CROPIX
STATISTIKA VARA?

BIVŠI GOLMAN HRVATSKE RAZRIJEŠIO VELIKU DILEMU 'Da sam ja kojim slučajem trener vratara, branio bi mi Stevanović! On Hrvatskoj može donijeti medalju'

MARIO KELENTRIĆ Bivši vratar reprezentacije i zlatnik iz Portugala prokomentirao je zamjenu Alilović - Pešić i stanje na golu Kauboja
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 17. siječanj 2018. 22:51

Mario Kelentrić već je pet godina trener vratara u redovima hrvatskog prvaka PPD Zagreba. Usko surađuje s glavnim trenerom i Červarovim pomoćnikom Zlatkom Saračevićem, kroz njegove ruke prošli su reprezentativni vratari Filip Ivić i Ivan Stevanović, a mi smo ga zatekli na pripremama kluba u Makarskoj.

Bivši vratar Zagreba, Metkovića, Celja, Tusem Essena, Agrama i Melsungena te osvajač svjetskog zlata iz 2003. godine u Portugalu idealan je sugovornik za novonastalu situaciju na hrvatskom golu. Nakon drugog kola, u kojemu je Mirko Alilović imao samo jednu obranu, izbornik Červar odlučio je iskoristiti drugu zamjenu u prvom krugu i na vrata postaviti golmana Meškova Ivana Pešića.

Statistika nekad vara

Hoće li to poremetiti hijerarhiju među hrvatskim vratnicama ili je ovakva odluka dobra za nastavak turnira?

- Meni je sa strane to malo teško komentirati jer nisam uključen ni u pripreme ni u stanje golmana, ali ono što je Mirko Alilović prikazao, na žalost, nije dobro, nije ušao u formu, nije bio pravi. Drugi je razlog zbog kojeg je zamijenjen, iako je to samo nagađanje, zato što imamo još jednog vrhunskog golmana Ivana Pešića, koji odlično brani u Bjelorusiji. Sreća ovog europskog prvenstva je da nekog koga zamijeniš, možeš ponovo vratiti - započeo je 44-godišnji trener i bivši rukometni reprezentativac.

- Po prikazanom u ove dvije utakmice, Mirko je bio ispod svoje kvalitetne razine, ali i razine reprezentacije, tako da me nije začudila njegova promjena. Isto sam za to da se Pešiću pruži prilika pa da vidimo kako će se situacija odvijati dalje.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Kao prvi vratar u ovom trenutku nameće se Ivan Stevanović. S njim je Kelentrić radio tijekom pet sezona u Zagrebu, Stivi nas je sve zadivio u Poljskoj na EP-u, u Herningu na olimpijskim kvalifikacijama za Rio, a prvo naše ime, što se vratara tiče, bio je i u Francuskoj prošle godine. Nameće li se kao logičan prvi izbor na vratima?

- Ne mogu biti objektivan jer on je ipak moj vratar, pet godina smo radili zajedno i normalno da je moje srce na njegovoj strani, ali ako stavimo to na stranu, Ivan je i na Euru u Poljskoj i na SP-u u Francuskoj pokazao da može biti prvi golman, da može biti golman koji donosi medalje i u presudnim trenucima može obraniti prave udarce, što se pokazalo i protiv Islanda. Siguran sam da može biti prvi golman i da sam ja kojim slučajem na mjestu trenera vratara, Ivan Stevanović bi mi bio prvi izbor. Definitivno.

Trener vratara Vlado Šola prije prvenstva je tražio od svojih golmana 15 obrana po utakmici. Do sada ih još nismo vidjeli, jeste li mišljenja da je to velik uteg na vratarskim leđima?

- Brojka od 15 obrana je fama, koja se vrti ne samo na ovom natjecanju, nego općenito, tko god daje izjave, govori da se bez 15 obrana ne može pobijediti, ali ja nisam pobornik toga. Može golmanima to biti uteg i vjerojatno jest, međutim, mi smo s osam obrana po susretu dobili jednu utakmicu 10, drugu sedam razlike. Znači, to ne mora biti presudno. Tih 15 obrana je bitno ako protivnički vratar obrani 15 ili 17 lopti. U tom slučaju ti s osam obrana svog vratara nećeš pobijediti - govori Kelentrić.

- Statistika nekada zna i prevariti. Tih 15-ak obrana se stalno vrti. Naravno, bilo bi lijepo kada bi se to moglo u svakom trenutku, ali stavljati uteg nekome da mora imati 15 obrana ne mora značiti ništa - zastao je nakratko Mario pa dodao vlastito viđenje situacije iz dvoboja protiv Srbije i Islanda.

- Bitne su neke druge stvari. Primjerice, Mirko je u prvoj utakmici imao malo obrana kada se gleda statistički, ali je u prvom poluvremenu obranio dvije-tri lopte u trenucima kada je ekipa dobro reagirala i napravili smo razliku koju smo održavali, dok je drugo poluvrijeme bilo loše. Ista stvar protiv Islanda. U prvom poluvremenu mučili smo se s jednom obranom, a u drugom dijelu Stevanović je obranio tri ili četiri lopte na početku i odmah smo bili na pet pogodaka razlike, s čime je lakše igrati.

CIJELI ČLANAK MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
27. travanj 2024 11:14