REUTERS/Andreas Gebert
STRUČNI KOMENTAR

LEGENDA HRVATSKOG RUKOMETA UPOZORAVA 'Imamo obranu za medalju, bili smo superiorni protiv europskog prvaka, ali moramo pronaći još vanjskih igrača...'

I pred kraj iznimno naporne utakmice protiv Španjolske primijetio sam kako nam nedostaje skoka prilikom šuta, čvrstina je također pala
Piše: Irfan SmajlagićObjavljeno: 19. siječanj 2019. 10:01

PIŠE: IRFAN SMAJLAGIĆ

Hrvatska je protiv Španjolske stvorila podlogu za osvajanje medalje. Bodovno, jer s maksimalna četiri boda prolazi u drugi krug, ali i igrački. Posebno obranom. Ne vjerujem da je španjolski izbornik Jordi Ribera bio iznenađen s hrvatskih 6-0 i 5-1, jer smo i ranije igrali takvu obranu, ali naše reakcije su bile takve da nam nisu mogli parirati.

Nadigrali smo europskog prvaka, bili smo im superiorni i to je kvaliteta igre koja je podloga za osvajanje medalje.

Obje obrambene formacije smo odigrali jako kvalitetno, anulirali smo njihovu vanjsku liniju. Španjolska nema izrazite vanjske šutere s 10, 11 metara, nego su to “španeri” koji ulaze u devet metara i u sekundi rješavaju situaciju. Mi smo ih i sa zonom i s 5-1 zaustavili. Bili smo pokretljivi, zatvarali unutrašnji prostor… Duvnjak i Mandić su odlično igrali na prednjem i otvarali prostor za polukontre koje su nam donijele prednost od pet golova razlike nakon što nas je u prvih osam minuta u igri držao Šego s osam obrana. Bili smo agresivni i konkretni, nismo im dopustili lake golove.

Tranzicija iz faze obrane u fazu napada je bila odlična. Prijenosi lopte s istrčavanjima pivota i krila. Imali smo istrajnost, kontrolu napada i taktičku disciplinu. Nismo olako gubili lopte, nismo se dovodili u pozicije sumnjivih dodavanja i šutova. Sve su to segmenti igre koji stvaraju podlogu za medalju o kojoj pričam.

Umag, 170514.
Utakmica izmedju ZRK Zamet i RK Lokomotiva, finale kupa Hrvatske u rukometu za zene. Osvajacice kupa Hrvatske su rukometasice zagrebacke Lokomotive koje su u finalnom ogledu slavile protiv rijeckog Zameta rezultatom 21:24.
Na fotografiji: Irfan Smajlagic, trener Lokomotive.
Foto: Danijela Peracic / CROPIX
Foto: Danijela Peracic / CROPIX

Sviđa mi se i govor tijela igrača. Izgledaju mentalno jaki, a tome je dosta pridonijela i publika. Djeluju kompaktno, kao jedna grupa koja ima zajednički cilj i viziju na koji način funkcionirati na terenu i ostvariti taj cilj. Na primjer, na Štrleku se uopće nije primijetilo moguće nezadovoljstvo statusom koji je imao do utakmice protiv Španjolske. Rezultat pokazuje da igrači dobro kontroliraju emocije i euforiju koja se stvorila od reprezentacije, iako svi moraju biti svjesni da će svakim danom biti sve teže.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Spain v Croatia - Olympiahalle, Munich, Germany - January 17, 2019  Croatia players celebrate after the match      REUTERS/Andreas Gebert
REUTERS/Andreas Gebert

I sad se vraćam na ono o čemu pričam od početka prvenstva, do stvari koje me kao trenera čine opreznim. U drugi krug krećemo s najbolje startne pozicije, ali brine me hoćemo li u fazi u kojoj nam slijede tri teške utakmice u četiri dana uspjeti energetski izdržati u ovom ritmu.

