Jörg Schüler/Getty Images
OPROŠTAJ OD ZAVRŠNICE

FOTO: HRVATSKA NAKON NEVIĐENE DRAME OSTALA BEZ POLUFINALA SP-A Niti fenomenalne obrane Šege i bombe Duvnjaka nisu bile dovoljne!

Hrvatska je u Kölnu izgubila 22:21 u jednoj teškoj i dramatičnoj utakmici s Njemačkom. Kauboji su odigrali junački, bili su u igri do samoga kraja, ali su pokleknuli u posljednjim trenucima i porazom od domaćina Svjetskog prvenstva ostali bez ikakve šanse za polufinale. Slijedi utakmica s Francuzima u srijedu u 18 sati.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. siječanj 2019. 18:09

HRVATSKA - NJEMAČKA 21:22 (11:11)

HRVATSKA: Šego (9), Stevanović; Duvnjak 2, Stepančić 2, Vida, Horvat 2, Karačić 4 (1), Blažević, Štrlek 4, Musa 2, Slišković, Mandić 1, Vranković 1, Šipić 2, Bećiri, Bičanić. Izbornik Lino Červar

NJEMAČKA: Wolff (9+1), Heinevetter; Gensheimer 4 (2), Lemke, Wiencek 1, Wiede 6, Pekeler 2, Weinhold, Strobel, Fäth 1, Groetzki, Häfner 2, Musche, Böhm 2, Kohlbacher 2, Drux 1. Izbornik Christian Prokop

Ništa od polufinala, ništa od Hamburga. Protiv Brazila smo počeli, a s Njemačkom se dokrajčili po tom pitanju. Bilo je bolje nego s Brazilom, ali realnosti se protiv takvih reprezentacija vide. Vanjska linija ne postoji, a bez se utakmice ne dobivaju. Skromna Njemačka nas je bacila na koljena i u veliku brigu možemo li uopće do OI kvalifikacija. Ako izgubimo od Francuske ne ovisimo o sebi, a to je najgore. Potop u Kölnu nakon odličnog Műnchena, teško objašnjiv.

U utakmicu protiv Njemačke ušli smo sa strogo određenim pravilima, bez lutanja, a to uvijek kada je postavljeno kako treba izgleda bolje. Primili smo jedan gol na praznu mrežu, ali to je bilo s razlogom, jer kada smo igrali igrača manje dali smo napadu da ne pati i Wincek je to kaznio. Sve drugo je bilo OK.

Realno to nije bio rukomet visoke razine, osim što je razina tučnjave od strane Nijmaca bila na supervisokoj razini i prava je sreća da inače ne baš korektni Danci nisu ušli u utakmicu s namjerom podržati domaćina. Po dva isključenja u sastavu Njemačke u prvih 30 minuta imali su igrači kojima u timu nema prave zamjene – Henrik Pekeler i Patrick Groetzky. A to je bio problem Prokopu pa je s klupe dignuo još većeg Lemkea.

Hrvatska je od starta ušla s obranom 5-1 bez izmjena. Prvo je naprijed stao Mandić, onda se promijenio s Duvnjakom, ali lutanja nije bilo. Naravno da je bilo nemoguće sve obrani, no bilo je to dobro. Jedini veći problem radio nam je ljevak Fabian Wiede s nekoliko briljantnih poteza. Šego je u poluvremenu imao četiri obrane, a činilo se više…

Nijemci su krenuli u sporijoj varijanti u 6-0 sa dvije izmjene – Fäth i Strobel igrali su napad, a Wincek i Drux obranu. I bolje da Nijemci nisu gurali u leđa, da se ne sjećamo Brazila, još nam je mučno.

Nekoliko detalja iz prvog dijela. Za 3:1 zabio je mandić iz kontre, što je izgledalo sjajno. Kod 3:2 Wolff je skinuo penal Horvatu, a onda se u napadu Njemačke u sudaru sa Stepančićem teško ozlijedio Martin Strobel, pa su Nijemeci ostali bez svog jedinog srednjaka. Morao ga je mijenjati Drux. Nijmeci prvi puta vode iz kontre Wiedea za 3:4, a kod 7:8 Slišković koji je ušao nevjerojatno daje loptu u ruke Pekeleru koji se odšetato do našeg gola i zabio za dva razlike domaćih prvi puta. To nije izgledalo dobro, vanjska linija je bila u problemima, Karačić je držao, ali falio mu je Duvnjak koji je morao predahnuti. I kada se vratio on, vratili smo se i mi. Prvo na 8:8 golom Duvnjaka pod rukom, pa su nam Nijemci ponovo poveli dva razlike, ali smo serijom od 3:0 mi preuzeli prednost. A da ne bi otišli s plusom na poluvrijeme pobrinuli su se odlični Wiede golom i Wolff obranom Stepančiću.

