Jozo Cabraja / kolektiff
VELIKO OHRABRENJE

NAJLJEPŠA PORUKA HRVATSKOG JUNAKA: 'Pod pritiskom sam se raspao na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, ali sam puno naučio i sada sam spreman na sve!'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 13. siječanj 2019. 15:50

Dugo smo priželjkivali Luku Stepančića u formi koju je pokazao protiv Islanda. Osam teških pogodaka otvorilo je put Hrvatskoj do velike i značajne pobjede, vjerujemo i kapitalne za drugi krug.

Luka je bio lagan, odlično je surađivao s Lukom Cindrićem i Domagojem Duvnjakom, lako dolazio u situacije i vrlo sigurno zabijao, što protiv reprezentacije koja igra plitkih 6-0 i nije baš lako. Veliko je to ohrabrenje za Hrvatsku već u startu jer su nam vanjski šuteri u posljednje vrijeme rak-rana i trajni upitnik uoči velikih natjecanja.

Dokazali smo karakter

Postavili ste si visok kriterij, osam komada?

- Visok jest, neće uvijek biti ovako, ali osjećam se odlično. Jako sam dobro ušao u turnir. Cindrić i Duvnjak su s pivotom odradili velik dio posla da bih bio takav kakav sam bio. Svjestan sam da tako ne može uvijek biti, ali ne bojim se pritiska. Pod pritiskom sam se raspao na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, to je bio moj najlošiji turnir dosad. Ali sam puno naučio i danas mogu reći da sam u stanju nositi se sa svakim pritiskom i spreman nositi teret koji mi je namijenjen.

Zagreb, 180118.
Arena Zagreb.
Utakmica 1. kola drugog kruga rukometnog EHF Europskog prvenstva 2018,
Hrvatska - Bjelorusija.
Na fotografiji: Luka Stepancic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Forma se potvrdila?

- Rekao sam, ove sezone igram, dobio sam priliku koju sam priželjkivao. Maksimalno je koristim, imam visok postotak učinjenog. Malo me prepao lakat dva tjedna prija SP-a, ali sve je u najboljem redu, nema problema. Formu sam zadržao, osjećam se pun samopouzdanja.

Dodao je…

- Svjestan sam da će pritisak na mene rasti, ali mislim da imamo dobre šutere i lijevo i siguran sam da će uz malo sigurnosti i to doći uskoro. Dobro će nam doći.

Nije bilo lako s Islanđanima?

- Nije, dosta je bilo pritiska, nervoze. Vidjelo se to u prvom redu po dvije velike rupe u našoj igri. Bit ćemo realni i priznati da nam se takve stvari ne smiju ponavljati. Jesmo mi dokazali karakter, ali da je Island imao uz Palmarssona nekog sličnog igrača, bio bi u stanju naplatiti sve ponuđeno. Dali smo im previše, definitivno. Sigurno da moramo puno raditi na obrani jer ona najbolje nosi do pobjede. Dvije pripremne utakmice bili smo preko 30 zabijenih golova, protiv Islanda isto, što je za današnji rukomet puno, ali mora nam se dogoditi klik u obrani. To u konačnici i očekujemo od sebe. U 5-1 smo djelovali jako dobro, dobili osjećaj da se možemo podići iz teške situacije, što je jako dobro i bitno za nastavak natjecanja.

Bit će danas jurnjave

Jednog je suigrača posebno pohvalio.

- Onako hladan Šipić uđe s klupe, zabije dva važna gola, izbori isključenje. Sve nas je oduševio.

A Vranković?

- Vranković digne dozu agresivnosti u obrani. Sjajno je napravio posao. Svi smo prihvatili uloge i ako ih nastavimo odrađivati kao dosad, bit će to dobar posao.

Bio je to tek početak?

- Mislim da nam je raspored dobar. Bili smo fokusirani na Island, i to smo dobro odradili. Cilj nam je doći do Španjolske neokrznuti i u toj utakmici tražiti važne bodove. Imamo dvaput lakšu, pa težu utakmicu, igramo predzadnji dan s Bahreinom, dok Španjolska igra s Makedonijom. Mislim da bi to trebalo biti dobro, da ćemo ipak biti svježiji nego oni.

Bit će danas jurnjave s Japancima?

- Bit će jurnjave, u to nema sumnje. Brzi su, niski, u toj brzini puno griješe, vidi se i manjak kvalitete. Mislim da ne trebamo srljati, nego čekati njihove pogreške i našim adutima, kao što su snaga i visina u odnosu na njih, utakmicu dovesti obranom na svoj mlin.

Tako je jednostavno reći, ali i, nadamo se, pokazati. A što se tiče kriterija, i sedam bi bilo dobro da zabije Japanu, ne mora uvijek baš osam.

Rezultati by SofaScore

Linker
25. travanj 2024 00:04