CROPIX
PALI PROTIV BOLJEGA

BARCELONA NIJE ZA VAĐENJE I SPAS, NOVI TRENER ZAGREBA ZLATAN SARAČEVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU 'Bili smo spori, ali bili smo i uzdignute glave'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. studeni 2017. 14:51

Barcelona nije za vađenje i spas. U ovom trenutku bio je to prevelik zalogaj za zagrebaše, daleko od forme za ovakvu vrstu utakmica. Puno će vremena trebati Saračeviću da očisti situaciju, da stvari postavi na zdrave noge. Ako što uleti u međuvremenu bit će premija. Nije sporna ni želja, ni volja, ali forma jest, cijele sezone. Barca je to samo potvrdila. I trener zagrebaša Zlatko Saračević na kraju:

- Znali smo da će biti maksimalni nakon poraza u Szegedu. Nakon početne prednosti, bili smo u egalu, a to je dobro.

Ono što nije bilo dobro...

- Nismo imali isključenja, nije da nismo htjeli. Mi smo spori, moramo se ubrzati u kretnjama jer nismo stizali napraviti faule na igračima Barcelone. Ja sam tražio da idemo do 9, a ne da ostanemo na 9, a moji igrači su ostajali. To moramo popravljati. Kako? Treningom.

No, bilo je i plusa.

- Vidio sam dignutu glavu, nismo mentalno pali, pokušavali smo i žao mi je samo što nije bilo malo manje razlike, ali to je tako.

Kada je nekad Barcelona dolazila u Zagreb, bili su to derbiji. Danas više nisu. Vidjelo se to i po Areni koja nije bila puna, nije se tražila karta više za Barcelonu, koja ne igra baš svaki dan. Zagreb je problem, to je razlog zašto nema publike. Kada ne pobjeđuješ, teško je poslati dobru poruku.

Daleko od iznenađenja

Smjena trenera je, kažu, šok, po običaju pozitivan, ali vađenje na Barceloni je nešto što svima je jasno nema nekog posebnog smisla. Prejako je to...

No, Zagreb se želio postaviti hrabro, kakav god u ovom trenutku bio, ali se vidjelo da početna zamisao da se s Barcom proba igrati teško ide. Jednostavno, Barcelona je ozbiljno shvatila utakmicu i sa 4:0 na startu utakmice poslala poruku zagrebašima.

Mučio se Zagreb u napadu, trebalo mu je osam minuta da zabije prvi gol, jer obranu Barcelone sa “stijenama” Sorhaindom, Morrosom, Borgesom teško je probijati. Još kada šut nije pravi, kada ide poluvisoko, Perez de Vargas postaje gospodar situacije. I Zagreb se tu jako razbio.

Počeli su Bičanić i Vuglač, nisu bili opasni, pa su ušli Hrstić i Žarko Marković što je izgledalo opasnije, no, i s nešto više rizika, jer najmudrije i najteže bilo je Barcu probijati do crte, što je pokazao Šušnja na startu,a nakon njega i Vori. Reklo bi se čak da je to s iznimkom prvih osam minuta bez gola bio pristojan napad zagrebaša.

No, obrana je bila u problemima jer Barcelona je kompjutorski navođena od strane Raula Entrerriosa i u svakom trenutku se zna gdje će akcija završiti. Pokušao je Zagreb plitko, nije išlo jer su Mem i N’Guessan teška artiljerija. Pa je pokušano agresivno, pa je išlo do krila, pa na crtu, tako da Kastelic na startu nije uspio dotaknuti, nije bio ni blizu, pa je nakon 11 minuta ušao Skok i s nekoliko obrana pomogao da Barcelona realno ne zabije i više. Na kraju je minus 5 u poluvremenu izgledalo u redu.

Ideja je bila napraviti faul na napadačima Barcelone, no, to je teže napraviti nego reći jer napad se kreće, zna se svaki prolaz, svaka akcija, a teško je sve to baš pozatvarati. Barcelona je iskoristila ono što ima, Zagreb je u tih prvih 30 minuta izgledao prilično nemoćno, daleko od mogućeg iznenađenja.

Ništa nije gotovo

Saračević je u prvoj postavi vidio Kastelica, Ravnića, Šušnju, Vuglača, bila je jasna namjera, ali ne ide to odjednom. Pokušao je s jednom izmjenom, morao je s dvije jer ne ide preko noći. Samopouzdanja nema ni u tragovima, a to je za mlade igrače jako teško.

Dika Mem fenomenalan je igrač. Po predispozicijama je rukometni James Harden, a zašto je to tako, najbolje su osjetili zagrebaši. Ne možeš na čovjeku ni faul napraviti, toliko je brz.

Na sreću, Žarko Marković igrao je svoju najbolju utakmicu dosad, zabijao i samo je šteta što ne igra i obranu jer bi to onda bilo ekstra pojačanje za Zagreb.

Onda je Saračević skinuo Tina Lučina, dečkić je ušao, zabio, digla se dvorana, digla se obrana i Zagreb je došao u 40. minuti na -2 (20:18), a Xavi Pasqual pozvao time-out. To je kompliment za Zagreb. Naravno da se Barcelona nakon toga pribrala i jedan promašaj i jednu pogrešku Zagreba naplatila da se vrati na +5, nakon čega je time-out zvao Saračević. No, ne možeš jer Barcelona kažnjava svaku grešku, baš svaku. A Zagreb je ušao nakon odličnog starta u nastavku u seriju pogrešaka i nije mu bilo spasa.

Barcelona je izborila mirnu završnicu, digli su prednost čistim kontrama, a Pasqual je rotirao, nikog nije potrošio previše. No, u bezizlaznoj situaciji imponirala je želja zagrebaša i, ako ništa, imat će spoznaju da su se bili u stanju približiti Barceloni na 2 razlike.

- Ja sam vrlo zadovoljan svojom momčadi. Za nas je bilo teško nakon Szegeda, ali bili smo koncentrirani i od početka smo kontrolirali utakmicu - rekao je nakon utakmice Xavi Pasqual, trener Barcelone.

Imaju zagrebaši do Löwena mnogo posla za popravljanje. Nije šteta kada izgubiš od Barce ovako, puno je veća šteta kada izgubiš od čisto Szegeda i bod od Wisle. No, što je, tu je, bit će to krvava borba za prolaz u skupini. Deset bodova je u igri, ništa nije gotovo.

Linker
20. travanj 2024 18:05