Vlado Kos / Hanza Media / Hanza Media
POTREBAN JE ČERVARU

DEVET GODINA BEZ 'KOCKICA'! VELIKI POVRATAK LEGENDE HRVATSKOG RUKOMETA U REPREZENTACIJU 'Beton' od igrača koji i sa 37 godina igra na najvišoj razini

NAJVEĆI POVRATAK! 14 godina nakon osvajanja svjetskog zlata u Portugalu i 9 nakon posljednjih nastupa u ‘kockicama’ pivot koji i sa 37 godina u Veszpremu igra na najvišoj razini vraća se u najbolju hrvatsku rukometnu momčad
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 05. svibanj 2017. 19:57

Lino Červar precizno je rekao da popis reprezentativaca nije kompletan ni konačan. Ostavio je ogradu iza koje se kriju mnoga imena, a kako je težnja za Euro 2018, kojem smo domaćini, naći najbolju moguću reprezentaciju, na sve se računa.

Červar je potvrdio da je među igračima na koje se računa i Renato Sulić. Ništa čudno. Sulić igra sjajno u dresu Veszprema, koji je četvrti puta u nizu na Final Fouru Lige prvaka. On je pivot koji kontinuirano igra na najvišoj razini, a to vrijedi. Sezonama je najbolji pivot najboljeg klupskog natjecanja. Nakupilo se u svemu tome i godina, no, ne predaje se. On je u pravom smislu riječi “beton” kad je riječ o stilu. Pivot u dva pravca, bez kojeg Hrvatska igra odavno, a Veszprem ne može nikako.

Želio ga je i Babić

I prethodnih godina spominjao se Sulićev povratak, želio ga je i Željko Babić, no, Sulić se u svemu tome nije pronašao. Hoće li se pronaći s trenerom s kojim je ostvario najveći uspjeh karijere prije 14 godina, teško je reći, vrijeme će pokazati. Dosad je o povratku šutio, no, nakon što je Lino prekinuo dvojbe, prekinuo ih je i Sulić.

- Dogovorili smo Lino i ja da ćemo razgovarati na početku iduće sezone, da bi listopad trebao biti opcija. To je sada jako daleko, pa ne treba žuriti. Ideja postoji, a kako će ispasti, vidjet će se. Ja od ljeta u Veszpremu imam i novog trenera, vidjet ćemo kako će se stvari razvijati, ali da, ono glavno - želja postoji i bude li sve OK, nadam se da ću pokušati. Nisam tip koji bi bio tu ako nisam sto posto spreman i zdrav, a kako ima i nešto godina, kako je do listopada puno vremena, treba polako. Sve se može stići - kaže Sulić.

Podsjetimo da je Sulić 2003. bio jedan od ključnih igrača za naše zlato u Portugalu. Nakon toga je teško stradao u prometnoj nesreći, izborio se za život doslovno i onda se čudesno vratio sportu. No, taj povratak bio je “grbav”. Malo ga je bilo, malo ne.

Vrhunski profesionalac

Posljednje ozbiljne nastupe imao je na Euru u Norveškoj i OI u Pekingu 2008. nakon čega je nestao. Bila je ideja da se vrati 2011, došao je na pripreme, ali je zbog zdravstvenog stanja neprihvatljivog za stručni stožer odustao. Otad se povukao, posvetio relaciji Rijeka (obitelj) - Veszprem (rukomet). Godinama igra na visokoj razini i kada se zna da je ušao u 38, koliko će imati u listopadu, to je svakako, nakon svega što je prošao, podatak za maksimalan respekt.

Renato Sulić
Vladimir Ivanov / Hanza Media / Hanza Media

Kažu da nije lako s njim, da uvijek ima svoje mišljenje, što masa trenera ne voli, ali činjenica kaže da je Sulić vrhunski profesionalac, što je za ostvarenje ciljeva uvijek ključna stvar. Njegovo povjerenje u Červara je golemo.

Sulić se sam naučio boriti kroz karijeru, puno puta mu nije bilo lako, otud možda i tvrdoglavost, koju mu spočitavaju kao manu jer je ne znaju pretvoriti u kvalitetu.

No, kada imaš mogućnost spojiti Sulića, Marića i Vorija, pa još imaš i Musu, to je samo znak da Lino traži najbolje. Možda je baš Euro prilika da skupa naprave ono što im je Sulićeva nesreća oduzela u Ateni 2004. Bila bi to konačna potvrda za igrača koji je u karijeri zbog načina na koji igra i odnosa prema sportu zaslužio i puno više. No, život je nekad nepredvidljiv i zato kada kaže “daleko je listopad”, on stvarno tako i misli. Naučio je, san je kad se ostvari, a ne kada misliš da bi trebao biti.

Prije nego stigne ići će s Veszpremom po Ligu prvaka, koju je dvaput izgubio u finalima u posljednje dvije godine.

- Sad nećemo...

A kad on tako najavi, znate s kojim elanom ulazi u priču. Tada je najjači... I vratiti se 14 godina nakon zlata u Lisabonu, to ne može baš svatko. Zato nekako ne sumnjamo u listopad, samo da ga Vranješ ne iznervira...

Linker
12. travanj 2024 23:23