadalo se na početku i 6-0, a puno bolje nije stajala ni 5-1. No, onda su nekako ulovili radnu temperaturu i sve se popravilo. S nekoliko detalja i obranom 5-1 u trenutu kaad smo počei ilaziti pred islandske šutere sve je izgledalo puno bolje. Od 11:14 finiširali smo sa 5:0 i poluvrijeme završili sa dva gola plusa.

Počeli smo u obrani 6-0 s Musom i Blaževićem u sredini, no bili smo prespori ili su islandski šuteri bili prebrzi, posebno Palmarsson kojeg se ne smije puštati na sedam metara. Lagano su probijali našu zonu, Šego je branio što je mogao. Onda smo promijenili zonu, s Mandićem i Duvnjakom tražili 5-1 i Island je strpljivo riješio i to. Mijenjao je Červar i vratara nakon 15 minuta makar je Šego branio vrlo solidno. Tražio je nešto, ne bi li zaustavio Island.

I onda se s nekoliko detalja ta obrana složila. Musa i Duvnjak igrali su obranu, Kozina i Cindrić napad. Vranković je zamijenio sjajno raspoloženog Stepančića i obrani dodao još malo više agresivnosti, dok je Mandić klasično bio neprelazan. I Island se polako i sigurno slomio. Šego je bio sve bolji. Makar nismo željeli s dvije izmjene rješavati problem, našli smo se u tome i izvukli iz krizne situacije.

Napad je definitivno bio puno bolji. To govori 16 golova zabijenih uz jedan promašeni penal. Cindrić i Duvnjak vukli su na početku, Stepančić je šutom otvorio Island. Igrali smo skoro bez greške, tu i tamo s nekim promašajem, ali teško je biti baš savršen, budimo realni. Onda je Karačić morao malo rasteretiti Duvnjaka, pa je to učinio odlično i čim se Duvnjak vratio bilo je još i bolje. S njim je sve puno lakše. Imali smo briljantan finiš prvog poluvremena s kojim smo publiku podigli na noge. Ispraćeni su naši ovacijama na odmor, no svima je bilo jasno da je to još daleko od raspleta.

Sjajno je igrao Luka Stepančić, uveo nas je u drugi dio sa dva gola, popeli smo se na plus 3 i otpočetka najavili namjeru da kontroliramo situaciju. Priključio mu se Luka Cindrić, ali kako smo počeli brljati s obranom ponovo ta dobra napadačka igra nije naplaćena i većom razlikom na početku drugog dijela. Island se nije predavao. Čekali smo njihove greške, a imali smo previše svojih. I brzo se prednost istopila, Island je već u 39. minuti bio na minus 1 (21:20). Trebalo je opet početi igrati obranu, jer s druge strane je Gudmunsson promijenio vratara, a Bjorgvinsson mu je s dvije obrane u nizu dao priliku da ulove izjednačenje u 43. minuti (22:22). Orn Jonson nas je opet probijao s vanjske pozicije, jako smo kasnili u izlascima na vanjske igrače Islanda. Naravno, to su bili trenuci kada smo bili bez Duvnjaka i silno su se osjetili.

Bjorgvinsson je totalno poludio na golu i Island nas je vratio na novi početak. Karačićevo isključenje iskoristio je Magnusson, Island je poveo 15. minuta prije kraja. Vratio se Duvnjak. Pali smo na -2, Červar je zvao time-out, vidjela se i nervoza.

Ništa nam nije išlo za rukom, bili smo u vrlo teškoj situaciji. Počelo je spašavanje, vratila se obrana iz prvog dijela. Vratili smo se uz isključenje Arnassona i počeo je finiš gol za gol. Stepančić nas je osmim golom vratio u prednost 6 minuta prije kraja (27:26). Pa dvije kontre Horvata i Cindrića i lakše se disalo na +3 makar su do kraja bile velike četiri minute. No, više nas nitko nije mogao zaustaviti. Trebala nam je ova pobjeda, a završne udarace za nju dali su najmlađi sjajni David Mandić i nepogrešivi Marin Šipić. Na kraju je ispalo i uvjerljivo!

Hrvatska će u 2. kolu u nedjelju igrati protiv Japana koji je ranije u petak izgubio od Makedonije 29-38.

