REUTERS/Andreas Gebert
ALI STRAHUJU OD MOĆNOG TANDEMA

'MA TO JE SAMO FINTA' Španjolci ne nasjedaju na hrvatsku 'zamku' i otkrivaju provjereni recept za pobjedu nad Kaubojima

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 17. siječanj 2019. 18:03

Rivalstvo između hrvatskih i španjolskih rukometaša dodatno će se produbiti novom utakmicom u petom kolu skupine B, utakmicom čiji će pobjednik napraviti veliki korak k polufinalu SP-a.

Ona reprezentacija koja eventualno pobijedi prenijet će četiri boda i imati startnu prednost u drugom krugu nakon što su Nijemci već dvaput, a Francuzi jednom remizirali (jednom u međusobnoj utakmici, a Nijemci i s Rusima).

Hrvatska ili Španjolska?! Bez imalo krzmanja “Španjolska”, rekao je standardni reprezentativac rukometne “furije” Alex Dujšebajev.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Bahrain v Spain - Olympiahalle, Munich, Germany - January 11, 2019  Spain's Alex Dujshebaev in action with Bahrain's Jasim Al-Salatna   REUTERS/Andreas Gerbert
REUTERS

Vrlo uvjereno, ali i očekivano od starijeg sina jednog od najvećih igrača u povijesti Talanta Dujšebajeva, nekadašnjeg igrača, jednog od trojice (uz Jacksona Richardsona i Nikolu Karabatića), koji smije u istu rečenicu s našim Ivanom Balićem.

Alex je danas, zajedno s bratom Danielom, u poljskom Kielceu gdje ga trenira upravo otac zajedno s našim Lukom Cindrićem, Markom Mamićem i Filipom Ivićem. Uvijek okružen ljudima iz naših prostora, Alexa se savršeno može razumjeti dok govori nekom mješavinom hrvatskog, srpskog i makedonskog. “Naše gore list”:

- I nama je, kao i Hrvatskoj, namjera prenijeti maksimalna četiri boda u drugi krug da si olakšamo plasman u polufinale, što nam je i cilj. Nismo se još pripremali za Hrvatsku, najprije je na redu bila moja ‘Makedonija’, ali smo već gledali hrvatske utakmice. Imate dosta promijenjenu momčad, dosta je mladih igrača, ali Hrvatska opet djeluje opasno, kao što je uvijek i bila. Čeka nas teška utakmica ako Hrvati ponove ono što su pokazali protiv Makedonije, ali i protiv Islanda. Opet je riječ o momčadi koja je sposobna napraviti puno i pobijediti svakoga.

Koje je najjače hrvatsko oružje?

- Odlično stoje u obrani cijelo vrijeme, tvrdi su, jaki i pokretljivi. Marin Šego odlično brani, u pravoj je formi u pravo vrijeme, a i Stevanović je, čini se, dobar, i to će nam biti najveći problem. Prakticirali su i napad sedam na šest, Hrvatska igra raznovrsno, ponavljam, pobijedit ćemo, ali samo ako budemo odlični.

Osvajač zlata iz Hrvatske i bronce s EP-a u Poljskoj 2016. ipak smatra da je nešto drugo, bolje reći netko drugi još veći problem:

- Vidio sam Domagoja Duvnjaka u najboljem izdanju, vratio se nikad bolji nakon loše godine. On je igrač koji sam može pobijediti svakoga. O Luki Cindriću nemam što posebno reći također. Trenutačno je jedan od najboljih na svijetu, ako ne i najbolji. Nije igrao zadnje utakmice, ali nije mu ništa, znam to. To je samo finta da bude odmoran protiv nas, da se nas zavara. Šalim se, ali znam da će igrati.

To je tandem od kojeg strahuje Dujšebajev?

- Imate dva vrlo moćna srednja beka. Igraju drugačijim stilom i ta kombinacija je opasna za svakoga. To daje dodatnu snagu momčadi i to je Hrvatskoj najveći plus. Svjestan sam da će teško biti zaustaviti njih dvojicu. Kad bi bila samo njih dvojica, bilo bi teško, ali imate i Karačića i Stepančića. O krilima ne treba niti govoriti, možda ste baš tu najjači. Cijela postava hrvatske reprezentacije je prva klasa.

Ako je baš tako, na koji način Španjolska misli pobijediti?

- Onako kako smo to napravili u polufinalu EP-a u Poljskoj 2016. Kao prvo, moramo zabijati zicere kakve nismo u prvim utakmicama, moramo biti koncentriraniji i sigurniji.

Prošlog siječnja Hrvatska je bila sretna za Španjolsku koja je uzela naslov prvaka Europe, a nitko to nije očekivao:

- Bila je jako sretna, ali nije bila sretna na prošlom SP-u u Francuskoj 2017. Tad ste nas izbacili u četvrtfinalu (tijesnih 30-29 u Montpellieru, nap.a.). Sjećam se te utakmice, tad ste nam vratili za Poljsku...

Uz smijeh je dodao da je sad red opet na Španjolsku. Svakome po jedna... Uvijek su to tvrde utakmice u kojima nitko nije siguran. Treba puno želje i malo sreće, samo se tako može pobijediti. Mogu samo dodati da smo jako ‘nabrijani’ na Hrvatsku.

Kako je sada u Poljskoj, u Kielceu? Cijela rukometna “dinastija Dujšebajev” je gore...

- Konačno smo svi zajedno, malo smo vremena godinama provodili zajedno, stalno smo bili negdje i stalno razdvojeni. Sad je baš lijepo, svi smo skupa. A i brat mi je sada i u reprezentaciji, i tu smo zajedno. Odlično stojimo u Ligi prvaka, odlično stojimo u poljskom prvenstvu. I dobro igramo. Nakon SP-a tako moramo i nastaviti. Da, istina je, Makedonija je topla kao moja Španjolska i zato mi je malo teško u Poljskoj. No, svaka zemlja, svako podneblje ima neke lijepe stvari i mogu reći da mi je dobro i u Poljskoj. Da mi je samo malo zagrijati Poljsku, ali to ne mogu, smije se Dušebajev.

S obzirom na rusko-kirgisko porijeklo, hladnoća Alexu ipak ne pada teško. Teško mu pada nešto drugo, uvijek ga pitaju je li otac, ili netko drugi, najbolji rukometaš svih vremena...

- Otac, sigurno, kakav bih to bio sin da kažem neko drugo ime?! I danas se trudim biti kao on, uvijek ga pitam za savjet, uvijek ga slušam, kao oca i kao trenera, kao izvanserijskog rukometaša.

Da, iver ne pada daleko od klade jer će i mlađi brat Daniel biti odličan igrač, već je sada:

- Baš je odličan, obožavam ga i jako me veseli što je i on u reprezentaciji.

Ugodan i odličan taj dečko Alex Dujšebajev, no ipak s njim nešto nije u redu:

- Ne, stvarno mislim da ćemo pobijediti Hrvatsku!

Živi bili pa vidjeli...

Rezultati by SofaScore

Linker
23. travanj 2024 16:55