Marko Todorov/CROPIX
OSEBUJNA MOMČAD

AVANTURA U HRVATSKOJ! KINEZI OD NAJBOLJIH IGRAČA TRAŽILI DA JEDU U MENZI I ŽIVE U DOMU Za trenera im postavili našu legendu

Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. kolovoz 2019. 18:14

Rukometna SEHA liga startala je u začetku kao regionalno natjecanje klubova iz jugoistočnog dijela Europe. S vremenom se međutim prometnula u nešto puno šire, obuhvaćajući gotovo pola našeg kontinenta s klubovima iz Bjelorusije, Mađarske, Ukrajine. No, od ove jeseni SEHA postaje međukontinentalno natjecanje. U redu, neće baš momčadi morati na interkontinentalne letove, ali ulaskom Kineza na SEHA parkete, ova liga, posljedično možda i cijeli rukomet lagano mijenja lice.

Kineska momčad koja će pod imenom Beijing Sport University (Pekinško sportsko sveučilište) sudjelovati u ovom natjecanju, prije 10-ak se dana prvi put okupila u svom uporištu Zagrebu i pod palicom hrvatskog stratega, trenera Vlade Šole. Za početak su radili u Sutinskim vrelima. Dvorani koja sukladno imenu, bez odgovarajućih klima-uređaja, doista jest... vrela.

Sauna u Vrelima

Ne morate ništa raditi, dovoljno je samo stajati i “uživati” u besplatnoj sauni. Kao i promatranju 15-orice kineskih rukometaša koji prvi put u karijeri rade po europskim, u biti za rukomet, suvremenim trenerskim kriterijima. Na sredini parketa, olimpijski pobjednik i svjetski prvak, rukometna igračka legenda, a danas trener u početnom još dijelu karijere. Zviždaljka u ustima, zorna gestikulacija i osnovna komunikacija na engleskom. Samo... tu postoji ipak jedan problem. Jedan od mnogih. Od Kineza nitko ne govori i ne razumije ništa drugo osim mandarinskog. Prevoditelj? Da, postoji jedan Kinez koji Šolu prati u stopu, koji govori engleski, pa kasnije prevodi trenerove zamisli izgovorene na engleskom. E sad, koliko je to vjerno...

"Komunikacija je inače vrlo čest problem u društvu i uspostaviti pravu komunikaciju je uvijek problem, a pogotovo ovo... Makar, premostit ćemo vjerujem i to. Nešto ću ja naučiti kineskog, nešto oni engleskog. Imamo i prevoditelja koji će isto naučiti rukometnu terminologiju", veli Vlado Šola, trener Beijing Sport Universityja (BSU).

Tihi prevoditelj

Dakako, tu će biti potrebno podosta vremena i truda, pa i ne samo prevodilačke naravi. Naime, nazočivši samo jednom treningu uočili smo jasno jedan od problema. Dok Šola na engleskom određene zamisli izgovara i uz nužno različitu intonaciju, naglasak na određene stavke, prevoditelj sve prenosi tiho, jednolično, manirom kazališnog inspicijenta.

"Ja pokušavam biti emotivan, agresivan, a onda me on tako “spusti” da... Je, baš veselo."

Definitivno, sudar svjetova. Nije to jedini problem. Primjerice, za gotovo pa svako putovanje ovim su igračima potrebne i vize. Bez vize mogu samo u Srbiju te Bosnu i Hercegovinu. U početku je bilo manjih problema i sa smještajem. Naime, Kinezi su ovu rukometnu momčad poslali u Europu učiti i po njima, živjeti asketski. Tako doznajemo da je prvotna zamisao bila cijelu momčad “strpati” u smještaj tipa studentskog doma. Na koncu su pronađene dvije lokacije u Zagrebu. Jedna kuća u kojoj je njih 10, u drugoj preostalih 5 plus kineski izbornik. Relativno blizu Doma sportova. Druga stvar koja Pekingu u početku nije baš najbolje “legla” je prehrana. Pekinška zamisao je bila prehrana tipa studentske menze, a ne restorani. U svijetu profesionalnog sporta, što SEHA liga i ozbiljan rukomet u Europi jesu, neodrživo. Taj je problem također prevladan.