Od 20.30 sa u posljednjem susretu 1. kola ove skupine igrat će Španjolska i Bahrein.

Rezultati by SofaScore

HRVATSKA - ISLAND 31:27

HRVATSKA: Šego, Mandić, Duvnjak, Blažević, Horvat, Stepančić, Cindrić. Klupa: Stevanović, Šipić, Karačić, Štrlek, Musa, Bičanić, Vranković, Vida, Kozina.

ISLAND: Gustavsson, Palmarsson, Gudmundsson, Gislason, Magnusson, Elisson, Gunnarsson. Klupa: Björgvinsson, Sigurmannsson, Gudjonsson, Palmarsson, Gustafsson, Ingason, Jonsson, Kristjansson, Einarsson, Thrastarson.

------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

31:27 Šipić potvrđuje pobjedu, a Islanđani sa zvukom sirene dodaju još jedan pogodak. Bilo je napeto u nekim trenucima, ali Kauboji su bili koncentrirani kad je bilo najpotrebnije! Hrvatska je pobjedom otvorila SP u Njemačkoj i to je ono što je najvažnije.

30:26 Mandić dvije minute prije kraja pogađa za plus četiri, a Šego dodaje još jednu obranu! To sada Islanđani više ne mogu stići!

29:26 Cindrić i Horvat zabijaju još dva pogotka, a Šego dodaje važnu obranu! Imamo tri gola prednosti četiri minute prije kraja!

27:26 Strahovito bitan pogodak zabija Luka Stepančić u 54. minuti za novo vodstvo! To je njegov osmi gol u utakmici. Islanđani zovu time-out.

26:26 Borimo se s Islanđanima u ovim trenucima, Duvnjak i Cindrić nas drže na životu, ali prelako primamo pogotke.

24:24 Šipić i Horvat pogađaju za novo izjednačenje!

22:24 Islanđani su napravili seriju od pet pogodaka i Lino Červar je prisiljen pozvati time-out.

22:23 Nevjerojatno što je Hrvatska prokockala... Island je od minus četiri došao do novoga vodstva u utakmici.

22:21 Islanđani rade jednu brzu seriju i vraćaju se na minus jedan. Pad koncentracije u našoj momčadi rezultirao je ispuštanjem velike prednosti. Još jedan gol i sada je 22:22.

21:17 Cindrić dodaje svoj drugi gol za novih plus četiri!

20:16 Čudesnu utakmicu igra Luka Stepančić! Trenutna mu je realizacija 7/8.

18:15 Stepančić dvaput pogađa u početku drugoga dijela i vodi nas na velikih tri pogotka prednosti! To je već šesti Stepančićev gol u utakmici.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

16:14 Kakva završnica! Ušli smo u seriju od pet pogodaka i otišli na odmor s dva pogotka razlike! Izvrsna igra naših u posljednjim minutama utakmice.

14:14 Duvnjak dodaje dva pogotka i uspjeli smo izjednačiti tri minute prije kraja poluvremena! Island zove time-out.

14:12 Island odlazi na velikih tri razlike, no zatim nas Karačić fantastičnom solo-akcijom vraća u život!

11:12 Islanđani su se još jednom odvojili na plus dva, ali Stepančić nas s četvrtim pogotkom vraća u igru!

9:11 Islanđani se prvi put odvajaju na plus dva.

9:9 Poveli smo iz kontre pogotkom Zlatka Horvata, no zatim Islanđani uzvraćaju brzim pogotkom. Kakav zicer je sada Šego skinuo Elissonu, majstorski!!!

8:8 Island dolazi do dva brza pogotka, a onda Domagoj Duvnjak vraća stvari na svoje mjesto. I dalje se igra gol za gol.

7:6 Prvo vodstvo naših, strijelac je sjajni Stepančić u 11. minuti!

6:6 Nemamo rješenja za islandskog kapetana Palmarssona, zabio nam je već tri gola. I šesto izjednačenje, sada je strijelac bio Cindrić! Šego još jednom brani!

5:5 Kakva utakmica u Münchenu! Peto izjednačenje u 7. minuti susreta, sada je strijelac drugi put bio Musa. U nastavku Šego sjajno brani zicer!

4:4 I četvrto izjednačenje! Horvat zabija iz sedmerca kojeg je izborio Duvnjak.

