REUTERS/Vincent Kessler
VRATIO SE GDJE JE SVE POČELO

DOBRODOŠAO NATRAG! ZLATNI IZBORNIK SE VRAĆA KUĆI NAKON DUGIH SEDAM GODINA Lino Červar u subotu točno u podne preuzima reprezentaciju

Zlatni izbornik iz Portugala 2003. i Atene 2004. proveo je sedam godina u Makedoniji gdje je vodio i Metalurg
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 17. ožujak 2017. 11:54

“Vraćam se Zagrebe tebi, tebi na obale Save...”, “otpjevat” će u subotu točno u podne proslavljeni Lino Červar kad i službeno objavi da se vraća na klupu hrvatske rukometne reprezentacije. Baš kao i Zdenka Vučković na Zagrebačkom festivalu davne 1963., reći će Lino kad se s obala Vardara nakon sedam godina “odsustva” vrati tamo gdje je započela jedna velika sportska priča.

Iako rukometna reprezentacija danas ni približno nije “potonula” kao te 2002. nakon posljednjeg mjesta na EP-u u Švedskoj, za nadati se da će Červar ponovno biti značajan “vjetar u leđa” snovima o povratku na svjetski vrh, na koji je naš rukomet Červar doveo 2003. i 2004. na SP-u u Portugalu i Olimpijskim igrama u Ateni.

Men's Handball - Macedonia v Iceland - 2017 Men's World Championship Main Round - Group B - Arenes de Metz, Metz, France - 19/01/17 - Macedonia's head coach Lino Cervar congratulates his player Kiril Lazarov after their match.  REUTERS/Vincent Kessler - RTSWBLR
REUTERS/Vincent Kessler / REUTERS

najveći od svih U subotu točno u podne okončat će se trakavica koja je započela nakon otkaza bivšem izborniku Željku Babiću neposredno nakon završetka SP-a u Francuskoj. Lino se vraća, Lino se ne vraća, reprezentacija će prvi put imati izbornika stranca... Takve i tome slične informacije pojavljivale su se u javnosti u posljednja dva mjeseca, no sve se ipak završilo u skladu s očekivanjima. Europsko zlato, ono jedino koje hrvatski rukomet još nema - i to na domaćem terenu - pokušat će izboriti čovjek koji je “potpisao” najveće uspjehe hrvatskog rukometa od osamostaljenja. Uz dužno poštovanje i naklon do poda velikom i nažalost prerano preminulom Velimiru Kljaiću, koji je izborio prvo veliko zlato, ono olimpijsko u Atlanti 1996., Červar je ipak bio vrh.

BEIJING - AUGUST 24:  Coach of Croatia, Lino Cervar, shouts to his team during the Men's Handball Bronze Medal Match between Croatia and Spain held at the National Indoor Stadium during Day 16 of the Beijing 2008 Olympic Games on August 24, 2008 in Beijing, China.  (Photo by Vladimir Rys/Getty Images)
Vladimir Rys/Getty Images / Getty Images

Čovjek koji je svjetskom i olimpijskom zlatu dodao još dva svjetska i dva europska srebra. U osam godina u prvom “mandatu” Červar je osvojio čak šest velikih odličja te treba vjerovati da i s novom nadarenom generacijom može ponoviti nešto slično. Červar sada neće imati Balića, Metličića, Džombu... i ostale “zlatnike”, ali zaista treba vjerovati da će ispisati nove stranice hrvatske rukometne povijesti.

Nove su se stranice počele ispisivati nedavnim posjetom Červara Zagrebu “na proputovanju” iz Skoplja preko Našica gdje je Metalurg igrao protiv Nexea, a na putu do svoje Istre. U međuvremenu se Červar zahvalio čelništvu makedonskog rukometnog saveza i aktivirao klauzulu o jednostranom raskidu ugovora, i tada je sve postalo kristalno jasno. S obzirom na to da je odlučio šutjeti do subote i formalnog preuzimanja hrvatske reprezentacije, kako za hrvatske tako i za makedonske novinare, jasno još nije samo to na koji je način riješio status u Metalurgu. Navodno ostaje do kraja sezone... no, i ta će zadnja enigma dobiti potvrdu u subotu. Dobrodošao kući, Lino...

Linker
19. travanj 2024 19:15