Ante Cizmic / Hanza Media / CROPIX
BORBA ZA VELIKI TROFEJ

DOMAĆINI NEUGODNO IZNENAĐENI RASPLETOM NA FINAL FOURU Tri Hrvata brane Nijemce od sramote na završnici EHF kupa

ST. RAPHAËL ŠOKIRAO DOMAĆINE Iako su na Final Four stigle tri njemačke momčadi, u finalu će igrati samo jedna, i to na papiru najkvalitetnija, u kojoj igraju Drago Vuković, Jakov Gojun i Stipe Mandalinić
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 20. svibanj 2018. 17:04

Füchse iz Berlina u svom će trećem finalu EHF kupa loviti drugi naslov, dok će St. Raphaël pokušati postati prva francuska ekipa s naslovom pobjednika, unatoč činjenici da su čak četiri puta u posljednjih šest finala bile i momčadi iz francuskog prvenstva.

U EHF kupu podređeni Francuzi uspjeli su obraniti ponos nacije koja je daleko više zastupljena na završnici Lige prvaka, gdje će nastupiti čak tri njihova kluba. St. Raphaël je do finala došao preko domaćina Magdeburga, kojemu ni podrška navijača nije pomogla.

U početku susreta mirisalo je to na katastrofu za Nijemce, kojima je St. Raphaël pobjegao na četiri pogotka prednosti, no ta se razlika nije više ponovila tijekom cijelog susreta, ni na jednoj strani. Vukao je Francuze tada, kao, uostalom, i tijekom cijele utakmice, izvrsni dvometraš Caucheteux na lijevom krilu, koji je postigao pet od prvih šest pogodaka svoje momčadi. Ipak, Magdeburg je ubrzao svoju igru u napadu, raspoložena su bila krila Musche i Pettersson, koji je mijenjao ozlijeđenog austrijskog reprezentativca Roberta Webera, i prednost “gostiju” ubrzo se otopila. Nadovezao se na odličnu igru Magdeburga sredinom prvog dijela i Željko Musa, koji je uz postignut pogodak izborio i dva sedmerca. Ipak, odlični rumunjski vratar Popescu i spomenuti Caucheteux držali su St. Raphaël na pristojnoj razlici od dva pogotka, a i ona se uspjela otopiti do kraja poluvremena.

Lisice se osvetile

Držao se Magdeburg iznad vode i početkom drugog dijela, opet poglavito zahvaljujući pogocima s krila, ali i raspoloženom Bezjaku u vanjskoj liniji, no nije bilo podrške ostalih pucača, pogotovo Danca Damgaarda. Sukladno tome Francuzi su držali gol do dva prednosti sve do 54. minute, kada je Musa prvo zabio na prazan gol, a onda u sljedećem napadu i održao egal na 26:26. Uspješnu obranu kapitalizirao je odmah potom Bezjak za vodstvo Magdeburga, ali odlični vratar Popescu do kraja je obranio udarce Muschea i Petterssona, a Vigneron i Karalek zabili za veliku pobjedu Francuza.

Sličan dvoboj gledali smo i u reprizi prošlogodišnjeg finala između Göppingena i Füchsea, s tim da su Lisice uspjele osvetiti prošlogodišnji poraz i treći put ove sezone svladati bundesligaškog rivala.

U prvom je poluvremenu konce igre držao Göppingen, koji je motiviranije ušao u susret. Berlin ni u jednom trenutku tijekom prvih 30 minuta nije vodio, ali najvećih minus tri pred odmor su uspjeli pretvoriti u izjednačenje.

Kao da je taj rezultat, odnosno dizanje iz minusa, bio katalizator bolje igre Lisica jer u drugom poluvremenu nijednom nisu ispustile svoju prednost.

Mandalinić nezapažen

Göppingen je puno pokušavao u igri s dva pivota, a tu se posebno trošio Krešo Kozina, koji je pred kraj susreta igrao samo u napadu. Gojun i Vuković pojačali su Füchseovu obranu, a Berlinčani su nekako uspjeli probiti i jučer odličnog Prošta, kojemu je Hans Lindberg, najbolji igrač utakmice, zabio za konačnih 27:24.

Osim tri spomenuta Hrvata s obiju strana, igrao je za pobjednika i Stipe Mandalinić, poglavito u prvom dijelu, ali bez zapaženog napadačkog učinka.

Finale se igra danas u 15.15, dok će se u matineji od 12.45 igrati za treće mjesto.

Linker
19. travanj 2024 07:46