Štrlek
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
MATEMATIČKI POTVRĐENO

FOTO: HRVATSKA LAKO SLAVILA PROTIV SRBIJE NOŠENA PODRŠKOM SJAJNE PUBLIKE U VIŠNJIKU Kauboji osigurali plasman na Europsko prvenstvo

Hrvatski rukometaši su pobjedom protiv reprezentacije Srbije (27:23) zasjeli na vrh tablice skupine 2 i osigurali plasman na Euro čak dva kola prije kraja kvalifikacija. Europsko prvenstvo održat će se 2020. u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. travanj 2019. 14:35

HRVATSKA - SRBIJA 27:23 (17:11)

ZADAR SD Krešimira Ćosića. Gledatelja 6.000.

Suci: Canda i Brunovsky (Slovačka)

HRVATSKA: Šego (2), Ivić (6+1); Duvnjak 4, Stepančić 1, Vida, Karačić 2, Božić Pavletić 3, Štrlek 8 (4), Musa, Mamić 3 Mandić 2 (1), Jaganjac, Vranković 2, Šipić 1, Sršen, Bećiri 1.

Izbornik Lino Červar

SRBIJA: Milosavljev, Cupara (9+2); Pušica 3, Vorkapić 1, Krsmančić, Crnoglavac 2, Pešić 3, N. Ilić 3 (2), Mošić 2, V. Ilić 2, Nikolić, Kukić 1, Zelenović 3, Sretenović 2, Marsenić 1, Živković.

Izbornik Nenad Peruničić

Nakon četiri odigrana kola u skupini 2 kvalifikacija za Euro 2020. godine Hrvatska je izborila nastup na sljedećem velikom natjecanju. Pokazali su naši igrači pravo stanje stvari u odnosu prema Srbiji koje je u Zadru bila bez prave prilike. Makar, sikreno rečeno nismo briljirali. Krešina dvorana sjajnim je navijanjem nosila naše igrače. Naravno da je vraćeno istom mjerom za Beograd, no to je tako. Ništa čudno niti novo.

Naravno, bila je to sasvim drugačija utakmica nego prije nekoliko dana u Beogradu. Protiv brže Hrvatske Srbija nije mogla ništa. Makar je razbila tremu sa dva gola Pušice i Nemanje Ilića na startu, Srbija nije dugo izdržala. Brza Hrvatska pokažnjavala je sve neodlučnosti, a sam podatak da je Manuel Štrlek u prvih deset minuta zabio pet pogodaka. Išle su kontre, sve ono čega nije bilo u Beogradu i vrlo brzo je Hrvatska ulovila mir na pet-šest pogodaka prednosti.

Kažu da nam je 5-1 bolja varijanta u ovom trenutku, pa smo onda počeli sa 6-0. U sredini Musa i mamić, do njih Duvnjak i Stepančić, na krilima spomenuti Štrlek i Božić Pavletić. Dobro je to izgledalo dok je Musa držao agresivnost. Kada ej Duvnjak nakon jedne fenomenalne realizacije u polokntri zatražio predah, okrenuli smo se u 5-1. Ušao je Mandić, izašao Štrlek, ušao je Karačić, malo se situacija zarotirala i ulaskom Vrankovića, ali nismo se sa 5-1 pomaknuli. Dapače, Srbije je to dosta solidno probijala.

Srbija je promijenila dosta u odnosu na Beograd. U obrani 5-1 sa visokim Sretenovićem naprijed, na golu Cupara. Napadačka varijanta sa sporijim, ali znatno hrabrijim i odlučnijim Pušicom. Probijali su našu obranu, Šego nije bio na visini kao u Beogradu, pa je Červar morao u vatru gurnuti Ivića. No, nije tu bilo previše nadigravanja, odlučnija i brža Hrvatska naplatila je sve greške protivnika i na poluvrijeme otišla sa plus šest pogodaka, što je izgledalo više nego dobro.

U tom prvom dijelu uz Štrleka i Duvnjaka kao i obično, treba pohvaliti i aktivnog Mamića koji je napadački pokazao inicijativu za svaku pohvalu. Trea im dodati i Božića Pavletića koji dugo čeka prilike, ali ih ne propušta.