Djelovalo je to u odnosu na Brazil ohrabrujuće i ostavilo nam nadu, makar su Nijemci 'tabali' nemilosrdno. Bilo je važno da izdrže i naši i suci, što pred 20.000 ljudi nije lako.

Drugi dio počeo je loše, primili smo gol i dobili isključenje Muse, pa Karačića. Srećom Šego je ostao u dobrom ritmu. Ono što se nažalost nije dogodilo protiv Brazila, srećom se dogodilo protiv Njemačke. Štrlek nas je vratio svojim laganim golovima, olakšao obrambene muke Mandiću.

Iznimno teško je bilo našim kružnim napadačima koji nisu mogli od njemačkih udaraca primili loptu, a kud smo još tanki s vanjskima, to je počeo biti sve veći problem.

Probali smo sa 6-0 obranom malo predahnuti, no nije nam dao Hafner koji se raspucao u nastvaku. Onda smo za tu obranu podigli Blaževića ne bi li obeshrabrili domaće, no pucala je obrana lako, nije bila na razini prvog dijela. Još jedan fenomenaln gol zabio je Wiede i Njemačka je u 46. minuti prvi puta imala +3 (18:15). Brod nam se opasno nagnuo, a način za spas nije se nazirao.

Duvnjak se morao hitno vratiti, Vranković začepiti obranu. Krpali smo se kako smo znali i mogli. Taj entuzijazam je za pohvalu nakon onog suprotnog dan ranije. Vratili smo se na 18:17, Musa je fulao kontru za egal, ali je Šego vratio priliku novom sjajnom obranom. A Šipić egal (18:18) u 53. minuti. Ušutjela je i velika Arena. Dodatno kada je Vranković zabio za naših 19:18 u 55. minuti isto onako kako nam je zabio Toledo dan ranije.

No, ispustili smo prednost. Duvnjakov promašaj, kontra Pekelera, jedna odluka sudaca u krivo vrijeme i sve je palo u vodu. Gensheimer je zabio na viša s krila za 22:20 i 40 sekundi je bilo premalo za stizanje. Malo smo bili kratki, no tako je to obično, uvijek nešto…

Rezultati by SofaScore

NJEMAČKA - HRVATSKA 22:21

NJEMAČKA: Wolff; Gensheimer, Fäth, Strobel, Wiede, Groetzki, Pekeler, Heinvetter, Musche, Wiencek, Kohlbacher, Lemke, Böhm, Weinhold, Häfner, Drux. Izbornik: Christian Prokop

HRVATSKA: Šego; Mandić, Duvnjak, Karačić, Stepančić, Musa, Horvat, Stevanović, Štrlek, Vida, Šipić, Bećiri, Bičanić, Blažević, Slišković, Karačić, Vranković. Izbornik: Lino Červar

-------------------------------------------------------

Kraj utakmice! Hrvatska je pala u junačkoj borbi protiv domaćina i ostala bez ikakve šanse za polufinale. Imali su Kauboji nekoliko minuta prije kraja vodstvo od jedan razlike i nadu u rezultat koji bi nas ostavio u igri za odličja, ali Nijemci su bili koncentriraniji kada je bilo najvažnije.

22:21 - Horvat zabija za -1, pola minuta je do kraja.

22:20 - Nijemci se odvajaju i postižu pogodak koji nas 40 sekundi prije kraja stavlja u gotovo pa bezizlaznu situaciju.

21:20 - Domaćini vežu dva pogotka za +1. Rastu tenzije, suci u drugom napadu sude probijanje Hrvatskoj, skočila je cijela naša klupa.

19:20 - Šipić!!!! Novi njegov pogodak za vodstvo Kauboja. Djelovalo je ovo i kao prekršaj koji su suci mogli kazniti s dvije minute, no odlučili su ignorirati grubu igru domaćina.

