REUTERS/Andreas Gerbert / REUTERS
SEZONA PUNA PROBLEMA

'ČETIRI MILIJUNA EURA? TO NEMA VEZE SA ŽIVOTOM' Hrvatski reprezentativac otvoreno progovorio o pričama o transferu u redove europskih giganta

LUKA CINDRIĆ Dvije sezone uzastopno najbolji hrvatski rukometaš nakon oporavka od ozljede vratio se u dres poljskog Kielca s kojim se bori za prolaz na Final Four Lige prvaka u Kölnu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. ožujak 2019. 11:56

Nije mu ova sezona baš nešto. Nakupilo se problema. Te prepona, te zadnja loža, pa nije mogao igrati kompletan prvi dio Lige prvaka, pa onda niti dobar dio SP-a u Njemačkoj, što je bio veliki problem za Hrvatsku. Onda se vratio s pola prvenstva u klub i tamo nastavio s rehabilitacijom. Jako je nedostajao i njima, a još kada se ozlijedio i Alex Dušebajev, to je bilo vrlo očito.

Luka Cindrić ove je sezone u dresu Kielca zabio 29 golova. U Ligi prvaka odigrao je osam od ukupno 14 utakmica i to je svakako jedan od razloga zbog kojih je Kielce završilo tek četvrto u svojoj skupini - a kako su bili krenuli, činilo se da će biti znatno bolji. No, ozljede su ih zaustavile, pa se može reći da su na novom početku. Potencijal nije upitan, pa usprkos svemu optimizam traje.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Iceland v Croatia - Olympiahalle, Munich, Germany - January 11, 2019  Croatia's Luka Cindric in action with Iceland's Aron Palmarsson   REUTERS/Andreas Gerbert
REUTERS/Andreas Gerbert / REUTERS
Cindrić

U osmini finala čeka ih Motor iz Zaporožja, vrlo nezgodna momčad, a onda, prođu li Motor, PSG koji je plasman u četvrtfinale izborio kao broj 1 u skupini. Veliki posao za momčad koja uz ozljede ima i financijskih problema, pa su česte vijesti iz Kielca da mnogi odlaze kako bi klub preživio teški period u kojem Bertusu Servaasu nedostaje podrška da održi visoku razinu kvalitete.

Kako ste?

- Bolje, makar nisam još top-fit, ali se situacija sanira. Ostalo je još nešto problema s leđima, s kojima je sve i počelo.

Najteža sezona dosad, a nikad niste bili ozbiljnije ozlijeđeni?

- Mislim da je sve stvar jakog ritma u kojem smo konstantno. Nema predaha, normalnog oporavka. Iz kluba je odmah reprezentacija, pa tri treninga dnevno... Teško je sve to izdržati. Ozljede to najbolje potvrđuju, a kod nas u Kielcu ih ima stalno i to nam ruši ambicije. Uvijek nam netko ili nešto fali... Onda se spoji problem - kao meni s upalom zubne kosti. Nije boljelo, ali upala je postojala, od nje je krenulo nekim živcima do leđa, iz leđa do aduktora, zadnje lože... I presjeklo me. Sada je to sanirano, još malo leđa i bit će dobro. No, najvažnije je da znam uzrok.

Zagreb, 180118.
Arena Zagreb.
Utakmica 1. kola drugog kruga rukometnog EHF Europskog prvenstva 2018,
Hrvatska - Bjelorusija.
Na fotografiji: Luka Cindric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Teško ide Kielcu bez vas?

- Ne samo bez mene, imali smo toliko ozljeda ove sezone da je to nemoguće. Valjda smo samo jednu utakmicu odigrali kompletni. Mamić, Dušebajev, Jurecki, Lijewski, pa Ivić, Janc, Jurkiewitz... Stalno netko nedostaje, a kada je tako, teško je. Nadam se samo da ide nabolje.

Izgubili ste od Veszprema?

- Jesmo, imamo problema s obranom, previše golova primamo. Imamo tu puno opcija na sredini, i Mamića i Karaljoka i Jureckog i Jurkiewitza, ali to cijele sezone nije baš idealno, nije se ustalilo. S druge strane, imamo sustav igranja po 15 minuta, a to je jako teško provesti ako nisi kompletan i u maksimalnoj formi. A mi nismo. No, rekao bih da igramo dobro kada se složimo.

A kako je s financijama u klubu?

- Ne znam što bih rekao, niti što se događa. Sigurno je samo da nije jednostavno. Ne znam, ako je tako, onda je bolje prodati dva igrača pa stabilizirati klub nego se mučiti. Ali, to nije moja stvar nego politike.

Koja vas šalje svako malo na neku drugu adresu. Prvo PSG pa Barcelona. Koliko je istine u tome?

- Istine ima, ali svote koje se spominju nemaju veze sa životom. Vidio sam negdje 4 milijuna eura, a nema šanse da u rukometu netko da toliko. Ne treba se razbacivati takvim glupostima. Iskreno, volio bih da se stvari stabiliziraju i zbog nas i zbog navijača koji nam stalno pune dvoranu i sjajno nas prate, ali bojim se...

A gdje bi Luka radije - u Pariz ili Barcelonu?

- Nezgodno pitanje jer što god da kažem, ništa još nije sigurno. S jedne strane, u Parizu je moj trener iz Vardara, Raul, s druge, ako bi me netko pitao gdje bih radije živio, onda je to Barcelona. Ne razbijam glavu, znam da se u priči pitamo i klub i ja, a što će biti, stvarno ne znam. Važno je da svi budu zadovoljni.

Rouen, 160117.
Gradska sportska dvorana Kindarena.
Utakmica 3. kola skupine C Svjetskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Na fotografiji: Luka Cindric.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Zasad je sigurno da vas u osmini finala čeka Motor iz Zaporožja?

- Jako težak protivnik. Igrači poput Puhovskog i Malasinskasa spremni su pročitati slabe strane protivnika. Tamo smo igrali prije sezone i izgubili. Mnogi su ove sezone mislili tamo pisati bodove, ali ih je rijetko tko upisao. Bit će jako teška utakmica za nas.

A onda, ako prođete, čeka PSG?

- To je još puno teže, tu bi nam trebale dvije savršene utakmice. Da je jedna, bilo bi jednostavnije, a ovako, protiv kvalitete koju imaju, jako teško možeš biti savršen u oba susreta. No, ‘ajmo mi prvo Motor srediti, pa ćemo onda misliti.

Linker
24. travanj 2024 18:05