REUTERS/Andreas Gebert
'KAUBOJI' U AKCIJI

HRVATSKA OSIGURALA DRUGI KRUG! MAKEDONCI ZAPRIJETILI, ALI NISU MOGLI PROTIV MAŠINE Duvnjak i Stepančić bombardirali izvana, Šego briljirao na vratima

Tri od tri! Hrvatska je i dalje stopostotna nakon što je u trećem kolu skupine B s 31:22 srušila Makedoniju! Kauboji su ovom pobjedom osigurali prolaz u drugi krug natjecanja te će dalje prenijeti minimalno dva boda. Igračem utakmice proglašen je Domagoj Duvnjak koji je postigao 6 pogodaka i tome nadodao 8 asistencija. Slijedi utakmica s Bahreinom koja je na rasporedu u srijedu u 18 sati.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. siječanj 2019. 12:20

HRVATSKA – MAKEDONIJA 31:22 (16:11)

HRVATSKA: Šego (12), Stevanović; Duvnjak 6, Stepančić 3, Vida 1, Horvat 2, Karačić 4 (1), Blažević, Štrlek, Musa 3, Cindrić, Mandić 4, Kozina 1, Vranković 2, Šipić 4, Bičanić. Izbornik: Lino Červar

MAKEDONIJA: Ristovski (9), Mitrevski; Manaskov 6, Stoilov 2, K. Lazarov 4, Čurlevski, Talevski 3, Markoski, Kuzmanovski 3, Tankoski, Georgievski 1, F. Lazarov, Krstevski, Popovski, Peševski 3, Serafimov. Izbornik Raul Gonzalez.

Tri pobjede ima Hrvatska i sigurno ide u Köln na drugi krug SP-a, pitanje je samo da li sa dva ili sa četiri boda. Taj odgovor dobit ćemo posljednjeg dana u skupini protiv Španjolske. U velikoj borbi pobijeđena je Makedonija. Prvo poluvrijeme je najbolje što smo dosad pokazali ovdje. Sve u svemu djelovalo je to sigurno, a to je obećavajuće. Jedino pitanje je ostalo zašto ne igra Cindrić, makar se zagrijavao sasvim normalno.

Bilo je to taktičko nadigravanje Raula Gonzaleza i Line Červara. Mi smo krenuli u obrani 5-1, Duvnjak naprijed, Mandić prema Lazarovu, a Raul je od prve minute naredio igru sedam na šest sa Peševskim i Stoilovom na crti, ne bi li otupio naše oštrice. Zanimljivo je bilo vidjeti da je mijenjao trener Makedonije i Talevskog i Markovskog u obrani za braću Lazarov u napadu, a to je sve skupa bilo dosta i nisu Makedonci ulovili pravi ritam.

Hrvatska je opet počela bez Cindrića, Karačić je bio na sredini uz Duvnjaka lijevo. Imali smo više strpljenja, ali na strpljenje se mora poklopiti i realizacija,a to se nije dogodilo, jer Stepančiću nije išlo kako se očekivalo.

Zamijenio ga je Vranković, s njim smo i mi bili drugačiji, a onda je Lino dodao našeg pivota i odigrao 7 na 6 Raulu. I to su Šipić i Kozina odradili vrlo dobro. Tako smo makedoniju nadigrali svojim oružjem.

Nakon što smo Duvnjaka dobro potrošili 20 minuta u dva pravca, spustili smo se u obrani u 6-0, uz Musu je stao Blažević, smanjio se radni prostor makedonskoj crti, no kada se igra sedam na šest ako dobro brojiš negdje mora kapati,a nama je kapalo na krilu s kojeg je trpao Manaskov.

Može se reći ad smo nadigrali Makedoniju u prvih 30 minuta, što je naplaćeno sa velikih pet golova prednosti. Još jedna stvar nam ej išla na ruku, sjajni Marin Šego na golu koji je imao devet obrana u prvom poluvremenu i bio je velika zagonetka makedonskim strijelcima. Šegine obrane najbolji su poklon igri obrane koja je igrala svoju najbolju rolu na prvenstvu. U jednom trenutku bili smo i na +6 (13:7), činilo se da je Makedonija pred raspadom sustava, ali je Raul zaustavio to i priveli su pristojno kraju poluvrijeme.

Možda je Raul znao Linu, ali i Lino je očeito jako dobro znao sve poteze Španjolca koji nam je od starta stavio 5-1 s Kuzmanovskim što je malo tko očekivao. No, Raul zna da mi s tim dosta često imamo problema zbog šutera. Možda je u detaljima uspio, ali nije znao da i mi imamo 7 na 6 zbog koje smo ponešto i primili, ali je u suštini ipak pomogla da rasteretimo vanjsku liniju.

Zanimljivo je da Lino nije skinuo u prvom dijelu Cindrića, makar su svi to očekivali. On se na poluvremenu normalno zagrijavao, pucao skok šuteve po golu, što znači da je na raspolaganju. No, i bez njega smo bili na +5, a ako smo ga sačuvali još malo, neka smo.