Pred kraj poluvremena Červar je s klupe digao Sršena. Bio je to naš treći ljevak u utakmici. Nakon što je Stepančić pao u jednoj akciji probao je Vranković, nije se baš snašao, pa je na red došao i Sršen kojem je to bila premijera. Poluvrijeme smo završili s tandemom Duvnjak – Karačić što je na plus 6 bilo donekle i očekivano, makar…

Loš start drugog dijela. Dva prebrza šuta Stepančića kraj gola, pa time-out, Stepančić van, Vranković unutra, pa smo krenuli razbijati Srbiju sa sedam na šest, a trebalo je samo biti strpljiv i ubrzati loptu. Kao da smo zaboravili prvo poluvrijeme. Bezvezna, nepotrebna nervoza zbog koje je Srbija smanjila na tri gola minusa cepelinom Vorkapić - Sretenović. Razigrali smo ih… Cupara se ohrabrio pa je nakon jedne sjajne obrane počeo bodriti svoje suigrače, na što je poludjela publika u Višnjiku i razbudila naše igrače koji su u nastavku izgledali poprilično pospano. Vratili smo se na +5, Cupara je nastvaio braniti odlično, dva penala je skinuo prvo Štrleku, pa Karačiću. Pa se publika zabavila kada si je Cupara sam zabio gol s povicima 'javi se'.

Červar je u vatru gurnuo Bećirija i on je odgovorio na priliku vrlo korektno, s obzirom da se našao u takvoj situaciji prvi puta. Bila je to u drugom dijelu vrlo izjednačena utakmica koju ipak nismo očekivali. Karačić nas je u 52. minuti vratio na +6 iz poluvremena, dakle tek tada smo ulovili egal u nastavku (24:18). I onda umjesto lagano do kraja, bezvezno jurišanje, umjesto čekanje prilike da se dotuče protivnik. No, na sreću Filip Ivić je bio dobre volje, pa smo se ipak držali na pristojnoj razdaljini.

Šansu je u finišu dobio i Jaganjac. Vratio se Duvnjak da uz karačića sve to ipak mirno privedemo kraju. Najvažnije da smo na Euru, sada stvarno imamo vremena za popravke i nadgradnju. A ima se posla, što jest jest.

Hrvatska je sa sedam bodova osigurala plasman na Europsko prvenstvo, a Švicarcima koji ih imaju šest, za to je dovoljan bod iz preostale dvije utakmice. Jednu će odigrati 12. lipnja kao domaćini u Zugu protiv Hrvatske, a četiri dana poslije će gostovati u Srbiji. Hrvatska će 16. lipnja u posljednjem dvoboju kvalifikacija ugostiti Belgiju u porečkoj dvorani Žatika.

Osim prve dvije reprezentacije iz svih osam skupina, na završni turnir EP-a kojem će u siječnju 2020. domaćini biti Austrija, Švedska i Norveška, plasirat će se i četiri najbolje trećeplasirane momčadi.

Rezultati by SofaScore

HRVATSKA - SRBIJA 27:23

HRVATSKA: Šego - Štrlek, Božić Pavletić - Musa - Mamić, Duvnjak, Stepančić

Klupa: Ivić, Mandić, Vida, Bećiri, Šipić, Jaganjac, Karačić, Gađa, Sršen (Vranković, Vekić)

SRBIJA: Milosavljev - N. Ilić, Vorkapić - Marsenić - Mošić, Kukić, Zelenović


Klupa: Ivanišević (Cupara), V. Ilić, Nikolić, N. Živković, Pešić, Sretenović, Pušica, Nikolić, Krsmančić, Crnoglavac

----------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

27:23 - Kukić je zabio u zadnjim sekundama, ali to nije pokvarilo dojam sjajne izvedbe Kauboja večeras. Hrvatska se plasirala na Euro dva kola prije kraja kvalifikacija! Čestitke Kaubojima!!!

27:21 - Mamić fantastičnim šutom zabija svoj treći pogodak večeras! Srbija zove time-out.

26:20 - Vranković sjajnom solo-akcijom pogađa za novih plus šest!

25:20 - Ilić je ovaj put uspješniji sa sedam metara.

25:19 - David Mandić zabija svoj drugi pogodak, ovoga puta iz sedmerca!

24:19 - Ivić brani sedmerac Nemanji Iliću!

24:19 - Pogađa sada i Mošić.

24:18 - Karačić se pretvara u junaka drugoga dijela, sjajan pogodak za novih plus šest!

23:18 - Nemanja Ilić pogađa iz sedmerca, malo je nedostajalo da mu to 'skine' Ivić.

23:17 - Malo smo i sreće imali sada... Bećiri je pucao iz kontre, pogodio je gredu, ali se lopta od Cupare odbila u mrežu!