19:19 - Wiede pogađa za poravnanje, Šego je bio jako blizu nove obrane!

18:19 - HRVATSKA VODI! Vranković pogađa projektil! Nijemci ponovno zovu time-out! 4:0 serija Kauboja!

18:18 - Izjednačenje! Dva vezana pogotka Šipića za potpunu dramu u Koelnu!!!! Šego brani na drugoj strani!

18:17 - Golčina Šipića za -1! Hrvatska se približila i natjerala Nijemce na time-out. Nakon pauze imamo kontru za izjednačenje, ali Musa ne koristi akciju 1 na 1.

18:16 - Štrlek konačno zabija jedan lagan pogodak i time održava Kauboje u igri. 11 minuta je do kraja.

COLOGNE, GERMANY - JANUARY 21: Manuel Strelek of Croatia celebrates during the 26th IHF Men's World Championship group 1 match between Croatia and Germany at Lanxess Arena on January 21, 2019 in Cologne, Germany. (Photo by Jörg Schüler/Getty Images)
Jörg Schüler/Getty Images

17:15 - Održavaju sada Nijemci +2, no najveći je problem taj što domaćini svoje pogotke zabijaju s lakoćom, dok se Hrvatska dosta muči da pronađe put do mreže.

15:14 - Pobjegli su Nijemci u međuvremenu na +2, ali Kauboje u život vraća Stepančić! U Koelnu zaista gledamo jednu pravu dramu!

13:13 - Domaćini su poveli, a potom je uslijedio dug period bez pogodaka. Hrvatska je realizirala samo jedan napad u prvih osam minuta nastavka, no Štrlek s krila prekida tu crnu seriju i ponovno imamo izjednačen rezultat!

12:12- Nijemci postižu prvi pogodak, no brzo poravnavamo preko Štrleka!

Počelo je drugo poluvrijeme! Dobre su vijesti da će Domagoj Duvnjak moći nastaviti s utakmicom!

KRAJ POLUVREMENA! Na terenu se vodi velika bitka, no treba istaknuti da i jedni i drugi puno griješe i osciliraju. Krajem poluvremena teren je napustio Domagoj Duvnjak i tako zabrinuo našu klupu i navijače. Hrvatski kapetan stradao je u jednoj akciji i šepajući izašao van, a njegovo bi stanje trebali saznati na startu drugog dijela. Najbolji strijelac Kauboja je Karačić s četiri pogotka.

11:11 - Wiede zabija za poravnanje, Hrvatska ima 10 sekundi za posljednji napad, no vratar domaćina brani pokušaj Stepančića.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Main Round Group 1 -  Croatia v Germany - Lanxess Arena, Cologne, Germany - January 21, 2019    Croatia's Igor Karacic in action with Germany's Paul Drux    REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay

10:11- Karačić se majstorski probio i Hrvatska serijom 3:0 stiže do novog vodstva!

10:10 - Odgovorili smo s dva pogotka i iskoristili brojčanu prednost na terenu!

- Domaćini imaju dva igrača manje nakon dva gruba starta. Duvnjak traži zamjenu i šepajući izlazi s terena, ovo bi mogao biti težak udarac za Kauboje.

10:8 - Nijemci prvi puta odlaze na +2. Hrvatska je izvadila golmana za napad, pokušali smo cepelinom iznenaditi domaćine, no gubimo loptu i Nijemci pogađaju sa svoje polovice.

9:8 - Duvnjak projektilom izjednačuje, ali domaćini već u idućem napad imaju sedmerac i ponovno bježe na + 1. Kauboji trenutno igraju s igračem manje.

8:7 - Nakon 7:7 i jedni i drugi ne koriste nekoliko napada, no Nijemci prvi prekidaju lošu seriju i postižu pogodak za vodstvo. Lino zove time-out. Do kraja poluvremena ostalo je 10 minuta.

6:6 - Nijemci pogađaju dvaput zaredom i stižu do novog izjednačenja. Na polovici smo prvog poluvremena.

4:6 - Sedmerac i igrač više za Hrvatsku! Novi izvođač je Karačić koji pogađa za vodstvo Kauboja! U idućem napadu domaćini ne koriste sedmerac, uzimamo loptu i ponovno preko Karačića dižemo na +2.

