REUTERS/Fadi Al-Assaad / REUTERS
'ZNAM DA SPLIT TO MOŽE'

BIVŠI HRVATSKI IZBORNIK UOČI OKRŠAJA PROTIV SRBIJE 'Volio bih da mi to napravimo drugačije, da im ne priredimo ono što je nas dočekalo u Beogradu'

SLAVKO GOLUŽA Bivši izbornik hrvatske reprezentacije, najuspješniji nakon Line Červara po broju medalja na klupi Hrvatske, optimist je uoči početka našeg Eura.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 09. siječanj 2018. 23:56

Drugi izbornik koji je nakon Line Červara osvojio najviše odličja na klupi Hrvatske jest Slavko Goluža. Trajao je od SP-a u Švedskoj 2011. do SP-a u Kataru 2015. godine. Osvojio je tri bronce: olimpijsku 2012. u Londonu, svjetsku 2013. u Španjolskoj i europsku 2012. u Srbiji. U preostala tri natjecanja imao je još jedno polufinale (Danska 2014), jedno peto (Švedska 2011) i jedno šesto mjesto (Katar 2015). Igrač s najviše nastupa i medalja za Hrvatsku danas je trener Tatrana iz Prešova, no nije propustio priliku biti uz reprezentaciju proteklog vikenda u Splitu.

Pažljivo je pratio događanja, pa evo njegovih zapažanja iz utakmice protiv Crne Gore.

- Za pripremnu utakmicu bilo je sasvim OK. Treba znati da su dosta radili na fizici, da su pripreme za razliku od nekih prošlih slučajeva bile nešto duže, što će se svakako vidjeti. Imali su trening i na dan utakmice, tako da su, očekivano, bili teški i u mnogo stvari nisu bili maksimalni, no tijekom tjedna, do utakmice sa Srbijom, to će doći na svoje. Ono što vidim jest da su dobro radili s kondicijskim trenerima i, što je najvažnije, da nema problema s ozljedama, koje su u puno navrata kvarile planove.

Optimistično zvučite.

- I jesam optimist. Bez obzira na to što je Euro najbolje natjecanje, koncentracija kvalitete, ja sam uvjeren da ćemo mi skupinu u Splitu proći s maksimalnim učinkom jer smo bolji od ostalih, uz sav respekt svakom protivniku. A onda ćemo ganjati još dvije pobjede za polufinale, mislim da smo u stanju to napraviti, makar su Francuska i Norveška na višoj razini od protivnika u skupinama. Najbolje bi bilo da oni odigraju egal odmah na startu, pa bi jedna pobjeda bila dosta za dalje bez straha od kruga. No previše sam zagrabio prerano, znam da Lino ima puno toga spremljenog i da je razmišljanje od utakmice do utakmice jedini pravi put. Svi bi htjeli najviše, no za to treba strpljenja, sreće, dobre forme. Euforija može biti na tribini, ali ne dolje.

London, 120812.
Kosarkaska dvorana.
Hrvatska muska rukometna reprezentacija osvojila broncanu medalju pobjedivsi Madjarsku tokom Olimpijskih Igara u Londonu.
Na fotografiji: Damir Kajba pomocni trener ljubi zastavu pored izbornik Slavko Goluza.
Foto: Drago Sopta / CROPIX
Drago Sopta / CROPIX / CROPIX

Otvaranje sa Srbijom bit će veselo...

- Triput sam igrao s njima, egal u Švedskoj, poraz u Beogradu i kad smo ih razbili u Londonu. Čega se sjećam? Sjećam se Duvnjakova promašaja, vratnice u kontri koja nas je koštala pobjede i, možda, polufinala na SP-u u Švedskoj, sjećam se neugodne atmosfere u Beogradu, prepune uvreda, velikog pritiska... Mi to nismo izdržali, a i da jesmo, nisam siguran da bi nam dali da dobijemo. Nakon toga sam samo rekao - vidjet ćemo u Londonu pravu sliku. I jesmo, razbili smo ih. Ne volim se sjećati te utakmice u Beogradu, a ako može, volio bih da mi to ipak napravimo drugačije, da im ne priredimo ono što je nas dočekalo u Beogradu, nego da u prvom redu bodrimo svoju reprezentaciju. Znam da Split to može, uvjerio sam se u to kada sam bio na klupi uz Linu 2009. godine. I ne sumnjam da su zaboravili.

Riječ-dvije o srpskoj reprezentaciji danas?

- Srbija je jako dobra selekcija poimence gledano, ima vanjsku liniju koja je sa svake pozicije u stanju ispucati deset lopti, ali lopti toliko nema i mislim da im je to glavni problem. Inače, ima odličnih igrača kao što su Nenadić, Vujin, a ja bih posebno upozorio na Đorđića, koji ima odličnu sezonu u Brestu i može biti njihov jak džoker, što pokazuje i u pripremnom razdoblju. Ne znam kako će im izgledati obrana, ali znam da će im Abutović, koji igra sjajno u Vardaru, jako nedostajati.

Što ste vidjeli kod nas u utakmici protiv Crne Gore?

- Puno toga, a opet malo, jer je Lino, mislim, sve dobro upakirao, sakrio puno detalja, tako da očekujem da će biti i iznenađenja. Ne očekujem bitno drugačiji sastav, mislim čak da će Kopljar, kojem se koljeno uz višemjesečni rad polako oporavilo, i Stepančić biti u prvom planu, no nikako ne treba zaboraviti Buntića, koji je protiv skandinavskih momčadi pokazao puno. Recimo, Šveđane je dobio sam, Norvežane u Herningu u kvalifikacijama za Rio isto. On lovi formu jer je u Szegedu ostao bez posla, ali je iskusan i uz Stepančića i Kopljara može nam donijeti to što nam treba u vanjskoj liniji. I da, mislim da je najvažnije da je Duvnjak zdraviji, da je laganiji, to može biti velika stvar.

Drugi je protivnik Island.

- Njih sam također dobivao, mogu reći da su dobri, čvrsti, ali da smo mi bolji.

A Švedska, kažu, najopasnija.

- Pa, dobra svakako, opasna svakako, ali nije to baš sve tako. Mi smo je dobili u jačem sastavu u Kopenhagenu na Euru. Mislim da im puno toga što igramo ne odgovara i da će Lino to znati iskoristiti.

Ostalo društvo?

- Smatram da su Danci puno opasniji nego što se misli. Na Francusku ne treba trošiti riječi, s kim god da dođe, bit će jaka. Ostali? Pa, ne znam. Mislim da Španjolci ne mogu, Nijemce cijenim kao prvake Europe, ali mi smo Njemačku u Kataru u borbi za plasman lagano pobijedili, tako da mislim da ako dođe do utakmice s njima, dosta ovisi o tome kako ćemo se postaviti. Ova naša selekcija za Euro ista je ona iz Katara samo bez Bičanića.

Važno je da nema Poljaka?

- A da...

Hoćete li biti u Splitu?

- Naravno, 12. siječnja sigurno, a onda u drugom krugu u Zagrebu. U međuvremenu imamo master coach seminar u Istri i ne želim to propustiti.

Kako je u Prešovu?

- Zadovoljan sam. Cilj su domaći naslovi, imamo pred sobom EHF kup u grupnoj fazi i SEHA ligu. Imamo dosta ozlijeđenih. Mogu reći da sam zadovoljan našim snagama, posebno Butorcem, koji me nekad naljuti, ali pokazuje sjajan potencijal. Imat ćemo na Euru tri igrača u sastavu Češke, Kasala, Hrstku i Čipa, mislim da je to OK.

Linker
19. travanj 2024 16:02