Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
SADA JE JASNO

EVO KAKO I KADA ĆE SE BIRATI NOVI IZBORNIK HRVATSKE REPREZENTACIJE Glasanje će biti tajno, ali jedan bi kriterij za mnoge mogao predstavljati problem

U ŠKOLSKE KLUPE Svi imaju svog kandidata za izbornika, ali EHF ima kriterije, koje je potpisao i HRS Rinck konvencijom, što će nekim trenerima onemogućiti vođenje reprezentacija i klubova u europskim natjecanjima
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. veljača 2018. 14:35

Pitanje rukometnog izbornika trese Hrvatsku. Svi gađaju, svi bi htjeli znati prvi, a jedino je važno pitanje u ovom trenutku kako proći Crnu Goru i plasirati se na SP u Danskoj i Njemačkoj dogodine. Zbog nekih grešaka iz bliže prošlosti došli smo u situaciju da su kriteriji izbora postali upitni, a kada je tako, onda je sve moguće. No ipak, to će se morati promijeniti u skoroj budućnosti.

Kombinacija iskustva i želje za učenjem i napredovanjem, najbolja je stvar, no u našem slučaju još uvijek svatko polazi od sebe, a to će se uskoro morati mijenjati, pa tako i u slučaju izbora novog izbornika. Uz kriterij uspješnosti jako će važna postati i titula Master Coach, koju je EHF postavio kao kriterij.

Riječ je o trenerskoj tituli koja se stječe edukacijom koja se provodi već godinama pod nadzorom EHF-a i koja će od 2020. godine biti uvjet za trenersko mjesto na reprezentativnoj klupi i na klupi bilo kojeg kluba koji bude nastupao u europskim natjecanjima. To je važno znati i zbog PPD Zagreba i zbog Nexea i zbog onih koji žele takvima postati.

Handball - Men's EHF European Handball Championship - placement match 5/6 - Croatia v Czech Republic - Arena Zagreb, Zagreb, Croatia - January 26, 2018. CroatiaÄôs head coach Lino Cervar reacts. REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS
Lino Červar

E sad; sve je to “tek” za dvije godine, ali to je olimpijska godina u kojoj će se u siječnju igrati i Euro kojem će domaćini biti Švedska, Norveška i Austrija. A Hrvatska je potpisnica EHF-ove Rinck konvencije, po kojoj je obvezna poštovati zadane kriterije. Ta će odredba bitno suziti mogući izbor za budućnost, a valja napomenuti da trenutno imamo šest trenera s titulom Master Coacha, po čemu smo u odnosu na one koji su u priču ušli prije nas bliže dnu nego vrhu.

Doći do titule Master Coach znači uložiti u sebe. EHF postavlja kriterije, seminari u trajanju od 160 sati mogu biti u organizaciji ili EHF-a ili određenog saveza, ali moraju se održavati po zadanim kriterijima, a predavače imenuje EHF. Kod nas je nedavno, za vrijeme Eura u Poreču, održan jedan od tri modula (semestra) tog, kako da nazivaju, trenerskog fakulteta. Prvi je bio u studenom u Zagrebu, a treći će biti u svibnju, vjerojatno na Danima rukometa u Umagu. Nakon toga bismo trebali imati više od šest trenera s titulom Master Coach. S titulom ide profesionalna licenca, koja se prema pravilima EHF-a mora obnavljati svake dvije godine.

Sve je to naizgled nebitno, ali je iznimno važno za budućnost, jer i rukomet se želi stručno zaštiti da bi dugoročno opstao na sceni kao bitan sport. Imenovanje izbornika i trenera bez postavljanja kriterija uspješnosti i znanja više neće biti moguće, a kada to zaživi, zaživjet će i kriteriji po kojima ćemo znati tko može, a tko ne može, ne tko misli da može. A potonjih je u ovom trenutku najviše i iako imaju strašno rukometno znanje, morat će poštovati aktualnu situaciju. Jednostavno rečeno, to što si radio doktorski na terenu ne znači da bi sutra mogao raditi kao kirurg u bolnici. Vrata nikome nisu zatvorena, sve je stvar želje i ulaganja u sebe. Tako će nestati i priča o tome tko je zaslužio priliku, a ta priča kod nas još uvijek dominira i radi puno problema sportu koji je uz vaterpolo ostvario najviše medalja dosad.

Izbornik Hrvatske tajnim glasanjem nakon prijedloga struke

Hrvatska će birati izbornika na duži period, barem do OI 2020. u Tokiju. Izbornika bismo trebali imenovati do travnja, kada počinje akcija Švedska, jer u lipnju nas čeka Crna Gora za plasman na SP. Do travnja imamo šest izbora s liste Master Coacheva, a što će učiniti HRS, birati ili čekati da ih bude više, vidjet ćemo.

Ideja je HRS-a da struka pregleda prijave, da na vrhu te struke bude Lino Červar, ako prihvati, da s prijavama dođe pred Upravni odbor, koji će o tome potom odlučivati. Ideja je tajno glasanje i sjednica otvorena za javnost jer je želja da se skine mrlja da je HRS kriv za sve i za to da je dao priliku čak i nekima koji je kriterijima nisu zaslužili. Pa da se to ponovo ne dogodi, bit će tako...

No najvažnije je izborniku, kada ga dobijemo, pružimo apsolutnu podršku. I još jedan detalj koji planiraju u HRS-u: izbornik ostaje do opoziva, a kriteriji su rezultat i postavljeni cilj. Ugovora unaprijed biti neće, tako je barem neslužbeno rečeno.

Naravno, postoji i mogućnost da se Červar ponovo kandidira, ni to ne treba zaboraviti, jer on je jedan od šestorice s koji zadovoljavaju novi uvjet, a ima i argument rezultata, kojem je od ostalih Master Coacheva najbliži Ivica Obrvan, dok je Nenad Šoštarić već ženski izbornik.

Linker
25. travanj 2024 05:01