Foto: Damir Krajac / CROPIX
TEŠKA VREMENA

'DONIJET ĆE NAJGLUPLJU ODLUKU JER IH JE BRIGA SAMO ZA NOVAC!' Legenda upozorava na kaos: 'Što bih trebao, cijeli dan sjediti i buljiti u TV ekran?!'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 24. travanj 2020. 12:28

Osim o koronavirusu, trener PPD-a Zagreb Veselin Vujović je iz Šabca za Jutarnji list pričao i o aktualnoj situaciji u rukometu.

- Održali smo s igračima i stožerom videosastanak preko Zooma, manje-više svi igrači složili su se načelno sa situacijom u kojoj će ugovori morati biti smanjeni, svi smo svjesni vremena u kojem živimo, od tog se ne može pobjeći.

Nije se moglo pobjeći niti od poništavanja cijele sezone, od poteza koji je HRS odlukom Upravnog odbora donio u srijedu:

- Očekivana odluka jer bi sve bilo nemoguće odigrati da bude regularno i zatim početi novu sezonu. Klubovi koji su ostvarili te statuse u sezoni 2018.-2019. zadržat će tada ostvarene pozicije, PPD Zagreb u Ligi prvaka, a Nexe, Dubrava i Poreč u Kupu EHF-a. Drugačije nije niti moglo biti.

Vujović je u vječitom i permanentnom “ratu s establišmenotom” te ima osebujno mišljenje o EHF-u (i IHF-u) koji trebaju u petak odlučiti što će biti s rukometom na globalnom nivou:

- Gotovo sam siguran i znam samo to da će donijeti najgoru i najgluplju moguću odluku. Sigurno će se odigrati završnica Lige prvaka, ipak je tu novac u igri, a njima je samo to važno. Nije ih briga za igrače, struku... Tko će za koga igrati, hoće li Sander Sagosen igrati za Paris SG ili za Kiel za koji je potpisao, hoće li Rodrigo Corrales igrati isto za pariški klub ili Veszprém?! Logično je samo to da se sezona poništi, no gotovo sam siguran da će oni sve to uspjeti nekako komercijalizirati i što više uprihoditi.

Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
Alex Grimm Bongarts/Getty Images

Vujovića ljuti to što je danas novac jedini “bog”...

- Uvalili su taj Final Four u prosinac usred sezone, nitko se ne pita što će biti s kvalifikacijama za OI. Ako bi se sve trebalo ubaciti u termine od kolovoza 2020. do kolovoza 2021., uključujući SP u Egiptu i OI u Tokiju, svaki bolji igrač iz bolje reprezentacije trebao bi u godinu dana odigrati do 100 utakmica. Tu su daleka putovanja, kaos, igrači ne bi imali pravo na odmor, ne bi imali ‘pravo na ozljede’ koje su sastavni dio igre. U zaključku na tu temu, Vuja se vraća u “neka bolja vremena”:

- Nekad si čekao sport i utakmice i taj blaženi vikend. Sad se Liga prvaka i Europska liga u nogometu igraju svaki dan, tako je i s ostalim sportovima. Što bih trebao, cijeli i svaki dan sjediti i buljiti u TV ekran?! Kad ću kao trener individualno raditi s igračima, sveden sam na čisti dril i ne mogu ništa ozbiljno i kvalitetno napraviti, i ne možeš iz toga pobjeći.

Vujović smatra da bi nadležni trebali brinuti o drugim stvarima:

- Nek’ porade malo na pravilima, da suci ne dižu ruke za pasivni napad kako to oni žele. Nek’ mi treneri imamo pravo na neku provjeru po uzoru na VAR. Ovako mi vidimo da je sudac možda i nenamjerno pogriješio, bunimo se i onda još budemo kažnjeni. Nek’ se uvede pravilo da gol s 10 metara vrijedi dva ‘boda’ - bilo što da se napravi po pitanju pravila i regularnosti. Tako je i odbojka svojedobno jako profitirala novim pravilima. Na tome ‘oni’ trebaju raditi, ne samo na tome da se što više zaradi...

Sve ipak nije tako crno, smatra Vujović i zadovoljan je vođenjem PPD Zagreba:

- Predsjednik Vedran Šupuković dobar je ‘ekonom’, svaku ‘paru’ dobro dvaput okrene. Svjestan je ograničenja, možda će i otpasti neki sponzor, i Grad Zagreb će manje moći dati za sport sada nakon potresa. Unatoč tome, nije se jednostrano ‘lupalo’ po igračima i struci. Produžen je ugovor sa Zlatkom Horvatom, ranije smo potpisali mladog vratara Todora Jandrića, Žigu Mlakara, Vladu Matanovića na krilu. Kad sve ovo prođe, nadam se najboljem - zaključuje Vujović.

Uza sve muke i probleme, spas je u onoj krležijanskoj: “nigdar ni tak bilo, da ni nekak bilo, pak ni vezda nebu da nam nekak nebu...”.

Linker
22. travanj 2024 19:29