REUTERS
OSTALI I BEZ KAPETANA

MNOGI SU OSTALI IZNENAĐENI! PRVI HRVATSKI PROTIVNIK NAPADA SVIJET S 20-GODIŠNJACIMA 'Nisam izabrao mlade igrače, nego najbolju momčad'

Gudmundur Gudmundsson, islandski izbornik, imao je puno problema s ozljedama i bolestima, dan uoči puta ostao je bez kapetana Sigurdssona, a na SP je doveo vrlo mladu momčad
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 11. siječanj 2019. 15:51

Imaš to što imaš i s time moraš napraviti najbolje što možeš. Otprilike tako se ponašaju Islanđani, koji ne vole malodušnost, a bez obzira na to koliko mali bili, uvijek idu srčano i sa silnim ponosom pokazati svijetu kako brojnost nije jedini kriterij nečije veličine. Ponos Vikinga ugrađen im je u gene, a to se itekako može vidjeti u njihovoj rukometnoj reprezentaciji.

- Bio sam na puno turnira, Gudmundur na još više, ali mislim da se nikad nismo suočili s ovakvim zdravstvenim problemima - prokomentirao je Gunnar Magnusson, pomoćni trener islandske reprezentacije, domaćim novinarima u utorak kad je izbornik Gudmundsson objavio konačni popis Islanđana za SP.

Malo iskustva

No, nije to bilo plakanje, tek konstatiranje činjenica jer su doslovno neposredno prije objave sastava Islanđani saznali da su ostali bez svog “zaštitnog znaka” posljednjih 20 godina, kapetana i prvog lijevog krila Gudjona Valura Sigurdssona. Ozlijeđen je i golman Aron Rafn Edvardsson...

- Puno toga se dogodilo u posljednja dva-tri dana i morali smo napraviti goleme promjene. Nadali smo se da će Gudjon Valur Sigurdsson biti dobro, da nije u pitanju ništa ozbiljno, ali je, nažalost, ispalo drukčije. Edvardsson ima problema s ozljedom koja se lako može pogoršati i premda je htio riskirati, to nije pametno - rekao je Gudmundsson islandskim novinarima nakon objave 17 igrača koje je doveo u Njemačku.

A izabrao je puno vrlo mladih igrača bez iskustva na velikim natjecanjima. Primjerice, desni vanjski Teitur Einarsson, tek 20-godišnjak, kojem će ovo biti prvo veliko natjecanje, dobio je prednost u odnosu na iskusnog Runara Karasona.

- Teitur je bio na pripremama s mladom reprezentacijom, nije ga bilo problem priključiti, a nakon posljednja dva treninga zaključili smo da je on bolji izbor od Karasona koji se u posljednje vrijeme također bori s ozljedama - pojasnio je pomoćni trener Magnusson.

Posljednja provjera na turniru u Norveškoj izbacila je Sigurdssona, a Gudmundsson tamo zbog zdravstvenih problema nije vodio desno krilo Sigvaldija Gudjodsona, lijevo Stefana Rafna Sigurmannssona i pivota Arnara Freyra Arnarssona.

Iznenađena javnost

- Gudjodson se dobro oporavlja, Sigurmansson je imao simptome gripe i trebalo mu je vrijeme da se oporavi, a Arnarsson je dobio posebnu masku za lice i imao je program po kojem je radio, ali liječnici nisu sigurni hoće li biti spreman za prvu utakmicu - rekao je Gudmundsson nakon povrataka s turnira u Norveškoj.

Sva trojica su na konačnom popisu za SP, a u kakvom će biti stanju tek treba vidjeti. Gudmundsson je kod ponovnog preuzimanja islandske reprezentacije najavio pomlađivanje, ali očito nitko nije očekivao da će s baš toliko mladih igrača nastupiti već u Njemačkoj pa je to bilo jedno od pitanja na kojem su domaći novinari inzistirali nakon objave popisa. Iskusni trenerski vuk složio se da vodi vrlo mladu momčad, ali je i naglasio:

- Nismo birali mlade igrače, izabrali smo najjaču momčad koju možemo, i to nema nikakve veze s godinama.

U situaciji kad je roster “tanak” možda bi više pomogli iskusni igrači...

- To ćemo tek vidjeti. Imali smo puno problema, a otpadanje Sigurdssona u posljednji trenutak bio je veliki šok za momčad. Ali, ako ništa, to je pozicija koja nam je dobro pokrivena. Naravno da je s njim u momčadi drukčije jer je on kao vođa iznimno bitan, uz to što je jedan od najboljih lijevih krila na svijetu,

Ali nema plakanja, niti su se ciljevi promijenili, dodao je Gudmundsson.

- Idemo od utakmice do utakmice, a nakon prve protiv Hrvatske i Španjolske, najjačih suparnika u skupini, vidjet ćemo gdje smo i nakon toga poduzeti idući korak. Ne brinem se oko toga što se dogodilo, koncentriran sam isključivo na to da momčad koju imamo pripremim najbolje što mogu. Vjerujemo u sebe i ono što smo radili. Da, imali smo problema, ali to nije pokolebalo naše samopouzdanje.

Zadovoljan obranom

Na turniru u Norveškoj uoči SP-a Islanđani su pobijedili Brazil i Nizozemsku te izgubili od domaćina, a Gudmundsson je bio prilično zadovoljan onim što su njegovi igrači pokazali.

- Mislim da smo postigli dobru razinu stabilnosti. Imali smo određenih nedostataka u svakoj utakmici, ali ništa što se ne da popraviti. Zadovoljan sam obranom, ali moramo podići brzinu igre.

Linker
26. travanj 2024 23:29