Martin Rose/Bongarts/Getty Images
IDUĆA PREPREKA ZA HRVATSKU

PROTIVNIK PUNO OPASNIJI NEGO ŠTO TO DJELUJE NA PAPIRU Mnogi govore da igraju divlji rukomet, ali to ni izbliza nije to: 'Planirali smo prolaz'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. siječanj 2019. 15:21

Mnogi će reći da je to što igraju Brazilci divlji rukomet, no izvjesno je da Washington Nunez, nekadašnji pomoćnik Jordija Ribere, zna da se s Europljanima ne može utrkivati po postojećim pravilima, pa pokušava dati nešto novo. To ni izbliza nije divlji rukomet, nego strogo kontrolirana igra u kojoj se pravila znaju.

Agresivnost i trka su im glavne osobine. Imaju agresivnu obranu koja protivnika dovodi u opasnost, ako je statičan. Ona može biti i 5-1 i 3-3 i 4-2, uglavnom uvijek nešto stišću i kada to traje 60 minuta može biti neugodno. U toj obrani sudjeluju svi, ali se agresivnošću ističu Teixeira, Chiuffa i Petrus, igrači europskog iskustva.

Momčad je poduplana na svakoj poziciji, od 16 igrača 13 ih igra u Europi, najviše 5 u Španjolskoj, 3 u Francuskoj i Brazilu…

U sastavu više nema legendarnog vratara Mikea Santosa, ni kapetana ljevaka Pacheca na kojem su se puno oslanjali. Nije uspio ni supertalentirani srednjak Joao Silva zbog ozljeda u Francuskoj, no usprkos svemu Brazil je napredovao, a izbaciti Rusiju i Srbiju za njih je veliki uspjeh.

Izbornik Brazila zadovoljan je onim što je njegova momčad pokazala u prvom krugu

Izbornik Brazila Washington Nunes nije na SP došao prazne puške.

- Planirali smo prolaz u drugi krug, jer smo znali da protiv Srbije, Koreje i Rusije možemo ravnopravno igrati. Jako smo zadovoljni učinjenim, to više što osim protiv Francuske nismo nadigrani, čak ni od domaćina, što nam je dalo dodatno samopouzdanje.

Kaže da je najveći napredak…

- U obrani 5-1 koju smo radili jako puno i jako dobro, posebno na otimanju lopti i tranziciji. Mislim da smo pokazali dopadljiv rukomet ovdje.

BERLIN, GERMANY - JANUARY 17: Head coach Washington Nunes of Brazil gestures during the 26th IHF Men's World Championship group A match between Brazil and Korea at Mercedes-Benz Arena on January 17, 2019 in Berlin, Germany. (Photo by Boris Streubel/Getty Images)
Boris Streubel/Getty Images

Makar su imali veliki problema.

- Tri važna igrača nam zbog ozljeda nisu u sastavu. Najpoznatiji među njima Rogerio Ferreira Moraes pivot Vardara koji jako nedostaje. Fale nam i srednjak Joao da Silva iz Benfice i Leonardo Sampaio Santos iz Bukurešta, pa smo bili prisiljeni uvesti neke mlađe igrače da steknu iskustvo za budućnost. Mi nemamo preveliki izbor, svaki nam je igrač dragocjen i mislim da bismo s njima bili i jači.

Protivnik na početku drugog kruga je Hrvatska?

- Mislim da je na ovom prvenstvu Hrvatska među top momčadima. Bit će to jako težak posao za nas, no pokušat ćemo se suprotstaviti svojim adutima. Mislim da bismo mogli napraviti barem malo problema Hrvatskoj. Ovo je sad druga faza natjecanja u kojoj je naša jedina realna šansa protiv Islanda. Ne zanosimo se, čvrsto smo na zemlji. Očekujem tek dobru utakmicu i nadam se da će publika moći uživati.

Rezultati by SofaScore

U nedjeljnim Sportskim novostima:

Donosimo vam najzanimljivije informacije, komentare stručnjaka, analize,... Budite u toku i u nedjeljnim Sportskim novostima saznajte sve najnovije vijesti s velikog natjecanja na kojem izbornik Lino i njegovi Kauboji love novi povijesni uspjeh.

  • Sve o Brazilcima kojima čak 13 od 16 igrača igra u europskim klubovima

  • Karačić i Stepančić objašnjavaju zašto si ova naša reprezentacija ne smije dopustiti podcjenjivanje niti jednog suparnika

  • Slavko Goluža, izbornik Hrvatske, osjetio je na SP-u 2015. koliko Brazilci mogu biti opasni i upozorava na što treba posebno pripaziti

  • Egipćani pripremaju reprezentaciju za SP 2021. kojem su oni domaćini, a u tome im pomaže naš proslavljeni golman Venio Losert

  • Zašto ni strašni Arpad Šterbik ovaj put nije uspio pomoći Španjolcima protiv Francuza

Linker
20. travanj 2024 03:01