Jörg Schüler/Getty Images
ŠEST POBJEDA I TRI PORAZA

FOTO: HRVATSKA ZA KRAJ POKAZALA KAKO TO IZGLEDA BEZ DUVNJAKA I ZAVRŠILA ŠESTA Červar i društvo se porazom oprostili od SP-a, Stivi otišao u legendu!

Hrvatska muška rukometna reprezentacija natjecanje na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj okončala je na šestom mjestu, u susretu za peto mjesto bolja od Hrvatske je u Herningu bila Švedska sa 34:28 (16:13).
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. siječanj 2019. 12:13

HRVATSKA - ŠVEDSKA 28:34 (13:16)

HRVATSKA: Šego (6), Stevanović (4+1); Duvnjak, Stepančić 5, Vida, Horvat 2 (1), Karačić 3, Štrlek 2 (1), Musa 2, Jotić, Slišković 1, Mandić 2, Vranković 3, Šipić 4, Bećiri 1, Bičanić 3.

ŠVEDSKA: Apelgreen (5), Palicka (3+1); Darj, Tollbring 1, Ekberg 6 (3), Konradsson 1, Wanne 2, Jeppsson, Pettersson 3, Lagergren 3, Arnesson 2, Zachisson 3, A. Nilsson 5, Andersson 3, Ekdahl du Rietz 1, L. Nilsson.

HERNING Jyske Bank Boxen Arena. Gledatelja 10.000. Suci: Schultze i Tonnies (Njemačka).

Hrvatska je šesta na svijetu. Nakon četvrtog mjesta u Francuskoj, vratili smo se na katarsku poziciju iz 2015. godine. Od visokog društva dobili smo Španjolsku i Francusku, izgubili od Njemačke i Švedske koja se u posljednjem dvoboju pokazala rutiniranija u korištenju pogrešaka..

Utakmica koja nije odlučivala ni o čemu osim o konačnoj poziciji. Mnogi su rekli važno je za OI kvalifikacije, ali nije, otkad je IHF preuzeo dodjelu domaćinstava, a ne dobivaju ih 2, 3. i 4. sa SP. Nije bilo žara, bilo je čak i propušteno s naše strane u prvih 30 minuta, što smo platili minusom, na sreću ne nedostižnim za nastavak.

Počela je postava u 5-1 s Mandićem, unutra su bili i Štrlek i Slišković. Umjesto Mandića u napad je ulazio Karačić. No, bilo je to poprilično konfuzno, a tako je kada na startu nema Duvnjaka. Izgubili smo previše lopti, previše promašili. Obrana je pucala lako, tako da su Šveđani od starta ulovili dobar ritam i bez naprezanja napravili prednost. Nakon 3:7 Červar je tražio time-out, no pali smo i na 7:13, što je izgledalo loše. U tim trenucima Šipić i Stepančić su nas izvukli iz velikog minusa i pristojno smo na -3 završili poluvrijeme.

Švedska je igrala svojih 6-0, tu su Darj i Petterssen držali konce. Nisu imali problem mijenjati dva igrača, jer mi nismo stiskali brzim centrom i slično. Dosta je ležerno bilo. Bez previše naprezanja Šveđani su iskoristili su naše pogreške. Ekberg takve darove ne odbija. Još i i Šego na našim vratima bio. odličan srećom, pa nismo dublje potonuli. Červar je u finišu prvog dijela s klupe digao Bičanića umjesto Sliškovića, Jotića umjesto Karačića i Vrankovića umjesto Stepančića, no teško smo lovili konce. Osjetilo se da ipak nema Duvnjaka, ali ni pravog naboja.

Švedska je nastavak otvorila kontrama i sa 3:0 i već za tri minute ozbiljno odmaknula. Jako je loše igrala naša obrana, pa je Červar nakon sedam minuta morao zvati time-out da zakrpa rupe. Prešli smo u 6-0, ušao je Bećiri uz Musu, na gol je došao Stevanović, ali su isključenje Bičanića, pa Stepančića odgodila stvari. Prebrzi su bili Šveđani, uopće im nije problem bilo naći rješenje u bilo kojoj situaciji protiv naše obrane. Tu je bio problem, jer smo i mi lagano zabijali i da je bilo po tome, bili bismo bliže, ali smo stalno bili na -6 i Švedska je čekala priliku za završni udarac.

Karačić nam se ozlijedio na polovici drugog dijela i taj detalj u pokušaju stizanja prednosti Šveđana nikako nije bio dobar, jer Karačić je vukao sve u našem napadu. Brzo nakon njegovog izlaska Švedska se vratila na +6 i tada se osjetilo da je ustvari utakmica završena. Červar je s klupe digao ostatak naše momčadi, da bi svima dao priliku na SP, što je bilo OK.

