Simon Hofmann/Bongarts/Getty Images
GUDJON VALUR SIGURDSSON

TEŽAK UDARAC ZA PRVOG PROTIVNIKA HRVATSKE! LEGENDARNI KAPETAN OTPAO PET DO 12 Rekorder prvi put nakon Eura 2000. u Hrvatskoj neće biti s Islanđanima

Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 11. siječanj 2019. 13:19

Svjetsko prvenstvo u japanskom Kumamotu bilo je prije 22 godine, a to je posljednje veliko rukometno natjecanje na kojem je sudjelovao Island a da u sastavu nije bio Gudjon Valur Sigurdsson. Od Eura u Hrvatskoj 2000. pa do SP-a u Danskoj i Njemačkoj, koje danas počinje, Sigurdsson je bio uvijek dio momčadi.

353. je bila kobna

U siječnju prošle godine postao je i rekorder sa 1798 golova u 337 utakmica, koliko je dotad odigrao za reprezentaciju. Preskočio je tada Mađara Petera Kovacsa koji je u međunarodnim utakmicama svoje reprezentacije 1797 puta tresao suparničku mrežu, a u međuvremenu je ubojito islandsko lijevo krilo još popravilo svoje brojke. Na turniru u Norveškoj prošli vikend odigrao je 353. utakmicu za Islanđane i došao do 1845 golova (5,2 po utakmici).

Ispalo je da je 353. utakmica bila i kobna. Sigurdsson je ozlijedio koljeno i iako su se Islanđani u prvi trenutak nadali da nije riječ o većem problemu, ipak je ispalo tako.

- U ponedjeljak je normalno trenirao i mislili smo da je sve u redu, ali se u utorak pokazalo da ipak ne može. Ide na tretmane i vidjet ćemo kako će se razvijati situacija - rekao je izbornik Gudmundur Gudmundsson.

Sigurdsson je ostao na Islandu, a njegovu poziciju će popuniti Bjarki Mar Elisson, igrač berlinskog Füchsea, koji je ispao prekobrojan kad je islandski izbornik skratio popis sa 28 na 20 igrača, a sad je vraćen i Stefan Rafn Sigurmannsson, igrač Szegeda.

Ostali bez vođe

- Uvijek je šok kad jedan od najboljih igrača ispadne jer je ozlijeđen. On je jedno od najboljih lijevih krila na svijetu i igrao je iznimno dobro na turniru u Norveškoj do ozljede. Srećom, imamo na lijevom krilu dobre zamjene, ali naravno, on će nam nedostajati, ne samo zbog igračkih kvaliteta, nego zbog uloge kapetana i vođe momčadi - dodao je islandski izbornik.

Sigurdssonu je nastup na Euru u Hrvatskoj prošle godine bilo 21. natjecanje u islandskom dresu, a samo na najvećim - olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima - odigrao je 131 utakmicu za Islanđane.

Novi kapetan Islanđana je Aron Palmarsson.

Linker
20. travanj 2024 10:28