Nikola Karabatić
 Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images / Christof Koepsel Bongarts/Getty Images
EUROPLJANI BIJESNI

AMERIKANCI SE ŽESTOKO SPRDALI S RUKOMETOM I IZAZVALI LAVINU REAKCIJA Oglasili se ljutiti Dončić, Nurkić i Karabatić...

AMERIČKA POSLA Jay Cutler, nekadašnji quarterback, a danas voditelj jako gledanog podcasta ESPN-a, ustvrdio je da bi LeBron James i Patrick Mahomes bez problema osvojili olimpijsko zlato
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. veljača 2020. 15:08

Rukomet u SAD-u ne postoji kao ozbiljan sport, ali se posljednje dvije godine nešto počelo događati. Kada je Los Angeles dobio organizaciju Olimpijskih igara 2028., IHF je odlučio pokušati probuditi usnulog diva kada je rukomet u pitanju. Jer, potencijali su u svakom smislu veliki, ali kako pokrenuti priču - to je već ozbiljno pitanje.

Prošli predsjednik EHF-a, Francuz Jean Brihault, bio je posebni savjetnik IHF-a za pitanje SAD-a i rukometa. Tijekom njegova boravka u Colorado Springsu, gdje je sjedište Američke rukometne federacije, koja je punopravni član IHF-a, napravljen je strateški plan razvoja za deset godina. Nekad sjajnog triatlonca Barryja Siffa postavili su za prvog čovjeka tog novog projekta. I krenulo je nekako, iako u SAD-u o tome nitko pojma nema.

Staffan Olsson direktor rukometa u SAD-u

Pa su odigrali neke turnire, pa su organizirali neko sjevernoameričko prvenstvo, u muškoj i u ženskoj klupskoj konkurenciji pojavili se na Super Globe turnirima. Onda je Siff izašao s idejom da se do kraja 2020. napravi deset franšiza za profesionalnu ligu koja bi imala deset klubova, čiji bi proračuni bili između tri i pet milijuna dolara za početak. Ta bi liga trebala krenuti 2023. prema njihovim planovima, kao posao naslonjen na multisportske klubove poput Barcelone. Pa je nakon toga prije nekoliko mjeseci na direktorsko mjesto američkog rukometa došao legendarni švedski čupavac Staffan Olsson, što je bila mala vijest u SAD-u napisana samo zato što Olsson ima tri olimpijske medalje, a to je Amerima zakon.

I sada je, naravno, priču trebalo zavrtjeti pred javnosti pa je to spontano u podcastu na ESPN-u izveo iznimno popularni voditelj Jay Cutler, nekadašnji quarterback Chicago Bearsa, Denver Broncosa i Miami Dolphinsa. Naravno, vrlo je gledana, a to što se lupeta u takvoj emisiji ljude zabavlja.

Pa su, kao glupirajući se, rekli “da su čuli da se taj rukomet igra na OI... da se dodaješ, pa baciš loptu u gol... da na golu neki stari stoji koji ima dignute ruke, pa ga nekad pogodi lopta, nekad ne... da se rukometom bave oni koji nisu uspjeli u običnom ili američkom nogometu ili košarci... da ne zna koje dijete igra rukomet s osam godina”, a onda se na sve to dodao staff emisije briljantnim zaključkom da bi jedan od njih uz LeBrona Jamesa i od nedjelje planetarno popularnog Patricka Mahomesa mogao osvojiti bez problema olimpijsko zlato, valjda jer ima jak šut. Ali glava... Poentirao je Cutler koji se kao 36-godišnjak odlučio prijaviti da se plasira na OI, o čemu naravno nema pojma, ali koga briga.

(FILES) In this file photo taken on December 12, 2019 Dallas Mavericks' Slovenian point guard Luka Doncic controls the ball, during their NBA Global Games match against the Detroit pistons at the Mexico City Arena, in Mexico City. - Slovenian guard Luka Doncic edged reigning NBA Most Valuable Player Giannis Antetokounmpo of Milwaukee for the overall lead in early NBA All-Star Game voting results released on January 2, 2020. (Photo by PEDRO PARDO / AFP)
PEDRO PARDO / AFP

I što se dogodilo? Prvi su im odgovorili košarkaši, i to ni manje, ni više nego Luka Dončić riječima: “Nema šanse, ljudi ne znaju koliko je teško igrati rukomet.”

Jusuf Nurkić je dodao: “Ne pričajte ako ne znate o čemu pričate.”

France's Nikola Karabatic reacts during the men's Handball European Championship match between Bosnia Herzegovina and France in Trondheim, Norway On January 14, 2020. (Photo by Ole Martin Wold / NTB Scanpix / AFP) / Norway OUT
Ole Martin Wold / NTB Scanpix / AFP

Ubrzo se na podcast javio i Nikola Karabatić, vrlo direktno napisavši: “Hej, Jay Cutler i ‘Pardon my take’ (naziv podcasta), mislim da niste dovoljno proučili rukomet, ali bit će mi drago dati vam svoju zlatnu olimpijsku medalju ako pobijedite moju ekipu.”

Javio se i Slovenac Miha Žvižej, danski trener Rasmus Boysen, ali od naših nije nitko. I još brojni rukometaši i ostali sportaši komentirali su na svoj način pa se priča zavrtjela u dobrom smjeru, sličnom onom iz Pekinga 2008. kada je Carmelo Anthony rekao “da nisam košarkaš, igrao bih rukomet”.

Eto super gosta Cutleru, samo neka nastavi s emisijama. SAD je super tržište za nešto novo, tko zna, možda je Cutler samo prvi koji je zaradio na rukometu u SAD-u. Vidjet ćemo.

Linker
19. travanj 2024 19:52