Digli su se Šveđani na +7, nije bilo ugodno, ali to je te večeri bila realna slika u Herningu. I njima je bila prijateljska utakmica, pa su u konačnici i oni skinuli nogu s gasa. I završilo je onako kako je cijelu utakmicu i bilo.

Veliko finale u nedjelju u 17.30

Svjetsko rukometno prvenstvo je pri kraju, a sada slijedi ono najslađe - utakmice za medalje na rasporedu su u nedjelju. Od 14.30 će Francuska i Njemačka igrati za broncu, dok će Danska i Norveška od 17.30 sati igrati finale.

Završnica:

25. siječnja u 17.30 Danska - Francuska 38:30

u 20.30 Njemačka - Norveška 25:31

26. siječnja - 17.30, Španjolska - Egipat 36:31

26. siječnja - 20.30 Hrvatska - Švedska 34:28

27. siječnja - 14.30 utakmica za 3. mjesto (Herning)

27. siječnja - FINALE u 17.30 (Herning)

HRVATSKA - ŠVEDSKA 28:34

HRVATSKA: Šego - Musa - Horvat - Stepančić - Karačić - Duvnjak - Mandić

Klupa: Stevanović, Štrlek, Vida, Šipić, Bećiri, Bičanić, Blažević, Slišković, Jotić, Vranković

ŠVEDSKA: Appelgren - Nilsson - Tollbring, Jeppsson, Arnesson, Lagergren, Zachrisson

Klupa: Palicka, Wanne, Ekberg, Darj, F. Pettersson, Nielsen, Ekdahl Du Rietz, Konradsson, Andersson

---------------------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE

28:34 U strijelce se upisao i Bećiri taman da postigne posljednji pogodak Kauboja na ovome svjetskom prvenstvu. Duvnjak nije ulazio u igru tijekom cijelog susreta jer ga je Červar odlučio poštediti pa je bilo jasno da nećemo Šveđanima pružiti otpor kakav bi se očekivao. Hrvatska je na ovome prvenstvu završila šesta i možemo se tješiti da smo barem izborili olimpijske kvalifikacije za OI u Tokiju iduće godine.

27:32 Bičanić i Vranković smanjuju zaostatak, ali pet minuta prije kraja jasno je da ćemo na kraju ovoga svjetskog prvenstva završiti šesti. Stevanović nas sjajnim obranama drži u igri i na dostojan će se način legendarni Stivi oprostiti od reprezentacije.

24:31 Švedska drugi put na ovoj utakmici ima najveću prednost - plus sedam.

23:28 Vranković zabija dva pogotka i Musa dodaje još jedan.

20:25 Karačić dodaje još dva pogotka! Šveđani se i dalje ne pomiču s pet-šest razlike.

18:23 Karačić i Stepančić 'prodali su' sjajan cepelin Šveđanima! Stepančiću je ovo peti gol na utakmici.

17:22 Pogađaju Štrlek i Horvat, a na gol dolazi Ivan Stevanović kojemu je ovo posljednja utakmica za reprezentaciju.

15:21 Pogađaju Karačić i Šipić, no i dalje je plus šest. Červar zove još jedan time-out.

13:19 Stepančić još jednom promašuje, a Švedska bježi na plus šest.

13:17 Prvo poluvrijeme počelo je Stepančićevim promašajem, a to Šveđani odmah kažnjavaju i odlaze na novih plus četiri.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Šveđani su bolje ušli u susret, na početku su se odmah rezultatski odvojili i do kraja poluvremena održavali prednost. U prvome dijelu naš je najbolji igrač Luka Stepančić koji je postigao četiri pogotka iz četiri pokušaja. U obrani nismo dovoljno koncentrirani i Červar će morati popraviti taj segment igre želimo li se od prvenstva oprostiti pobjedom.

13:16 U strijelce se upisuje i Bičanić, no Šveđani i dalje održavaju svoju prednost. Ovim se rezultatom ide na odmor.

12:14 Fantastični Stepančić zabija i četvrti pogodak od četiri pokušaja, a zatim pogađa i Mandić iz kontre! Červar je u još jednom time-outu opet istaknuo obranu kao ključan segment naše igre.

10:14 Sjajni Šipić u kratkom roku daje i treći pogodak, a treći gol zabija i Stepančić!

8:13 Šipić je sada dao dva gola, ali Šveđani su u jednom trenutku došli na šest razlike.