3:3 Duvnjak iz kontre dodaje Musi koji s linije šesterca zabija za 3:3!

2:2 I opet pogađaju Islanđani, a Luka Stepančić s devet metara fantastično pogađa za novo izjednačenje!

1:1 Poveli su Islanđani, ali zatim sjajni Zlatko Horvat iz sedmerca kojeg je sam izborio zabija prvi pogodak za Hrvatsku na ovome prvenstvu!

0:0 Počela je utakmica u Münchenu. Sretno, Kauboji!

------------------------------------------------------------

17.55: Momčadi su istrčale na parket dvorane Olympiahalle u Münchenu. Suci koji će voditi utakmicu dolaze iz Tunisa. Odsvirane su himne obiju reprezentacija, sve je spremno za početak!

17.45: UOČI UTAKMICE HRVATSKI TRENER LINO ČERVAR OTKRIO JE ŠTO JE SPREMIO ZA ISLANĐANE:

"Naša je obrana raznovrsna, imamo tri različita obrambena sustava koja ćemo nametnuti njima, mi ćemo u dinamičnoj igri kontri i polukontri nastojati iskoristiti što više prilika i tako doći do pobjede."

Porec, 040119. 
Dvorana Zatika.
Medjunarodni rukometni turnir HEP Croatia Cup,  
Hrvatska - Crna Gora. 
Na fotografiji: Lino Cervar.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

17.40: ŠTRLEK POČINJE NA KLUPI

Davor Dominiković, bivši hrvatski rukometaš i aktualni pomoćnik Line Červara u reprezentaciji, izdiktirao je početnu postavu za utakmicu protiv Islanda i otkrio jedno veliko iznenađenje - Manuel Štrlek, koji je dosad bio jedan od najstandardnijih reprezentativaca i najbolji strijelac na velikim prvenstvima, utakmicu će početi s klupe:

Zagreb, 200118.
Arena Zagreb.
Utakmica I skupine drugog kruga rukometnog EHF Europskog prvenstva 2018,
Hrvatska - Norveska.
Na fotografiji: slavlje hrvatskih igraca, Manuel Strlek.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Štrlek

"Mandić, Horvat, Duvnjak, Stepančić, Blažević, Cindrić i Šego je postava koja će započeti protiv Islanda.

Mandić i Štrlek imaju svoje kvalitete, Mandić je pokazao da se na njega može računati, a o Štrleku ne moramo posebno govoriti, jedan od najboljih krila na svijetu, dug je turnir i svi će dobiti svoju priliku."

Jaganjac i Slišković nisu dobili priliku?

"Što se tiče Sliškovića, bila je dilema, imao je bolest, ozljede, možda jedan minus što se pridružio nakon Nove godine, ali dug je turnir, možda dođe do prilike iz drugog plana. Halil je mlad sportaš, ima kvalitetu, ali mora poraditi na nekim stvarima, na njega računamo u budućnosti, no u ovom trenutku Lino je odlučio da ćemo na njega još malo pričekati."

17.30: Lino Červar je nakon posljednjeg treninga pred start na Svjetskog prvenstva protiv Islanada objavio da sa popisa igrača izostavlja Halila Jaganjca i Ivana Sliškovića.

Legendarni vratar Valter Matošević ovako je opisao Červarov izbor TOP 16 koji je mnoge iznenadio.

"Lino je čudak, on uvijek okrene nešto novo! Tu je sad Blaažević koji je isključivo obrambeni igrač i to znači da je Lino odlučio da će naš forte barem u ovoj današnjoj utakmici biti obrana", rekao je Matošević u studiju RTL-a, s Goran Šprem je dodatno objasnio taktiku za Island:

"Znamo da Lino tip trenera koji će namjerno, planirano odigrati na manji broj golova, jer mu je važnije da igramo bez puno tehničkih prekršaja. Znači to je čisto smanjivanje rizika".

RASPORED UTAKMICA HRVATSKE REPREZENTACIJE

Hrvatska - Island 31:27

Hrvatska - Japan 35-27

Hrvatska - Makedonija 31-22

Hrvatska - Bahrein 32:20

Hrvatska - Španjolska (17. siječnja, 20.30)

Linker
25. travanj 2024 03:24