REUTERS/Vincent Kessler / REUTERS
PIŠE DRAŽEN PINEVIĆ

ČEKAMO VELIKU VIJEST ZA HRVATSKI RUKOMET Lino Červar se razdužuje, Makedonci su sve više svjesni da ga neće uspjeti zadržati

Lino se razdužuje u Skoplju, a nije lako razdužiti sedam uspješnih godina i otići bez pozdrava jer to ne bi bio gospodski stil
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. veljača 2017. 22:51

Ovih dana treba očekivati bijeli dim u Metalčevoj u Zagrebu. Lino se razdužuje u Skoplju. Nije lako razdužiti sedam uspješnih godina i otići bez pozdrava jer to ne bi bio gospodski stil. A i poslovi su u tijeku, budimo realni. Metalurg se sa SEHA ligom i Ligom prvaka rastao, ali ne i s domaćom ligom, gdje treba očuvati status uz Vardar. Realno, s Linom ili bez njega teško to mogu izgubiti jer se radi o vrlo dobroj momčadi.

Reprezentacija je druga priča, ozbiljna i vjerojatno glavni razlog što se još uvijek čeka rasplet u Hrvatskoj. Ta reprezentacija Makedonije, koju Lino vodi, u svibnju i u lipnju ima utakmice s Islandom i Ukrajinom, koje su ključne za plasman na Euro u Hrvatskoj. I jako važne jer su u međusobnom odnosu prema Češkoj nakon starta ostali malo slabiji, a Česi su opasni, posebno nakon što ih je Makedonija eliminirala na putu za SP u Francuskoj. Ako Lino ode, oni će morati tražiti novog izbornika, a to je opet promjena, neizvjesnost, rizik...

Ni jeftin ni jednostavan

No, Makedonci su sve više svjesni da neće uspjeti zadržati Červara. Lino bi svakako želio zadržati njih, ne treba sumnjati, jer su u proteklih sedam godina postali neraskidivi dio njegova života. Kako, na koji način to realizirati, teško je reći jer to znaju samo Lino te prvi čovjek Metalurga Minčo Jordanov i predsjednik Makedonskog saveza Živko Mukaetov. I najviše ovisi o posljednjoj dvojici.

Nenad Dugi /Cropix / Nenad Dugi /Cropix

Puno je špekulacija koga će Červar izabrati za suradnike, hoće li Balić, koji s njim ne komunicira, ostati dio struke u HRS-u, hoće li biti Goluža jer je to nametnuto... Bilo bi dobro neke stvari vidjeti kao nekad, no, koliko je realno, to je veliko pitanje na koje odgovore znaju samo zvijezde. Lino će u pristupu poslu sigurno težiti izbjeći svaku moguću negativu i u tom smislu treba gledati moguća rješenja. Jedno je sigurno, kakva god da je trenutačna situacija, Červar se neće odreći nikoga tko može pomoći. Posao je posao... Pragmatičnost je uvijek bila njegov adut, što god tko mislio.

Hrvatskoj je bitno da se posao počne raditi odmah jer do Eura nema previše, a nedefiniranih stvari i nakon Rija i Francuske je ostalo u izobilju. Recimo, jedna je, kao detalj, da je IHF nominirao Duvnjaka za najboljeg rukometaša svijeta već četvrti puta u nizu, što zbunjuje jer kod nas je u odnosu na svijet percepcija Duvnjaka malo drukčija, tko zna zbog čega. Što vide u obrambenom igraču da ga nominiraju i biraju... Takvu povlasticu nije imao ni Dinart svojedobno. Puno je takvih detalja i sigurno da će Červaru, preuzme li to, trebati vremena da postavi pravila igre u kojima je iznad svih Hrvatska.

No, Červar nije baš ni jeftin, ni jednostavan za suradnju. Uvijek je volio reći da ne radi za kikiriki, a posljednjih godina često je vrti priču da je najveći problem hrvatskog rukometa u činjenici da nije iskoristio velike uspjehe da izgradi status koji realno zaslužuje. Trn u oku mu je bio, i danas je, nedostatak rukometnog doma, mogućnost da struka napreduje u domaćem okruženju, da se mladima da šansa, da ih se zaštiti... To su politička pitanja zbog kojih ne dolazi trenutačno, ali ga sigurno zanimaju u perspektivi nakon Eura 2018. jer i Lino je svjestan da godine prolaze neumitno, da se nije lako nositi sa zahtjevima klupe i da je politika, u kojoj je, uostalom, i bio aktivan jedno vrijeme, način na koji može pomoći. A to može raditi s rejtingom koji ima još dugo.

Treba nam pomirenje

No, najveća akcija bila bi za hrvatski rukomet pomirenje svih i svega jer u ovom trenutku situacija je totalno drukčija. A dok je drukčija, postoji problem, koji silno opterećuje cijelu priču.

Dakle, Červarova moguća misija u hrvatskom rukometu puno je kompliciranija od rezultata na Euru 2018. Taj rezultat je jako važan za sve ostale stvari u rukometu, jednako kao i činjenica da je to jedino zlato koje nam nedostaje. Lino ne može postati veći nego što jest jer rezultat koji ima je vrh vrhova. A imali smo (neke imamo još) Stenzela, Tičića, Pavlina, Seleša, Bralića, Samaržiju, Kandiju, Zovka, Kljaića, Obrvana Šojata... sve zlatne trenere pobjednike, ali najvažnije je ipak da i dalje imamo rukomet. Samo rukomet je dokaz da se radi dobro.

Linker
19. travanj 2024 08:08