REUTERS/Andreas Gebert
VELIKI PROBLEM

OVO POSTOJI SAMO NA RUKOMETNOM SP-u U nogometu bi izbio neviđen prosvjed! Neki teško pogođeni situacijom: 'To je opasno za zdravlje igrača'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. siječanj 2019. 10:53

Domaćini SP-a su Njemačka i Danska i doista se sve podredilo njihovom uspjehu u čemu IHF igra ključnu ulogu. Ne postoji, osim u rukometu, nijedan SP na kojem se čak i raspored utakmica prilagođava domaćinu, a to je uz ustupak da svaki igra na svom terenu, možda ipak previše, jer ostale baca u potpuno neravnopravan položaj.

Naime, postojale su tri verzije kako će se odvijati drugi krug i sve to ovisi samo o Njemačkoj i Danskoj. E sada zamislite da je na SP-u u nogometu prije nekoliko mjeseci Rusija mogla birati gdje će igrati i kada će igrati, bez obzira koji plasman ostvarila. To bi izazvalo neviđen prosvjed ostalih, a eto u rukometu je to moguće - nažalost. Sve se ravna prema njima, jer kažu da SP ne bi uspio da nije tako. I dok je god tako, rukomet neće biti ozbiljan sport kakvim ga mi doživljavamo.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group A - Germany v Brazil - Mercedes-Benz Arena, Berlin, Germany - January 12, 2019  Germany players applaud the fans as they celebrate after the match    REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

Ustati protiv toga značilo bi dobiti po nosu, a to nitko ne želi. Zanimljivo je da takve promjene nitko ne smije raditi kada su u pitanju Olimpijske igre koje imaju točan raspored koji se ne prilagođava nikome, za što garantira Međunarodni olimpijski odbor. No, u svojoj kući EHF je drugačiji.

Nijemci i Danci su si bez obzira na plasman u prvoj fazi složili da utakmice igraju svaki drugi dan u kasnijim terminima, a drugima kako ispadne po tim istim pravilima. Dakle, bez obzira plasman u prvom krugu, do kraja nitko osim Danske i Njemačke nije znao kad igra u drugom krugu, pa čak ni Francuska, Španjolska, Hrvatska, Švedska…

Ovo je vrh, krema, ovdje jednaku priliku zaslužuju svi. Samo će tako sport kojim se bave postati ono što svi žele. Rukomet ne smije biti sport u kojem uspijeva domaćin. Baš onako kako je bilo prije godinu dana kod nas i svi su preživjeli. Preživjeli bi i ovo.

Gudmundsson: Ovakav raspored opasan je po zdravlje igrača

Islandski izbornik Gudmundur Gudmundsson kritizirao je raspored SP-a, proglasivši ga štetnim za rukometaše.

- Ne razumijem kako je moguće da igramo četiri utakmice u pet dana. To nije pošteno i trebalo bi se mijenjati - istaknuo je Gudmundsson.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Iceland v Croatia - Olympiahalle, Munich, Germany - January 11, 2019  Iceland coach Gudmundur Gudmundsson reacts as Croatia coach Lino Cervar looks on  REUTERS/Andreas Gerbert
REUTERS

Islanđani su u srijedu igrali protiv Japana, dan poslije protiv Makedonije, danas otvaraju drugi krug protiv Njemačke, a već sutra igraju protiv Francuske.

- To je opasno za zdravlje igrača, potreban im je slobodan dan, a jedini koji smo imali potrošili smo na putovanje od Münchena do Kölna. O tome bismo trebali razgovarati - dodao je Gudmundsson. (vb)

U subotnjim Sportskim novostima:

7 stranica o Svjetskom prvenstvu u rukometu!

Donosimo vam ekskluzivne intervjue, komentare stručnjaka, analize,... Budite u toku i u subotnjim Sportskim novostima saznajte sve najnovije informacije s velikog natjecanja na kojem izbornik Lino i njegovi Kauboji love novi povijesni uspjeh.

- Marin Šego: 'Ne osjećam se kao junak, junak je cijela ekipa'

- Intervju s pivotom koji igra rukomet karijere

- Izdvajamo šest razloga zašto je Hrvatska sad drastično bolja nego na Euru u Hrvatskoj

- Donosimo vam stručni komentar Blaženka Lackovića

- SP u brojkama: Hrvatska u vrhu u većini statističkih kategorija

Linker
26. travanj 2024 18:07