U vanjskoj liniji i dalje imamo samo četvoricu igrača koji donose pravi rezultat i pitanje je koliko će u tom ritmu izdržati bez obzira na to što su mentalno i fizički jaki da podnesu najveće napore. Podsjećam, to su igrači koji nam donose rezultat i koji su nam važni u oba smjera. Kompletni igrači čija kvaliteta daje rezultat.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Spain v Croatia - Olympiahalle, Munich, Germany - January 17, 2019  Croatia players celebrate after the match       REUTERS/Andreas Gebert
REUTERS/Andreas Gebert

Stepančić je igrao 52 minute, Duvnjak 47, Karačić 37, a Cindrić 24 minute. I pred kraj iznimno naporne utakmice protiv Španjolske primijetilo se kako nam nedostaje skoka prilikom šuta, čvrstina je također pala… Bili su sjajni u obrani, Karačić je imao osam asistencija, Duvnjak pet, ali im je patio šut. Karačić 0/4, Duvnjak 2/9.

Pobjednička postava se ne mijenja, ali možda ne bi bilo loše u momčad staviti nekoga tko bi mogao pomoći preopterećenoj vanjskoj liniji kako bi izdržali na visokom nivou na kojem su dosad igrali.

Njemačka nam dolazi 24 sati nakon Brazila protiv kojeg nećemo moći previše štedjeti igrače. Neće biti kao protiv Španjolske, ali će biti nužan ozbiljan angažman. Idealno bi bilo relativno rano stvoriti prednost od tri-četiri gola i onda rutinski održavati prednost.

Željko Musa je protiv Španjolske odigrao utakmicu karijere, vrhunski defenzivac iz Bundeslige bio je iznenađenje u napadu. Iznenađenje s obzirom na to da je unatoč velikoj obrambenoj potrošnji bio koncentriran u tranziciji i šutu. Dao je puno više nego što se od njega očekivalo. Pokazao je top kvalitetu, teško da se može bolje od toga.

Izdvojio bih i Karačića koji napokon ima minutažu u kojoj može pokazati svoju lucidnost, borbenost i karakter koji u sebi dugo nosi. Prvi put na jednom prvenstvu ima takvu ulogu, sazrio je i kao igrač i kao osoba. U nedjelju slijedi Brazil koji može pružiti dobar otpor, ali pitanje je može li ga produžiti na veći vremenski period.

Fizički su jaki, atletični, igraju u Europi i iako nisu elita mogu nas namučiti. Igraju puno 1 na 1 što nama odgovara. Vole kontakt-igru, ulaze u obranu, traže finte. Obrana će morati biti maksimalno koncentrirana. I onda ostaje ono što sam ranije spomenuo, pokušati sačuvati snagu jer se već sutradan igra protiv Njemačke.

Utakmica Njemačka - Francuska bila je vrijedna borbe za medalju. Toliko kontakta, šutova s vanjskih pozicija, agresivnosti… Naravno, bilo je i pogrešaka. Kad se nje sjetim ponovno se vraćam na energetsku potrošnju hrvatske vanjske linije koja mi je najveći upitnik. Slijede nam šesta, sedma i osma utakmica. Hoćemo li izdržati na visokoj razini?

Rezultati by SofaScore

U subotnjim Sportskim novostima:

7 stranica o Svjetskom prvenstvu u rukometu!

Donosimo vam ekskluzivne intervjue, komentare stručnjaka, analize,... Budite u toku i u subotnjim Sportskim novostima saznajte sve najnovije informacije s velikog natjecanja na kojem izbornik Lino i njegovi Kauboji love novi povijesni uspjeh.

- Marin Šego: 'Ne osjećam se kao junak, junak je cijela ekipa'

- Intervju s pivotom koji igra rukomet karijere

- Izdvajamo šest razloga zašto je Hrvatska sad drastično bolja nego na Euru u Hrvatskoj

- Donosimo vam stručni komentar Blaženka Lackovića

- SP u brojkama: Hrvatska u vrhu u većini statističkih kategorija

Linker
19. travanj 2024 04:35