U momčadi je trenutačno 15 igrača, iako je bilo predviđeno 20. Trojica su se ozlijedila u Kini, jedan ima uskoro svadbu, a peti... Tko zna što je s petim. Navodno bi trebalo stići još pet, samo papirologija s Kinom zna ipak malo potrajati. Da ne govorimo kako najveći dio kineskih rukometaša nikada nije ni bio izvan Kine, nisu imali putovnice, a sva administracija, ishođenje beskrajno puno dozvola malo traje. Nije da baš postoji sustav e-građani. Inače, ova postava koja je sada pod Šolinim zapovijedanjem je u biti kineska muška reprezentacija. Riječ je o odabiru najboljih kineskih rukometaša iz nekoliko tamošnjih klubova, iako sam odabir nije radio Šola.

"Prvu selekciju su napravili Božidar Jović i Senjanin Maglajlija. Oni su išli u Kinu, gledali neke turnire, a kako ja u tom trenutku još nisam bio siguran da ću biti njihov trener, imao sam i naše prvenstvo s Dubravom, nije bilo vremena za meni brzo izvaditi vizu za Kinu. Kasnije sam, nakon završenog Hrvatskog prvenstva, odletio u Kinu pogledati jedan turnir i vidjeti kako to izgleda. Nisam nešto posebno mijenjao selekciju, momčad je dobro izabrana. Osim toga, oni su već zajedno nešto i igrali, naviknuli su jedan na drugoga i ne bi bilo dobro nešto mijenjati. To je praktički kineska reprezentacija i s njima je i njihov izbornik, koji mi je pomoćnik, zove se Zhu Xinchen."

Dovoljno su agresivni

Drug Zhu kani s momčadi koja će sada igrati SEHA ligu, godine 2021. kao kineska reprezentacija napraviti “nešto” na Azijskim igrama na kojima su Kinezi domaćini. Ambicija im je pobijediti neke momčadi koja dosad nisu nikad svladali, poput Bahreina, Saudijske Arabije. Dosta zahtjevna zadaća za malo vremena.

"Dosta sam se informirao o njima, kao sportašima, čisto kako bih prije samog početka rada imao što je moguće jasniju sliku. Tako mi je dosta trenera koji su ondje radili rekli da su lijeni. To međutim nije točno. U Kini sam razgovarao s jednim američkim kondicijskim trenerom kojeg je poslao IHF da radi upravo s ovom skupinom igrača. On mi je rekao da oni jako puno rade, treninzi im traju dvaput po 3 sata dnevno, samo što tu ima jako puno kvantitete, ne toliko i kvalitete. Naravno, kada sportaš zna da će raditi 6 sati dnevno, onda ide linijom manjeg otpora, pa čuva sebe. Nisu nikako lijeni već su jednostavno imali loš način treniranja, te sada kada su vidjeli moje treninge, koji su kraći, koncizniji, odgovor je vrlo pozitivan. Daju maksimum u tih sat i pol jednog treninga."

Zagreb, 070819.
Sutinska vrela.
Trening kineske momcadi koja ce igrati rukometnu SEHA ligu.
Na fotografiji: trening.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov/CROPIX

U BSU postoje i dvojica igrača kojima Hrvatska i igranje rukometa ovdje nije novost. To su Wang Quan i Zhao Chen koji su igrali za riječki Zamet. Doduše, za jednog od njih smo čuli i nešto što je navodno karakteristika, dio kineskog mentaliteta. Nedostatak sportske agresivnosti. Informacija nam govori kako je jedan od ove dvojice u utakmici protiv Umaga bio perfektan prvo poluvrijeme, imao šut 10-10, a onda ga je u prvoj minuti nastavka malo jače “nasadio”, “složio” neki gorostas iz Umaga, za crveni karton jasno, ali Kinez više nije pogledao suparnički gol...

