REUTERS/Andreas Gebert
SJEĆANJE NA KATAR

KARAČIĆ SE PRISJETIO TOTALNE MUKE KOJU SMO IMALI S BRAZILOM 'Jedna jako nezgodna reprezentacija, premda je u to našu javnost teško uvjeriti'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. siječanj 2019. 18:01

Danas protiv Brazila otvaramo drugi krug SP-a. Nakon pet pobjeda u Münchenu, nakon 4 prenesena boda u drugi krug, nakon odličnog ozračja u reprezentacijama i oko njih bolje otvaranje nismo mogli zamisliti. Realno, Brazil je od protivnika koji nas čekaju najslabiji, ali da ne bude zabune, slabi ne ulaze u drugi krug SP-a. Zato smo jako oprezni, jer dva boda mogla bi značiti ukupno šest, a sa šest smo već u dosegu mjesta koje vodi u olimpijske kvalifikacije, što je bio osnovni cilj prije dolaska ovamo.

Brazil je ušao u drugi krug bez bodova, zbog poraza od Francuske i Njemačke, ali je izbacio Rusiju i Srbiju koje su ozbiljne selekcije u europskim okvirima. Dobar znak za punu pozornost. Prije četiri godine u osmini finala u Kataru imali smo Brazil, bili smo sigurni da prolazimo lako, ali prošli smo u totalnu muku u utakmici u kojoj su ključne role povukli Igor Karačić i Filip Ivić.

Sjećate li se te utakmice u Dohi?

- Kako ne, naravno da se sjećam. Ne bih rekao da smo ih i tada podcijenili, kako se stekao dojam. Mislim da su nas iznenadili dubokom obranom. Slabije smo ih poznavali, Pietrusa koji danas igra u Barceloni posebno, a tada nam je ukrao mnogo lopti i Santosa, odličnog vratara, koji je svašta branio, a sada je u mirovini. Provukli smo se, u zadnje dvije minute prelomili smo s dva brza gola, Fićo je obranio nešto teških lopti - objašnjava Igor Karačić.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Spain v Croatia - Olympiahalle, Munich, Germany - January 17, 2019  Croatia's Igor Karacic and Luka Cindric celebrate after the match with team mates       REUTERS/Andreas Gebert - RC1CAAC1F4C0
REUTERS/Andreas Gebert

Fali im Moraes

Niste ih podcijenili tada?

- Nismo, jer smo gledali i dan prije kada ih je Španjolska, mislim, isto dobila 1 razlike. Trebalo nam je da se snađemo, dok smo se snašli, nastali su problemi, ali je dobro završilo. To nije bio uobičajeni rukomet tada.

Tada ih je vodio Ribera, sada je tu njegov prethodnik, nasljednik i pomoćnik Washington Nunez?

- Pa da, nastavili su dobro raditi. Mnogi igrači su kao rezultat toga došli do europskih klubova i danas su profesionalniji nego nekad. Tada su igrali uglavnom duboke obrane, a sada su po meni napredovali jer gledali smo ih, imaju visinu, znaju se dobro transformirati u 6-0, ali i brzo vratiti agresivnost. Jedna jako nezgodna reprezentacija, stvarno, makar je u to našu javnost teško uvjeriti.

Izdvojio je neke u brazilskom sastavu.

- Njima je agresivnost prirođena, ali su sad oprezniji, ne izlaze više tako duboko kao nekad. Pietrus Santos igra u Barceloni, on im je glavni obrambeni igrač, a onda je jasno da je to jako dobro, jer inače ne bi bio u Barceloni. Donio je puno toga iz Barce u Brazil, ostali ga prate, posebno ljevak Toledo koji je za mene njihov ponajbolji igrač, koji ide na glavu u svakom susretu. Odlično su pripremljeni, ne vidim na njima umor kada igraju utakmicu za utakmicom.

Ipak, fali im jedan vaš veliki prijatelj?

- Da, i to im jako fali, jer je Rogerio Moraes sjajan pivot, jedan od najboljih na svijetu, jer jako dobro igra obranu. Nemaju baš puno takvih, ali nažalost njegovo koljeno (menisk i hrskavica) u jako je teškom stanju i slijedi mu dug oporavak nakon operacije. Žao mi je za njega, sjajan momak.

BERLIN, GERMANY - JANUARY 15: Fabio Chiuffa of Brazil celebrates with Vinicuis Teixeira after the the 26th IHF Men's World Championship group A match between Russia and Brazil at Mercedes-Benz Arena on January 15, 2019 in Berlin, Germany. (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)
Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Slični Španjolcima

Napadački igraju…

- Slično Španjolskoj, dosta spuštaju prema pivotu, a imaju dva dobra, bez obzira na izostanak Moraesa. Pozzer i Teixeira su vrlo masivni, kada prime loptu, nije ih lako zadržati.

Da ih ne respektiramo previše?

- Ne, jer nismo mi više ona momčad koja može pobjeđivati s pola gasa. Moramo se skupiti, dati sve od sebe i baš smo taj dio jako dobro odradili dosad na ovom SP-u. Postali smo dosta momčadski jaki, kompaktniji nego prije i mislim da je to naša velika snaga ovdje. Sam pristup protiv Bahreina i Japana govori da smo ozbiljno shvatili svaku utakmicu i tako mora ostati do samog kraja. To je do stožera, izbornika, nismo se opustili, dajemo sve od sebe i to je nezgodno za protivnike jer momčad uvijek izbaci drugog u prvi plan, jednom Šego, jednom Musu… Ako se opustiš, ispadneš iz ritma i onda dođe nesigurnost, a ona je nešto što nam ne treba uoči važnih utakmica koje nas očekuju.

Njemačka i Francuska vrh su svjetskog rukometa?

- Mi nismo još napravili ništa, a napravili smo dosta. Njemačka igra kod kuće, igrat će pred 20.000 navijača. Fantastičan je osjećaj igrati pred takvim auditorijem. Ovo će ipak biti malo drugačije jer na F4 nema klasičnog domaćina, a Njemačka to sada jest. Sjajan je osjećaj uspjeti, baš kao što sam ja uspio u Lanxess Areni s Vardarom. To mi je valjda najljepši doživljaj karijere i želio bih ga ponoviti s Hrvatskom. A o Francuskoj i nema smisla trošiti riječi, makar imaju i oni dosta problema s ozljedama.

Bit će još svega

I kako ćemo proći u Kölnu, idemo li u Hamburg?

- Nećemo preskakati, prvo Brazil, da se osiguramo za OI kvalifikacije, a potom ćemo probati do polufinala. Bit će to jako težak posao. Mislim da će se svašta događati do kraja ove skupine, treba samo biti miran i koncentriran na sebe - zaključio je Karačić.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 09:44