REUTERS
PODIIJELJENA MIŠLJENJA

KAPETAN ZLATNE GENERACIJE O IZBORNIKOVOJ PALJBI PO SUCIMA Pero Metličić misli malo drugačije: 'Nažalost, Lini Červaru je taj poraz teško pao...'

PETAR METLIČIĆ Legendarni kapetan reprezentacije nema što puno zamjeriti nasljednicima nakon poraza od Njemačke, ali svjestan je da ih čeka teška utakmica danas protiv aktualnog svjetskog prvaka, reprezentacije Francuske
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 24. siječanj 2019. 09:17

Legendarni kapetan reprezentacije Hrvatske, osvajač svjetske titule u Portugalu i olimpijskog zlata u Ateni, Petar Metličić nema što puno zamjeriti nasljednicima nakon izgubljene utakmice protiv Njemačke u Kölnu, kojom su odabranici Line Červara ostali bez izgleda za polufinale Svjetskog prvenstva, a istovremeno im je ugrožen nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju.

- Igrači su dali maksimum protiv Njemačke, ali moramo biti svjesni da je Njemačku teško dobiti na domaćem terenu ako nisi puno bolji od njih - rekao je Metličić, koji je još do prije dvije godine bio asistent tadašnjem izborniku Željku Babiću.

COLOGNE, GERMANY - JANUARY 20: (L-R) Alen Blazevic #21 and Headcoach Lino Cervar of Croatia react during the Main Group 1 match at the 26th IHF Men's World Championship between Brazil and Croatia at the Lanxess Arena on January 20th, 2019 in Cologne, Germany. (Photo by Jörg Schüler/Getty Images)
Jörg Schüler/Getty Images

Potrošnja do kraja

- Igrači su zaslužili pohvale za ono što su pokazali, pogotovo kad uzmemo u obzir da su dan ranije šokirani od Brazila. Na kraju su presudili detalji, manjak sreće i malo sudačkih pogrešaka. Shvaćam da je razočaranje ogromno, ali kao primarni cilj je uoči Svjetskog prvenstva postavljeno hvatanje kvalifikacija za Olimpijske igre, a i to nam je sada ugroženo. Koliko god bilo teško, ova se utakmica mora zaboraviti, dobro je da imamo dan odmora prije utakmice s Francuskom. Ulog je doista velik.

U utakmici na mali broj pogodaka, Njemačka je zabila jedan više.

- Uz sve naše probleme, od kojih je posljednji bio otpadanje Luke Cindrića zbog ozljede, djelovali smo dobro. Ne mislim na napad, tu smo se mučili, iako ne bih rekao da je to neočekivano. Njemačku je teško probiti. Zadovoljan sam sa željom iskazanom u obrani, nije bilo predaje u niti jednom trenutku, trošili smo se do krajnjih granica.

Izbornik Lino Červar je nakon utakmice osuo paljbu po sudačkom paru iz Danske, optužio ih je za krađu, sjetio se utakmica otprije desetak godina za koje smatra da smo također oštećeni...

- Nažalost, Červaru je poraz teško pao, izjave je davao neposredno nakon kraja, vruć od svega. Kad se slegnu dojmovi, vjerujem da će drugačije razmišljati. Mislim da suđenje nije bilo toliko nategnuto u korist Njemačke, jer smo mi bili u prilici pobijediti. Istina je da ono nije bilo probijanje Karačića u napadu, ali rekao bih da smo u prošlosti na nekim utakmicama bili oštećeniji. Lino je takav, emotivac, pa još vruć nakon poraza.

Obrvan: Suđenje je bilo relativno korektno, nisam vidio navijačku tendenciju

I uvaženog hrvatskog trenera i bivšeg reprezentativca Ivicu Obrvana upitali smo za mišljenje o suđenju u najkontroverznijoj utakmici između Hrvatske i Njemačke.

- Ako ćemo komentirati samo sudačku odluku oko navodnog probijanja na kraju, ona je diskutabilna. Mogli su to i ne suditi, ostalo je još minutu i pol do kraja... Mislim da je suđenje tijekom utakmice bilo relativno korektno, s greškama na jednoj i drugoj strani. Nisam vidio navijačku tendenciju, ali zadnja lopta je dosta bitna. Ako se sudi samo po toj zadnjoj akciji, možemo kazati da smo s tom odlukom oštećeni, ali mislim da je suđenje bilo prolazno, da nije bilo nekih velikih grešaka. Uostalom, Nijemci su imali 10 minuta isključenja, a mi osam. No, ne bih volio govoriti samo o suđenju - kazao je Obrvan.

Doha, 250115.
Dvorana, Ali Bin Hamad Al - Attiyah Arena.
Utakmica osmine finala Svjetskog rukometnog prvenstva izmedju Slovenije i Makedonije.
Na fotografiji: Ivica Obrvan.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ivica Obrvan

Istaknuo je još jedan važan detalj.

- Ono što je meni još problematičnije nego suđenje je raspored utakmica. Kad igrate takvu utakmicu kao mi s Brazilom, kad izgubite na taj način, a sutradan igrate tako važnu i odlučujuću utakmicu, dok su Nijemci za to vrijeme odmarali, to je nevjerojatno i nedopustivo. Jer, psihičko i fizičko pražnjenje je nenormalno. Svaka čast dečkima za onako borbenu i fajtersku utakmicu, šteta, ali u ključnim trenucima dva su detalja presudila. Prvi je bio sretni gol Wiedea u igri 7 na 6, iz očaja, na pasivno, a drugi je refleksna, slučajna obrana Wolfa kod rezultata 20:20. Te dvije sretne situacije otišle su na njihovu stranu.

Veliko finale u nedjelju u 17.30

Svjetsko rukometno prvenstvo je pri kraju, a sada slijedi ono najslađe - utakmice za medalje na rasporedu su u nedjelju. Od 14.30 će Francuska i Njemačka igrati za broncu, dok će Danska i Norveška od 17.30 sati igrati finale.

Završnica:

25. siječnja u 17.30 Danska - Francuska 38:30

u 20.30 Njemačka - Norveška 25:31

26. siječnja - 17.30, Španjolska - Egipat 36:31

26. siječnja - 20.30 Hrvatska - Švedska 34:28

27. siječnja - 14.30 utakmica za 3. mjesto (Herning)

27. siječnja - FINALE u 17.30 (Herning)

Linker
25. travanj 2024 00:34