REUTERS/Marko Djurica
OSTALI U DOBRIM ODNOSIMA

ISKUSNI KAUBOJ OTKRIVA ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI OD ŠPANJOLSKOG IZBORNIKA 'Njegove momčadi su taktički besprijekorne. On je i meni puno pomogao'

DAMIR BIČANIĆ Naš iskusni lijevi vanjski (33) dobro poznaje španjolskog izbornika jer mu je svojevremeno bio trener u Ademar Leonu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. siječanj 2019. 15:06

Damir Bičanić bio je prije desetak godina igrač Ademar Leon koji je bio u vrhu španjolskog rukometu. Tu momčad vodio je Jordi Ribera, sadašnji španjolski izbornik, i dobro je čuti iz prve ruke kako ovaj sustavni stručnjak taj posao radi iz bliza.

- Radio sam s Riberom dvije godine. Prošlo je puno vremena od tada, ali ne vidim da se nešto u stilu igre njegovih momčadi promijenilo. Jako je detaljan po pitanju taktike. Njegove momčadi su taktički besprijekorne. To je osobina španjolskih trenera inače, no on je tu i korak naprijed. Ima odlične ideje, što dokazuje i posljednji Euro na kojem je osvojio zlato, makar mu mnogi nisu dali šanse za to. Treba se sjetiti da je i Brazil s njim jedno vrijeme izgledao odlično. Dakle, nema slučajnosti. Za mene je on jedan od najboljih trenera koji me trenirao u karijeri.

Jordi Ribera
REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Jordi Ribera

U čemu se ta kvaliteta posebno osjeti?

- Ima dobar pristup igračima, na raspolaganju je svakome. Ako nekome nešto nije jasno, spreman je svaki put sjesti i objasniti mu. Nije nagao, ne viče, nije isključiv, ima odličan odnos s igračima i izvan terena. U godinama kada sam bio u Leonu puno mi je pomogao. Ostali smo u dobrim relacijama i danas.

Puno rotiranja

Kako funkcionira njegov sustav igre?

- Ribera puno rotira, ima to jako razrađeno sa svih 16 igrača. Vanjski igrači su podjednaki kvalitetom, pa ne gubi tempo igre, nema previše crnih rupa. Krila se mijenjaju svako malo. Tako imaju svježinu kao momčad i drže se postavki koje im govori. Proučavali smo njegove igre. Tu nema nepredviđenih situacija.

Ali ima igrača koji su sjajni individualci, kao Dušebajev recimo?

- Obrana je ključ svega toga, tu nema individualizma. U napadu imaju puno kvalitete, Dušebajev je nedvojbeno u toj priči, ali ima još dosta onih koji mogu. No, nemaju igrača kao mi za riješiti utakmicu. Svi, pa i Dušebajev podređeni su sustavu koji nekad možda izgleda dosadno, ali donosi u konačnici veliki rezultat. Ako pustimo obranu da nam krade lopte, otvaraju brzu kontru i tu postaju opasni. I možemo imati velikih problema.

Jeste li igrali s nekima?

- U Leonu su sa mnom igrali Aguinagalde i Sarmiento. Dobro se drže, makar su deset godina stariji otad. Ribera jako drži do momčadi, gaji obiteljske odnose da tako kažem, pa je vidim čak i fizioterapeut iz Leona ovdje uz njih. Jordi voli znati sve.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Croatia v Bahrain - Olympiahalle, Munich, Germany - January 16, 2019  Croatia's Damir Bicanic in action      REUTERS/Andreas Gebert
REUTERS/Andreas Gebert

Svi jednako opasni

Naglasio je još…

- Sve su to odlični igrači, ali su igrači u sustavu. Moramo paziti na individualnost, jer Sarmineto ili Gurbindo su igrači koji dolaze iza prve postave, a nisu ništa slabiji. To je njihova velika snaga.

Je li Damir Bičanić zadovoljan svojim nastupima?

- Nisam mladić, nisam gladan statistike i golova, znam što Lino ovdje od mene očekuje, prošli smo sve to u Zagrebu. Ne želim iskoračiti iz sustava ni milimetar. Mogu ja više, mogu više i pucati, ali puno je važnije podrediti se momčadi. Vidjeli smo da je tako u svakom slučaju i to je sigurno najbolji put do uspjeha.

Nije vas dugo bilo u reprezentaciji?

- Nije od Katara 2015. Malo sam uhvatio svježine, hahaha, i sad sam opet tu. S nadom da ću pomoći.

Rezultati by SofaScore

Linker
24. travanj 2024 16:42