Handball - Men's EHF European Handball Championship - preliminary round Group A - Croatia v Sweden - Spaladium Arena, Split, Croatia - January 16, 2018. Luka Cindric of Croatia in action. REUTERS/Marko Djurica
REUTERS/Marko Djurica

NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE

ŠVEĐANIMA FALE TROJICA, A HRVATSKOJ ČAK DVANAESTORICA! Nakon prošlogodišnjeg poraza Kauboji su krenuli u potpunu rekonstrukciju momčadi

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 26.01.2019. u 14:37

 • Godina dana je prošla od splitskog dvoboja na Euru protiv Švedske. Tada su Šveđani otišli do finala, u kojem su izgubili od Španjolske, a Hrvatska je završila peta. Od tog poraza Hrvatska je doživjela totalnu rekonstrukciju i godinu dana kasnije u sastavu koji i dalje vodi Lino Červar nema čak 12 igrača koji su tada nosili našu igru.

  U našem sastavu više nema Mirka Alilovića, Ivana Pešića, Ivana Čupića, Igora Vorija, Lovre Mihića, Marina Marića, Marka Mamića, Stipe Mandalinića, Jakova Gojuna, Marka Kopljara, Denisa Buntića, a kao najnovije ni Luke Cindrića koji je na ovom SP otpao zbog ozljede.

  Svježiji i bolji

  To je jako velika promjena. Kada u godinu dana odu dva-tri važna igrača to je puno, to je rizik, a da o desetorici ni ne govorimo. No, usprkos silnim promjenama činjenica je da je Hrvatska kroz godinu na akcijama protiv Švedske, Crne Gore, Belgije i Švicarske, izgradila jedan svježiji tim koji je na SP-u pokazao puno, makar je u njemu i puno debitanata i to u ključnim rolama poput Davida Mandića, Marina Šipića, Jakova Vrankovića… Dobro napravljen posao sakrio je tu ogromnu promjenu s kojom smo došli na ovaj SP.

   

  Švedska je promijenila znatno manje. Jedan od razloga što je sama po sebi vrlo mlada, u odnosu na nas prije godinu dana. Nas je i tako brzo čekala promjena. Kod Šveđana se momčad formira od 2017. kada su zablistali na SP-u i ispali od Francuske u četvrtfinalu. Godinu kasnije popeli su se u Hrvatskoj na postolje i idu dalje, a konačni cilj te priče je Euro 2020. kojem će biti glavni domaćini, jer završnica će se igrati u Stockholmu.

  Švedska je jača nego li je to bila u Hrvatskoj. U njenom sastavu više nema tek ozlijeđenog Phillipa Heningssona iz Kristianstada i starog ljevaka Johhana Jacobsona koji je tada bio u Flensburgu. No, na njihova mjesta, zanimljivo, nisu došli mladi igrači, već dvojica iskusnih, provjerenih top igrača. Na lijevog vanjskog iz PSG-a Kim Ekhdal du Rietz, a iz domaće lige njihova najveća legenda posljednjih desetak godina Kim Andersson. Ljevak koji je obilježio švedski rukomet se oprostio, pa su ga ipak uspjeli nagovoriti na pomoć. I može se konstatirati da je Kristjan Andresson u toj priči sve kockice savršeno poslagao. Nije imao tek sreće u činjenici da mu se ozlijedio MVP našeg Eura Jim Gottfridsson, mozak njihove igre. Uzeli su na njegovo mjesto Jespera Konradssona, igrača koji je nekad briljirao u mladim selekcijama. No, on ipak nije zamjena za Gottfridssona kakvu su priželjkivali.

   

  Imaju mlade

  I to se osjetilo, te javilo kao problem koji će u narednih godinu dana u pripremi za Euro morati riješiti, jer glupo bi bilo da budu ovisni o jednom čovjeku kraj tolike baze. Ne zaboravimo, u radu mladih selekcija Šveđani su apsolutni broj 1 u Europi. Jedno je sigurno, za godinu dana će biti pravi za Euro koji su zadnji put osvojili 2002. godine kada su bili domaćini, a i olimpijsko zlato nikad nisu dosanjali. Njega bi mijenjali za sve.

  11 naših igrača koji su igrali na EP-u, a nema ih na SP-u

  Igor Vori

  - prestao igrati

  Mirko Alilović

  - oprostio se od

  reprezentacije

  Ivan Čupić

  - oprostio se od

  reprezentacije

  Jakov Gojun

  - oprostio se od

  reprezentacije

  Marko Kopljar

  - oprostio se od

  reprezentacije

  Denis Buntić

  - oprostio se od

  reprezentacije

  Ivan Pešić

  - nije trenutačno u kadru

  Lovro Mihić

  - bio je na širem popisu za SP

  Marino Marić

  - ozlijeđen

  Marko Mamić

  - ozlijeđen

  Stipe Mandalinić

  - ozlijeđen

   

  Iz drugih medija