REUTERS/Andreas Gebert
'NE MOGU NAS IZNENADITI'

LEGENDARNI BIVŠI KAPETAN HRVATSKE REPREZENTACIJE OTKRIO POBJEDNIČKI RECEPT ZA ŠPANJOLCE 'S njima nema lepršavo, treba im pokazati zube'

Legendarni kapetan zlatne generacije našeg rukometa u karijeri se naigrao i sa Španjolcima i protiv njih, a bio je i pomoćni trener reprezentacije kad smo ih šokirali u četvrtfinalu SP-a 2017. u Francuskoj, samo godinu dana prije nego što su se popeli na europski tron
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 17. siječanj 2019. 19:55

Tijekom igračke karijere on se doista naigrao i sa Španjolcima i protiv njih. Pero Metličić, legendarni kapetan rukometne reprezentacije, s Hrvatskom je osvojio šest medalja, uključujući olimpijsko i svjetsko zlato, a veći dio klupske karijere proveo je u španjolskim klubovima, Ciudad Realu (tri naslova prvaka Europe) i Ademar Leonu. Stoga mu je itekako poznat španjolski način igre i razmišljanja.

- Iskusna su ekipa, praktički nisu mijenjali sastav nakon Eura u Hrvatskoj, a igraju onako kako smo to i navikli od Španjolaca. Imaju dobru obranu i pokušavaju rješavati utakmice na tehničke pogreške suparnika. Nemaju dobre šutere za razbijanje obrana 6-0, a tipično za njih je da igraju jako puno s pivotom. Mislim da nema baš ništa s čime bi nas mogli iznenaditi. Za mene su oni dobra ekipa, ali isto tako ekipa koja se može pobijediti.

Recept iz 2017.

Dokazala je to Hrvatska koju je vodio Željko Babić na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 2017. godine, a Pero Metličić je tada bio prvi Babićev pomoćnik. Španjolci su i u toj utakmici bili favoriti, ali smo ih nadigrali i izbacili u četvrtfinalu.

- Mislim da je ta utakmica, odnosno način na koji smo je odigrali, najbolji recept kako se treba igrati protiv njih. Kontrolirali smo ih, nismo im dopustili lagane golove, zatvorili smo im igru na pivota, a budući da nemaju baš izrazitog šutera, sve smo držali u svojim rukama.

Bila je to utakmica u kojoj ih je Marko Mamić doslovno razbio s lijevog vanjskog (9 golova), ali Mamića sad nema zbog ozljede, a za lijevu stranu napada se cijelo vrijeme govori kako nam je slabija točka baš zato što nemamo razornog šutera.

- Da, Mamić je bio odličan protiv njih i sigurno nam nedostaje, ali imamo mi kvalitetu i na lijevoj strani, igrače koji mogu šutnuti izvana, je li to Duvnjak ili Bičanić ili...

Na trenutak je zastao.

- Ne bi bilo loše sad iskoristiti pravo na zamjenu igrača jer Lino zna da izvan 16 ima dva dobra šutera. Osobno bih to napravio, ali vidjet ćemo što je Červar smislio.

REUTERS/Jose Manuel Ribeiro
REUTERS

Svi znaju kako Španjolci igraju, ali mnogi ipak upadnu u njihovu “paukovu mrežu”.

- Oni te jednostavno navlače da igraš na crtu, ne igraju fizički rukomet kao Francuska i Njemačka, ali ne smiješ igrati s njima napola, moraš jako paziti na dodavanja, stalno te drže u raskoraku, vrebaju krađu lopti... Ako nećemo imati odlučnost u šutu, imat ćemo problema - upozorava Metličić i nastavlja:

- I Duvnjak i Bičanić mogu zabiti, iskusni su igrači i vjerujem da znaju što treba činiti, a Stepančić mora iskoristiti svoje vrijednosti i formu. Treba biti oprezan i zbog njihovih golmana, posebno Pereza de Vargasa, a poznati su po analizama do detalja.

Što će presuditi?

- Vjerujem da ćemo obrambeno biti dobri, da nas ne mogu iznenaditi u tom dijelu. Iznimno će nam bitan biti napad, kakva će nam biti realizacija, a greške treba svesti na minimum. Ako u napadu budemo dobri, bit ćemo u prednosti.

Luka Stepančić igra na vašoj poziciji i na početku prvenstva izgleda jako dobro.

- Da, dobar je. S obzirom na to da manje igra u klubu, svjež je i motiviran. Dosta je efikasan, a o njegovom šutu izvana puno toga ovisi. Znam da bi i on, kao i svi drugi igrači, volio igrati što više u klubu, ali nekad je za reprezentaciju i bolje kad ne igraju puno.

No, mnogi će reći: “Ako ne igraju u klubu, kako će igrati u reprezentaciji, neće imati sigurnost?”. Lino Červar se protekle dvije godine jako puno žalio upravo na minutažu nekih naših igrača u njihovim klubovima, ali vi očito razmišljate drukčije. Možemo li reći da to kako će igrač reagirati ako ne igra puno u klubu uvelike ovisi o njegovoj kvaliteti i karakteru?

- Sigurno ovisi o karakteru. Samopouzdanje je najvažnije, samopouzdanje i glava. Ako si spreman fizički, ako si u treningu, a imaš jaku glavu, to često ispadne i bolje nego kad igraš puno, pa dođeš na veliko natjecanje iscrpljen ili nedovoljno svjež. Ali nema tu pravila, odnosno, samo je jedno pravilo - ili jesi ili nisi pravi igrač. Nema tu filozofije.

Rouen, 170117.
Konferencija za medije Hrvatske rukometne muske reprezentacije.
Konferenciju su odrzali pomocni trener Petar Melicic i vratar Ivan Stevanovic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Kako vam djeluju naši golmani na ovom prvenstvu?

- Mislim da stvarno možemo biti zadovoljni i nadam se da će biti na takvoj razini i u sljedećim utakmicama koje su još važnije, jer bez toga nema uspjeha. Možemo mi pričati koliko hoćemo i o obrani i o napadu, ali ako ti golman ne daje sigurnost, pogotovo na zicerima, onda nemaš što tražiti protiv ozbiljnih selekcija.

Je li vas netko pozitivno iznenadio u našoj reprezentaciji?

- Šego je iskusan golman i nije iznenađenje, Stepančić je tu već starosjedilac, pa je bilo za očekivati da se na njega može računati, tako da su definitivno neka pozitivna iznenađenja Mandić i Šipić. Svi ostali su već iskusni, puno je tu igrača koji su prošli sve i svašta. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će i kako Mandić i Šipić igrati sad kada dolaze ozbiljnije utakmice, ali su svakako pokazali da se na njih može računati u budućnosti i njih dvojica su baš plus.

I nakon svega rečenog vaša prognoza za večeras je...

- Imamo šanse, itekako. Mislim da su Španjolci ekipa koja nam leži, pobjeđivali smo ih, čak i na njihovom terenu. Ovo je sad susret u kojem moraš dati sve od sebe, vrijednost pobjede je ogromna jer te praktično baca u borbu za medalje. Dobro, nije ni s porazom ništa gotovo, imaš kasnije još tri utakmice, ali je puno teže, a izbornik i igrači su svjesni toga. S druge strane, mi i nemamo neki imperativ da baš moramo pobijediti danas, ipak su oni europski prvaci i kao takvi ulaze u susret kao favoriti, na njima je puno veći pritisak. Treba odigrati pravu mušku utakmicu, pokazati zube, na rubu incidenta. Ako pokušamo igrati na lepršavost i ljepotu, imat ćemo problema.

Linker
18. travanj 2024 15:00