6:10 Zabio je i Mandić, no Švedska je opet na plus četiri i Červar je vrlo nezadovoljan igrom svojih igrača.

5:8 Stepančić dodaje još jedan, a Štrlek pogađa iz sedmerca koji je izborio Karačić! Šego je opet sjajan na golu!

3:7 U strijelce se upisao i Slišković, ali Šveđani odlaze na četiri razlike i Červar zove prvi time-out. Motivirao je Kauboje riječima: "Idemo odigrati tu obranu, loši smo u obrani, ajmo odigrat obranu!"

2:5 I dalje su uvjerljivi Šveđani, ali sada nas Luka Stepančić drži u igri.

1:2 Šveđani su otvorili susret dvama pogocima, ali vrlo brzo uzvraća Željko Musa svojim prvim pogotokom na utakmici!

0:0 Počela je utakmica u Herningu. Sretno, Kauboji!

---------------------------------------------------------------------------

20.25: Igrači su istrčali na parket dvorane Jyske Bank Boxen u danskom Herningu. Glavni suci su Nijemci Tonnies i Schulze. Izvedene su himne obiju reprezentacija i sve je spremno za susret!

20.10: Hrvatski rukometni vratar Ivan Stevanović uoči susreta sa Švedskom prokomentirao je svoju odluku da nakon ovoga prvenstva napusti reprezentaciju:

"Mi smo kao obitelj, uvijek je lijepo doći u reprezentaciju, meni je žao, nije mi bilo lako donijeti takvu odluku, ali ima puno drugih koji čekaju priliku poput Pešića, Ivića i drugih. Svi smo mi tu jedna obitelj, ali sezone u klubovima su dugačke, iscrpljujuće... rekao bih da dolaze mlade snage koje zaslužuju priliku među vratnicama više nego ja."

Zagreb, 200118.
Arena Zagreb.
Utakmica I skupine drugog kruga rukometnog EHF Europskog prvenstva 2018,
Hrvatska - Norveska.
Na fotografiji: slavlje hrvatskih igraca, Ivan Stevanovic od Manuela Strleka dobio nagradu za igraca utakmice.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

20.00: Pomoćnik hrvatskog izbornika i bivši rukometni reprezentativac Davor Dominiković uoči utakmice izjavio je:

"Igrat ćemo u sustavu 5-1, ali sastav još neću otkrivati, Červar će odlučiti tko će na kraju igrati. Ali želim napomenuti jednu stvar, kad smo već na samome kraju ovoga prvenstva. Htio bih pohvaliti liječničku službu, odradili su lavovski posao, omogućili su svakom igraču da dočeka svaku utakmicu u idealnim uvjetima. A što se Šveđana tiče, igrali smo prošle godine dvije prijateljske utakmice sa Šveđanima, znamo ih, želimo osvojiti peto mjesto i pobjednički završiti prvenstvo. Pamtimo utakmicu protiv Brazila gdje smo kolektivno zakazali, ali imamo karakter i želimo ga pokazati. Imali su i Šveđani nekoliko pehova, nekoliko ozlijeđenih igrača, no jaki su i mi idemo u utakmicu boriti se do samoga kraja i, naravno, pobijediti!"

HAMBURG, GERMANY - AUGUST 31:  Davor Dominikovic of Hamburg appears frustrated during the DKB HBL Bundesliga match between Hamburger SV and THW Kiel on August 31, 2014 in Hamburg, Germany.  (Photo by Oliver Hardt/Bongarts/Getty Images)
Oliver Hardt/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images

19.00: Španjolska osigurala kvalifikacije za OI

Aktualni europski rukometni prvaci Španjolci zauzeli su sedmo mjesto na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu i tako osigurali nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine, oni su u subotu u Herningu svladali Egipćane sa 36-31 (17-18).

Joan Canellas s devet i Ferran Sole sa sedam golova predvodili su Španjolsku, dok su Ahmed El Ahmar i Mohamed Shehib sa po šest golova bili najefikasniji kod Egipta koji je osmim mjestom postao najbolja neeuropska reprezentacija na ovom SP-u.

Od 20.30 sati Hrvatska će protiv Švedske igrati za peto mjesto, dok su dvoboji za medalje na rasporedu u nedjelju. Od 14.30 će Francuska i Njemačka igrati za broncu, dok će Danska i Norveška od 17.30 sati igrati finale.

17.00: Uoči utakmice sa Švedskom, izbornik Lino Červar iskoristio je i treću zamjenu te je umjesto pivota Alena Blaževića momčadi pridružio 24-godišnjeg srednjeg vanjskog Lovru Jotića koji igra za danski Aaalborg.

Linker
22. travanj 2024 01:09