Navijači su sjajnu igru naših rukometaša nagradili pljeskom, doista su mogli uživati u majstorijama Duvnjaka, Karačića i požrtvovnosti momčadi u cjelini. Pred kraj poluvremena kada je Vranković zaradio isključenje, počeo se vraćati Stepančić i išli smo istim puten koji nas je vodio do prednosti u nastavak.

Išli su i Makedonci i dalje 7 na 6, pa smo se brzo iz 5-1 spustili u 6-0. Mijenjali smo ritam obranom, ali je taj ritam ipak bio u brzini niže, pa se Makedonija s nekoliko golova u nizu najavila kao moguća opasnost (18:15). Trebalo je ostati koncentriran i čekati, no prvih deset minuta nastavka nismo uspjeli obraniti ništa, a bez obrane je teško naprijed.

Šego se prvi vratio u formu iz prvog dijela i pogurao nas do mira (20:16). No, pratio ga je Ristovski, a Makedonija je agresivnost podigla na krajnju granicu. Imali smo problema, nije to bilo kao u prvom dijelu, no prednost se ipak držala. Napadački za nju je najzaslužniji fenomenalni Domagoj Duvnjak koji je razbio Ristovskog s distance.

Makedonija je došla na -3, imala dvaput loptu na -2, nije uspjela. Červar je igrom 7 na 6 primirio protivničku agresiju, a Musa i Šipić pomogli Duvnjaku da se vratimo na +5 u 51. minuti nakon čega je Raul tražio time out svjestan da mu vrijeme istječe.

No, bilo im je to previše, ritam ih je razbio, Raul je uveo neke mlađe igrače ne bi li ga uspio zadržati, ali mlađi se s Hrvatskom nisu mogli nositi. Mirno, s noge na nogu došli smo do kraja i treće pobjede, sve ide kako je planirano. Na kraju je gol zabio i Ivan Vida. Nagurali smo na +9, svaka čast. Ali, samo mirno…

Japanci namučili Španjolce

Rukometaši Španjolske svladali su reprezentaciju Japana sa 26-22 (10-11) u posljednjoj utakmici 3. kola skupine B na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj te su se pridružili hrvatskoj reprezentaciji s maksimalnim učinkom.

Rezultati by SofaScore

Island duplo protiv Bahreina

Nakon stresnog starta protiv Španjolske i Hrvatske, Islanđani su konačno došli do daha i Bahrein je teško stradao. Nije pomogao Bahreincima ni Islanđanin na klupi, nisu ga prepoznali njegovi.

Velika je bila razlika u kvaliteti. Ako kažemo da je prvi topnik Bahreina Al Sayyad imao učinak 1/10, da je vratar Islanda Gustavsson imao 14 obrana, a da je krilo Arnor Gunnarsson odigrao utakmicu s učinkom 8/8, to jasno govori kako je to izgledalo.

Posebno je traumatično bilo drugo poluvrijeme, u kojem je bilo čak 12 razlike za Islanđane. Evidentno je bilo da Bahrein pada sa snagom, a kako će to tek izgledati u sljedećim danima, može se pretpostaviti. Islanđani su utakmicu završili s realizacijom 88 posto, vratari gostiju imali su dvije obrane u 60 minuta, a napadači su ih pratili s pet promašenih sedmeraca. Island skuplja ono što može i čeka Makedoniju ne bi li dočekao susret odluke za prolaz u drugi krug. Drugo mu ne preostaje.

HRVATSKA - MAKEDONIJA 31:22

HRVATSKA: Šego; Štrlek, Musa, Horvat, Duvnjak, Cindrić, Stepančić. Klupa: Stevanović, Mandić, Vida, Šipić, Kozina, Bičanić, Blažević, Karačić, Vranković.

MAKEDONIJA: Ristovski; Manaskov, Stoilov, Georgijevski; Taleski, Kuzmanovski, Lazarov. KLupa: Mitrevski, Popovski, Peševski, Markoski, F. Lazarov, Krstevski, Čurlevski, Tankoski, Serafimov

------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

31:22 - Ulazimo u zadnju minutu utakmicu, hrvatski igrači već slave veliku pobjedu! U strijelce se sada upisao i debitant Vida!

28:21 - Horvat za + 7! Pet minuta je do kraja, a tribinama se ori hrvatska pjesma! Kauboji imaju prednost koju je nemogući ispustiti!

26:20 - Lomimo Makedoniju! Mandić s naše polovice pogađa prazan gol Makedonaca!

25:20 - Šipić podiže na + 5 Hrvatske, do kraja je ostalo još osam minuta!

24:19 - Musa je dobio loptu na crti i fenomenalnim udarcem iz okreta poslao loptu u mrežu

23:19 - Peti pogodak Domagoja Duvnjaka! Još jedan njegov projektil nakon kojeg se okrenuo navijačima i zatražio još podrške s tribina! Šego skida zicer Stoilovu!

22:19 - Vežu Makedonci dva pogotka i smanjuju na tri razlike! Bude se sada i njihovi navijači.

21:17 - Duvnjak i Stepančić postižu pogotke, a novi nalet Makedonaca je u međuvremenu zaustavio Šego! Njegova 10. obrana!!!

