Goran Mehkek / CROPIX
KRISTALNE LOPTE SN-A

FOTO: HRVATSKA DOBILA NOVE NAJBOLJE RUKOMETAŠE Cindrić i Kobetić predali tron Karačiću i Kapetanović, trener i sudački par se ne mijenjaju

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. prosinac 2019. 22:33

Kao i uvijek, bilo je svečano, kako priliči, jer bila je to još jedna dobra godina hrvatskog rukometa. Iako, kada nema seniorske medalje, nikad nije savršeno. Nema je od 2016., ali recimo da je 2019. bila jedan dobar temelj za ono što bi se moglo dogoditi u 2020. godini koja je, ne zaboravite, olimpijska. I pogled prema budućnosti je puno ljepši nego prethodnih sezona, što je jednako važno.

U zagrebačkom restoranu Lido na Jarunu 26. put najboljima u 2019. godini dodijeljene su Kristalne lopte Sportskih novosti. Naslove su obranili Lino Červar i sudački par Matija Gubica i Boris Milošević, Luku Cindrića naslijedio je Igor Karačić, a niz Andreje Kobetić prekinula je Ivana Kapitanović.

Sve nacionalne selekcije su na igrale na velikoj sceni, i to nas svrstava u europski vrh. Seniori su nakon nespretnog poraza od Brazila i prevare protiv Njemačke završili šesti na SP-u kojem su domaćini bili Danska i Njemačka. Igrali smo savršeno u Münchenu, ne i u Kölnu, a možda je i ispadanje Cindrića zbog ozljede bila kap koja je prelila čašu da ne uspijemo. Ipak, šestim mjestom izborili smo kvalifikacije za OI. Godinu prije na našem Euru bili smo bez Duvnjaka, dakle čekamo da se konačno stvari slože. Reprezentacija Line Červara izborila je i nastup na Euru 2020. bez izgubljene utakmice protiv Srbije, Švicarske i Belgije.

Svjetsko srebro

Juniori su bili najbolji u 2019. osvojivši srebro na SP-u u Španjolskoj, prvo svjetsko juniorsko srebro, druga juniorska medalja uopće. Momčad Davora Dominikovića sjajno je igrala do finala, ali su u finalu Francuzi bili bolji. Ivan Martinović bio je MVP SP-a, a u postavi SP-a na desnom krilu bio je Fran Mileta koji je poslije u Makedoniji na SP-u nastupio i za kadetsku selekciju. Oni su nakon maksimalnog učinka u skupini u osmini finala ispali od Mađarske i završili deseti. A mlađi kadeti koje je vodio Nino Marković, predvođeni iznimno talentiranima Fabijanom Grubišićem i Dominikom Kuzmanovićem, u Bakuu su na Europskim igrama mladih osvojili zlato i najavili puno dobrog za budućnost. Željko Čagalj je kao trener katarskog Al Arabija postao prvak Azije.

Rukometašice se nisu uspjele plasirati na SP u Japanu jer ih je u doigravanju izbacila Njemačka. No, pokazale su pomak, a na to su se nadovezali i dobri nastupi mladih selekcija. Juniorke su na Euru u Mađarskoj bile desete, promovirale niz talentiranih igračica poput Pokopac, Guskić i Franušić, a kadetkinje su na Euru u Sloveniji završile 14. jer su ih presjekle ozljede u krivom trenutku. No, činjenica da mlade ostaju u eliti europskog rukometa obećavajuća je za budućnost.

Suci u finalima

Na klupskom planu ponovila se dominacija PPD Zagreba i Podravke. Uzeli su svoje. Zagreb je tome dodao i plasman u osminu finala Lige prvaka, gdje je zaustavljen od kasnijeg prvaka Europe Vardara, te finale SEHA lige u kojem je izgubio od istog protivnika. Nexe ga je odlično pratio, igrao grupnu fazu EHF kupa što je podiglo rejting Hrvatskoj, a treba dodati da su prvi put Našičani igrali i na Final Fouru SEHA Gazprom lige.

Podravka se vratila u Ligu prvakinja, završila nakon grupne faze u četvrtfinalu EHF kupa protiv danskog Ikasta. Ostala je i u novoj sezoni u eliti europskog rukometa.

Rukomet na pijesku uvijek donese neki svoj dodatak sezoni, pa su tako seniori bili brončani na MI u Grčkoj, juniori zlatni na EP-u u Poljskoj, a seniorke polufinalistice Eura u Poljskoj.

Najviše dosege ostvarili su suci, sudili su polufinale i finale seniorskog SP-a, svjetskog klupskog prvenstva, EHF kupa, bili konstanta na velikoj sceni, a nastavljaju još jačim tempom i sve ih je više. Nadamo se da će biti i u Tokiju.

Europski trofeji

Vardar se popeo na tron Europe s Karačićem i Čupićem, EHF kup su ponijeli Domagoj Duvnjak, Andrea Kobetić i Katarina Ježić s Kielom i Siofokom. Na završnicama Lige prvaka igrali su Ivana Kapitanović, Manuel Štrlek, Filip Ivić, Marko Mamić i Luka Cindrić, a na F4 EHF kupa i u finalima europskih kupova još Valentina Blažević s Pogonom, Jakov Gojun i Stipe Mandalinić s Füchse Berlinom.

Na vječnoj listi prema broju Kristalnih lopti sada vode Matija Gubica i Boris Milošević kojima je ovo bila 11. uzastopna, Lino Červar je stigao do broja 10, Andrea Penezić-Kobetić ima ih 9. U anketi su glasovali čelnici Saveza, izbornici i novinari, njih 31.

Program je vodio Drago Ćosić, nagrade su dijelili čelnici HRS-a Grahovac i Poljak te naš glavni urednik Mario Zorko, društvo su zabavljali stand-up komičari i Maja Posavec, a RTL je promovirao kako će se pratiti Euro koji slijedi u siječnju u Austriji, Norveškoj i Švedskoj s novom komentatorskom trojkom Kaleb - Metličić - Vuković.

Linker
17. svibanj 2024 08:30