REUTERS/Wolfgang Rattay
SAMO JEDNA STVAR FALI ZA PETICU

PATRIK ĆAVAR PROGOVORIO O LINI ČERVARU I TEMI O KOJOJ SE MALO PRIČA 'Uloga trenera je važna, ali nije presudna. Najbitnije je kakvu ekipu imate'

PATRIK ĆAVAR Zlatni olimpijac iz Atlante kaže kako bi našim igračima za nastup dao čistu peticu da nije bilo kiksa protiv Brazila
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 25. siječanj 2019. 21:40

Proslavljeni hrvatski rukometaš i zlatni olimpijac iz Atlante Patrik Ćavar ne ustručava se dati svoju ocjenu nastupa naše reprezentacije na SP-u.

- Ovo sigurno nije plafon naše reprezentacije. Mi smo s ovakvom ekipom uvijek u borbi za medalje. Dao bih dečkima čistu peticu za odrađeno prvenstvo samo da nije bilo onog kiksa protiv Brazila. Naši dečki su nas sve iznenadili, iznenadili su i sami sebe i cjelokupnu hrvatsku javnost koliko su dobro igrali. S ovakvom ekipom uvijek bismo trebali biti u konkurenciji za medalju - otvoreno će 47-godišnji Metkovac koji se na tren vratio u susret protiv domaćina.

- Stvari su nam se ovoga puta poklopile tako da smo igrali s Njemačkom na njihovom terenu, ostali smo kratki, iako smo odigrali odličnu utakmicu.

Izbornik Červar napravio je smjenu generacija, ostvario je prvotni cilj, a njegova pozicija ne čini se upitnom iako smo naučeni na sječu glava, pogotovo nakon dva uzastopna plasmana izvan prva četiri. Istog je dojma i Ćavar koji Červarovu dob ne vidi kao problem.

Patrik Ćavar
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Patrik Ćavar

- Nema veze koliko godina imaš, važno je ako znaš ili ne znaš. Ako Červar i ekipa dobro funkcioniraju, on bi trebao nastaviti. Ono što se u medijima toliko ne provlači, a volio bih naglasiti kako uloga trenera jest važna, ali nije presudna. Najbitnije je kakvu ekipu imate, a mi imamo odličnu ekipu s vrhunskim momcima, imam dojam da se odlično slažu između sebe i ta jezgra kvalitete je ono što donosi rezultat - dojma je osvajač pet velikih medalja s Hrvatskom koji Kaubojima proriče svjetlu budućnost.

- Mi nismo prvi favoriti za medalje, ali smo sigurno među četiri do pet ekipa kojima će se u budućnosti dijeliti medalje. U tim završnim borbama nikad nema favorita i ako ga ima, to je za gol-dva i smatram da mi ravnopravno možemo igrati s Francuzima, Nijemcima i ostalim najjačim reprezentacijama svijeta.

Ako možemo igrati s najboljima koji su nabrojani, valja popraviti slabe točke, pogotovo napad, i još na višu razinu podići jake točke poput obrane.

- Sve se može bolje. Obrana je bila odlična s vratarima na čelu. Šego je po meni najbolji vratar ovog prvenstva, a ono na što moramo obratiti pažnju u napadu je smanjenje broja tehničkih pogrešaka koje smo napravili, posebno u utakmici s Brazilom, ali sveukupno to je bilo jako dobro. Najvažnija pouka koju moramo izvući je da nema više slabih protivnika. Malo smo se uljuljali, do Brazila smo igrali odlično i mislili smo podsvjesno smatrali da ćemo imati jednu lakšu utakmicu što nam se obilo o glavu, ali moramo naučiti da nikad nikog ne smiješ podcijeniti - mišljenja je bivši igrač Zagreba i Barcelone koji euforiju koja se stvorila nakon pobjede nad Španjolskom ne smatra štetnom.

- U čitavoj priči moramo biti realni mi i igrači. Malo jesmo bili euforični, ali to je bilo s razlogom. Nitko nije očekivao, čak ni igrači sami, da će igrati tako dobro. Mene su ugodno iznenadili, a euforija je ponekad dobra. Neka hrvatski narod malo živne u tmurnim vremenima jer trebaju nam svijetle točke poput pobjeda reprezentacije. Ipak, u svemu tome treba biti, koliko je moguće, realan - zaključak je jednog od najboljih svjetskih igrača svojega vremena.

Veliko finale u nedjelju u 17.30

Svjetsko rukometno prvenstvo je pri kraju, a sada slijedi ono najslađe - utakmice za medalje na rasporedu su u nedjelju. Od 14.30 će Francuska i Njemačka igrati za broncu, dok će Danska i Norveška od 17.30 sati igrati finale.

Završnica:

25. siječnja u 17.30 Danska - Francuska 38:30

u 20.30 Njemačka - Norveška 25:31

26. siječnja - 17.30, Španjolska - Egipat 36:31

26. siječnja - 20.30 Hrvatska - Švedska 34:28

27. siječnja - 14.30 utakmica za 3. mjesto (Herning)

27. siječnja - FINALE u 17.30 (Herning)

Linker
25. travanj 2024 11:02