22:17 - Fenomenalni Filip Ivić drži nas i dalje na pet razlike!

20:15 - Fantastičan Karačićev pogodak! Odustali smo od obrane 5-1, krenuli agresivnije i odmah to izgleda bolje.

19:15 - Sjajno pogađa Vranković za novih plus 4!

18:15 - Opet ne stojimo dobro u obrani. Vorkapić zabija za minus 3.

18:14 - Nemanja Ilić s krila smanjuje na minus 4.

18:13 - Osmi pogodak Manuela Štrleka! Čudesna Štrlekova igra večeras, još je jednom siguran sa sedam metara!

17:13 - Počelo je drugo poluvrijeme. Stepančić je iz teške situacije promašio s devet metara, a to su iskoristili srpski reprezentativci i postigli s dva brza pogotka, jednako kao i u prvome dijelu. Lino Červar zove prvi time-out već u ranoj fazi drugoga poluvremena.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Reprezentativci Srbije bolje su otvorili susret, poveli su dvama brzim pogocima, no brzo su se Kauboji posložili i preokrenuli rezultat. Štrlek je ušao u sjajnu seriju i doveo Hrvatsku u vodstvo koje naši rukometaši nisu ispuštali do kraja prvoga dijela. Ivić je zamijenio Šegu na vratima sredinom prvoga poluvremena i još jednom pokazao da je u izvrsnoj formi. Najbolji pojedinac Kauboja je Manuel Štrlek koji je postigao čak sedam pogodaka.

17:11 - Pogađa sada i Šipić! Ajmooo!!!

16:11 - Ivić sjajno brani jedan pokušaj, ali zatim Pušić popravlja i zabija.

16:9 - Duvnjak je prekinuo napad Srbije i dodao Karačiću koji nesebično prepušta Štrleku da iz kontre zabije svoj sedmi pogodak!

15:9 - Štrlek je još jednom nepogrešiv sa sedam metara!

14:9 - Božić Pavletić nastavlja sa sjajnom realizacijom i zabija svoj treći pogodak!

13:9 - Srbija je vezala dva brza pogotka i Lino Červar zove prvi time-out. U pauzi je više puta istaknuo da obrana mora biti agresivnija.

13:7 - Upisuje se i Božić Pavletić u strijelce, a odmah zatim zabija i svoj drugi pogodak! Imamo plus šest!

11:7 - Odmah uzvraća Zelenović.

11:6 - Pogađa i Mandić s krila!

10:6 - Sretenović pogađa za Srbiju.

10:5 - Mamić dodaje svoj drugi pogodak i Hrvatska prvi put vodi pet razlike!

9:5 - Posložili smo se u obrani i sada to sve bolje izgleda nego u početku. Duvnjakova bomba za novih plus četiri!

8:4 - Bravo, Luka! I Stepančić se upisuje u strijelce!

7:4 - Pešić smanjuje na minus 3.

7:3 - Još jedna kontra i peti pogodak Manuela Štrleka!

6:3 - Duvnjak sjajnim prodorom zabija svoj prvi pogodak večeras!

5:3 - Kako igra Štrlek večeras! Četvrti njegov pogodak za novih plus dva!

4:3 - Pušica vraća na minus 1.

4:2 - Fenomenalni Štrlek zabija svoj treći pogodak i Srbija je prisiljena pozvati prvi time-out već u ranoj fazi susreta!

3:2 - Štrlek zabija iz kontre pogađa za prvo naše vodstvo na utakmici!

2:2 - Štrlek iz sedmerca zabija za izjednačenje! Ajmo, Kauboji!

1:2 - Mamić zabija! Duvnjak pod prekršajem nije uspio realizirati udarac, ali Mamić popravlja i zabija prvi gol za Hrvatsku na ovoj utakmici!

0:2 - Srbija je povela s dva brza pogotka, naši se još traže u obrani. Pokušao je Stepančić s devet metara pod prekršajem koji nije suđen, ali je to uspio obraniti Milosavljev.

0:0 - Počela je utakmica u Zadru. Sretno, Kauboji!!!

----------------------------------------------

20.25: Momčadi su istrčale na parket dvorane Višnjik u Zadru. Izvedene su himne obiju reprezentacija, dvorana je puna do zadnjega mjesta i sve je spremno za spektakl!

19.30: Prethodna je utakmica završila 25:25, a eventualnom bi pobjedom Kauboji mogli osigurati EP koje se 2020. održava u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.

Linker
17. travanj 2024 07:03