Foto: Vlado Kos / CROPIX
SUDAČKI PAR IZ OSIJEKA

HRVATI U VELIKOM RUKOMETNOM FINALU Nakon spektakla pred 15.000 ljudi poručili: 'Odgovornost je bila ogromna, ali posao smo odlično odradili'

MATIJA GUBICA I BORIS MILOŠEVIĆ Sudački par iz Osijeka jučer je vodio finale Svjetskog prvenstva u rukometu između Danske i Norveške
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. siječanj 2019. 14:48

Kad smo s njima razgovarali uoči Svjetskog prvenstva u Danskoj i Njemačkoj, rekli su da na novo veliko natjecanje ne odlaze ni s kakvim očekivanjima. To je bila praksa koju su usvojili još puno ranije, jer puno toga može utjecati na rasplet.

- Idemo od utakmice do utakmice, a dao Bog da naši dođu do završnice. Mi ćemo u svakoj utakmici dati maksimum, nastojati odraditi sve bez problema i repova. Neka samo naši rukometaši uzmu medalju, mi u tom slučaju nećemo biti nesretni što ne sudimo završnicu. I tako zaista mislimo, nisu to samo floskule.

To su nam rekli Matija Gubica (38) i Boris Milošević (40), Osječani koji su već 10 godina najbolji rukometni suci u Hrvatskoj u izboru Sportskih novosti.

- Mi sami znamo koliko se dajemo u to, koliko korektno pokušavamo raditi od prvog dana, i drago nam je da to netko cijeni, da to zna prepoznati i nagraditi. Posvećujemo se suđenju maksimalno, a kad netko drugi bude bolji, mi ćemo im prvi čestitati na tome - rekao je Matija nakon jubilarne, desete nagrade.

Ne cijenimo ih samo mi u Hrvatskoj, u međunarodnim okvirima također su iznimno poštovani. Uostalom, ne može netko tko ne vrijedi suditi dvije godine zaredom finala Europskog i Svjetskog prvenstva. Prošle su godine u Zagrebu dijelili pravdu u finalu Eura između Španjolske i Švedske, a jučer su u Herningu sudili Norveškoj i Danskoj u finalu Svjetskog prvenstva, što im je kruna dosadašnje karijere.

Kako sami kažu, na vrijeme su shvatili da u rukometu neće napraviti igračku karijeru, zato su kao suci postali elita. Brzo su se probili na međunarodnu listu, napredovali su postupno, a prvo veliko priznanje stiglo je 2011. kad su u Brazilu sudili polufinale i finale Svjetskog prvenstva rukometašica, a to baš i nije uobičajeno. Bili su i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, a ove su godine i na svjetskoj smotri rukometaša ponovili priču s finalom i polufinalom. Velika je to čast i zadovoljstvo, no, dakako, i ogromna odgovornost.

Treba naglasiti da Gubica i Milošević nisu profesionalci, već imaju svoje privatne tvrtke da bi mogli uskladiti posao i suđenje, kojem godišnje posvećuju u prosjeku 120 dana, dakle trećinu vremena. Godišnje prođu brdo kilometara, ali rukomet im je sad u krvi, i sami priznaju da bi teško mogli bez njega. Planiraju još pet godina biti na velikoj sceni, iako bi prema pravilima mogli suditi još 10.

Zagreb, 171218.
Restoran Lido.
Proglasenje najboljih rukometasa Hrvatske.
Na fotografiji: Matija Gubica, Boris Milosevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Potvrda našeg rada

- Osjećamo se umorno, iscrpljeno, ali i fantastično. Nije običaj i ne događa se inače da isti sudački par sudi i polufinale i finale ovako velikog natjecanja te nam je zbog toga ovo iznimna čast i potvrda našeg rada svih ovih godina - poručili su Gubica i Milošević iz Herninga.

Koliku su odgovornost osjećali u jučerašnjem rukometnom spektaklu pred 15 tisuća ljudi?

- Ogromnu. Nakon polufinala smo se psihički i fizički dosta iscrpili, nismo očekivali da ćemo dobiti i finale, ali zadovoljstvo nakon odlično odrađenog posla puno nam znači.

Linker
20. travanj 2024 13:15