"Urbana legenda. Nije bilo baš tako. Mi smo tako, narod koji voli nekoga ovlaš etiketirati, a bez prave podloge. Znam o čemu pričate, bio sam na toj utakmici i da, taj dečko je bio sjajan u prvom poluvremenu, ali ga nije pratio ostatak momčadi i malo je energetski pao u nastavku. Što se agresivnosti tiče, ono što sam ih gledao na turniru u Kini, vrlo su agresivni i čak se vole sportski rugati jedni drugim, podvaliti neki štos. Primijetio sam da to i treneri rade, dakle imaju oni tu dozu bezobrazluka, ali sam isto tako primijetio da kada odu van, to se jako brzo povuče. Sad ja njih moram “nahraniti” samopouzdanjem. Taj će segment biti ključan. Kako jednu takvu veliku i superiornu naciju čija se civilizacija temelji na toleranciji potaknuti da budu agresivni."

Ne smije biti predaje

Šola je s Kinezima potpisao ugovor na 2+1 godinu, no što je s ciljevima?

"Cilj je unaprijediti ih. Problem je možda samo kako ćemo mi vrednovati taj napredak, odnosno što će biti tumačeno kao napredak. Vjerojatno nećemo osvajati puno bodova. Nešto nadam se da hoćemo jer bodovi su ti koji govore koliko si dobar, ali dosta teško. U prvih mjesec i pol dana utakmice ćemo gubiti s vjerojatno 10 razlike, ali planiram da onda u drugih mjesec i pol dana te utakmice gubimo 6-7 razlike i to bi bio veliki napredak. One pak koje bi u početku gubili 1 razlike, želio bih u drugom dijelu svesti na mogućnost egala ili pobjede možda. Realan plan. Imamo dvije momčadi u skupini s kojima bi se mogli boriti za bodove, a to su Metaloplastika i makedonski Eurofarm Rabotnik. Ostali su prejaki za nas, ali borit ćemo se. Ono što moram dobiti od njih je ne predavati se. To sam naime primijetio u Kini, često se znaju brzo predati kada vide da gube, da ne mogu stići prednost."

Ipak, trener Šola je uvjerenja da u toj njegovoj momčadi ima nekolicina igrača velikog potencijala.

"Kroz neko razdoblje, čak i vrlo brzo, možda i šest mjeseci, neki će od ovih igrača otići u pravom smjeru, igrati u “pravim” klubovima. Ima tu “materijala”. Recimo, pivot. Ima 18 godina, a ogroman je. Pa onda i lijevi vanjski, visoki dečko koji je dosad igrao samo obranu. Vrlo eksplozivan. Isto tako i vratar koji je solidan", zaključio je Šola.

Kinezi su u ovu SEHA avanturu, hrvatsko rukometno školovanje ušli i s očekivanjem od okvirno 20-30 jakih utakmica. Kroz SEHA ligu će ih dobiti 12, a u planu je i još 10-ak utakmice tijekom sezone ne računajući pripremne susrete s klubovima iz Hrvatske, Slovenije, Austrije. Kineski rukometaši od jučer se nalaze na pripremama na Rogli. Još jedna novost za njih. Pripremni kamp u planinama. U manje-više izolaciji slovenskih gorica, sljedeća dva tjedna su najbolja prilika za zbližavanje, bolje upoznavanje, pa i svladavanje početnih jezičnih barijera kineskih rukometaša i hrvatskog stručnog stožera. Kakva je to momčad u biti, malo ćemo bolje spoznati tek u rujnu. Tek od 4. rujna i sraza s Eurofarmom. Njihovog vatrenog krštenja u ozbiljnom rukometu.

Linker
19. travanj 2024 08:03