- Šego je na 38 posto obrana!

20:16 - Fantastična akcija Karačića koji asistira Šipiću za +4 Hrvatske, na drugoj strani Šego bilježi dvije uzastopne obrane! Kakva predstava hrvatskog vratara, tribine ovacijama pozdravljaju svaku njegovu obranu!

19:15 - Musa zabija važan gol i zaustavlja seriju Makedonaca! Hrvatska je kompletna...

18:15 - Malo smo se opustili i Makedonci to koriste te smanjuju na tri razlike. Hrvatska u ovim trenucima igra s igračem manje.

17:11 - Publika je na nogama, a strijelac je Šego! Osim što sjajno brani, hrvatski je golman upisao i prvi pogodak naših vratara na ovom SP-u!

Počelo je drugo poluvrijeme!

KRAJ POLUVREMENA! Hrvatska na odmor odlazi s velikih pet golova prednosti u ključnoj utakmici za potvrdu prolaska u skupini B. Odličan je na golu Šego koji svojim obranama izluđuje Makedonce i u ovim je trenucima jedan od najzaslužnijih za visoko vodstvo Kauboja.

16:11- Taleski je isključen na dvije minute, a siguran sa sedam metara je Karačić!

14:9 - Održavamo sada prednost od pet razlike, a najviše problema stvara nam Manaskov koji je danas najraspoloženiji Makedonac na terenu.

- Vranković ide na hlađenje. Njegov prekršaj donio je prvo isključenje na utakmici.

13:7 - Velikih + 6 za Kauboje i još jedan pogodak s naše polovice! Ovoga puta prazan gol pogodio je Vranković, Makedonci i dalje ne odustaju od 7 na 6 napada.

11:7 - Kakav projektil Duvnjaka! Domagoj je opalio s nekih 11 metara i golmana Makedonije ostavio bez ikakve šanse!

- U dvorani je između 4 i 5 tisuća hrvatskih navijača!

9:6 - Držimo sada tri razlike, a dobra je vijest i da je Šego već ubilježio tri obrane.

8:5 - Padaju sada golovi kao od šale! Upravo su nam Makedonici vratili istom mjerom i s centra pogodili u prazan gol.

7:4 - Kakav potez Kauboja za najveću prednost na utakmici! Prvo Šego bilježi sjajnu obranu, da bi zatim Duvnjak uhvatio odbijenu loptu i sa svoje polovice zabio u prazan gol Makedonaca!

5:4 - Hrvatska ponovno vodi, a dobrom se pokazala promjena na 6-0 obranu budući da smo u nekoliko navrata njom zaustavili makedonske napade.

4:4 - Hrvatska se odvojila na dva razlike, no slijedi nekoliko dobrih makedonskih obrambenih reakcija, a potom i dva pogotka u nizu za novo poravnanje rezultata.

2:1 - Kauboji u novoj prednosti! Zbunili smo Makedonce i sjajnim prodorom Karačića poveli 2:1. Na suprotnoj strani Šego bilježi prvu obranu!

1:1 - Hrvatska je povela preko Muse koji sjajno s crte koristi asistenciju Duvnjaka, ali Makedonci se odlučuju za 7 na 6 napad, stvaraju višak na krilu i preko Manaskova vraćaju stvari na početak

0:0 - Odslušali smo himne i upravo je krenula ključna utakmica za prolaz skupine! Hrvatska ima prvi napad, a ponovno ima i veliku podršku s tribina!

------------------------------------------------------

>>> Ovo će biti šesti susret protiv Makedonaca, četvrti na velikim natjecanjima, drugi na SP-u nakon Katara. Krenuli smo 1998. i odradili sve. Prvo smo igrali kvalifikacije za EP u Italiji. U neviđenoj atmosferi u Skoplju u SC Kale, gdje se dim mogao rezati, dobili su nas 31:29, a onda nekoliko dana kasnije u Karlovcu opasno su stradali 37:27.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Macedonia v Bahrain - Olympiahalle, Munich, Germany - January 13, 2019  Macedonia's Kiril Lazarov in action with Bahrain's Ali Merza   REUTERS/Andreas Gebert
REUTERS/Andreas Gebert

Prošli smo na EP, mi kao broj 1, oni kao broj 2, našli se u skupini u Meranu i bilo je čistih 28:21 za Hrvatsku. Makedonija je tada završila 12., a ni mi nismo puno bolje, kao osmi. Nakon toga, sreli smo se u Kataru i u teškom dvoboju ih dobili, a posljednji susret izgledao je lako, čistih plus 10 u Krakowu u drugom krugu Eura 2016., kada su briljirali Slišković sa šest te Marić i Štrlek sa pet pogodaka.

Dosadašnji susreti:

29:31 EP Italija kvalifikacije

37:27 EP Italija kvalifikacije

28:21 EP Italija skupina

29:26 SP Katar prvi krug

34:24 EP Krakow drugi krug

>>> Manje od sat vremena ostalo je do velikog okrašaja između Hrvatske i MAkedonije u Münchenu

Linker
20. travanj 2024 16:53