4:4 - 3:0 serija domaćina i Njemačka vodi po prvi puta na utakmici. Igra se 11. minuta. Srećom Musa je precizan na drugoj strani i brzo vraća stvari na početak.

COLOGNE, GERMANY - JANUARY 21: Martin Strobel of Germany is carried of the field after getting injured during the 26th IHF Men's World Championship group 1 match between Croatia and Germany at Lanxess Arena on January 21, 2019 in Cologne, Germany. (Photo by Jörg Schüler/Getty Images)
Getty Images

- Puno zabrinutih lica u dvorani, Strobel je stradao u jednom duelu. Njemački reprezentativac je završio na podu nakon dvoboja sa Stepančićem. Liječnici su utrčali na teren i iznijeli Nijemca koji će najvjerojatnije biti prevezen u bolnicu. Tribine su ga nagradile pljeskom, a potom su uslijedili glasni zvižduci prema hrvatskim igračima.

2:3 - Mandić zabija za Hrvatsku. Zatim je uslijedio jedan period u kojem niti jedna niti druga stana ne uspijeva pronaći put do mreže. Nijemci su u međuvremenu ostali s igračem manje, Hrvatska je imala sedmerac, no obično precizni Horvat ovoga puta nije realizirao priliku za +2.

1:2 - Nakon sjajne obrane, Stepančić pogađa s vanjske pozicije za 2:0 Kauboja! U četvrtoj minuti svoj prvi pogodak postižu i Nijemci.

0:1 - Hrvatska je povela, Karačić je realizirao prvi napad! Važno je napomenuti i da nismo otvorili sa 7 na 6...

0:0 Počela je utakmica! Hrvatska ima prvi napad!

- Kauboji djeluju odlučno i maksimalno nabrijano na večerašnji susret. Odslušali smo himne i sve je spremno za derbi odluke!

-------------------------------------------------------

>>> Kako igra Njemačka?

REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS

Glavni argumenti njemačke reprezentacije su obrana i kontra, a sve ostalo je rizik, jer 6 na 6 oslanjaju se uglavnom na šut, izuzme li se Paul Drux, jedini koji je u stanju konstantno probijati jedan na jedan.

Obrana je 6-0, može stajati plitko, može visoko, prevarit će vas s Pekelerom koji stane naprijed, no čim se povuku, to je visoki blok, teško probojan. U prvom redu ga čine Lemke - Wiencek - Pekeler. No, suština je da iza te visoke snažne obrane stoje dva sjajna vratara, Wolff i Heinevetter, i kada oni i obrana odrade svoje, nemojte sumnjati da vas krila Gensheimer i Groetzky mogu dotući.

Na postavljenu obranu protivnika oslanjaju se na snagu i šut. Nemaju klasičnog srednjaka, osim starog Strobela koji igra u Drugoj ligi, ali imaju neke detalje koji su opasni. Recimo, Drux koji igra jedan na jedan, pa Kohlbacher koji se odlično kreće po crti i iznimno je brz.

Sigurdsson je napravio sustav koji je preuzeo Prokop i taj sustav melje - dok im se ne stavi kamenčić u mehanizam.

>>> Njemačka jedino protiv Hrvatske ima negativan skor

Dvije su utakmice ostale povijest u sudarima Njemačke i Hrvatske na velikoj sceni. Dvije godine uzastopno su se dogodile, 2003. u Portugalu i 2004. u Ateni. Tu smo im oduzeli pola života, jer smo prvo osvojili svjetski naslov, a onda u sudaru tada aktualnog svjetskog i europskog prvaka pokazali da smo apsolutno vladari svemira.

COLOGNE, GERMANY - JANUARY 19: Patrick Groetzki of Germany celebrates a goal during the 26th IHF Men's World Championship group 1 match between Germany and Iceland at Lanxess Arena on January 19, 2019 in Cologne, Germany. (Photo by Jörg Schüler/Getty Images)
Jörg Schüler/Getty Images

Treba dodati i to da smo mi jedina svjetska reprezentacija koja s Njemačkom ima pozitivan skor, a s obzirom na to da se radi o najmoćnijoj selekciji svijeta, to je strašan kompliment.

>>> Oko sat i pol ostalo je do utakmice između Hrvatske i Njemačke, a poruku podrške reprezentativcima poslao je i vratar Filip Ivić.

-------------------------------------------------------------------------

Linker
20. travanj 2024 14:35