Tomislav Kristo / CROPIX
SKANDAL PRED SAMO PRVENSTVO

Hoće li se Euro igrati u Zagrebu i kako je nastao dug od 2 milijuna eura? Javio se se direktor Arene, ali i Milan Bandić: 'Sve je plaćeno!'

Piše: Tomislav MamićObjavljeno: 10. siječanj 2018. 11:01

Hoće li se utakmice Europskog rukometnog prvenstva igrati u Areni Zagreb, ključno je pitanje koje se postavlja nakon što je, kako doznajemo, došlo do kratkoj spoja između Ingre, Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba oko financiranja dvorane.

Naime, u Ingri smatraju da im Grad i Vlada duguju dodatna dva milijuna eura kroz već plaćeni najam dvorane, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, Grad i Vlada plaćaju Ingri godišnji najam u iznosu od 7,2 milijuna eura i to po principu pola Grad, pola država.

Sam proces plaćanja ide tako da država svoju polovicu prvo uplati Gradu, koji zatim puni iznos uplati Zagrebačkom holdingu. Holding zatim to uplaćuje tvrtki Lanište koju je osnovala Ingra.

Najam

Arena je sagrađena 2009. godine, stajala je 85,6 milijuna eura, a kroz projekt javno-privatnog partnerstva, država i Grad taj će svojevrsni ukupni godišnji najam Ingri od oko 55 milijuna kuna naplaćivati do kraja 2036. godine. Tako će do te godine cijeli taj projekt s održavanjem stajati oko 201 milijun eura. U potpisanom ugovoru o financiranju Arene stoji i dio, kažu naši sugovornici, kako se nakon sedam godina provodi indeksacija odnosno usklađivanje samog zakupa.

To praktički znači da se mora utvrditi je li najam koji se plaćao bio dovoljan, manji od potrebnog ili pak veći od onog što je bilo potrebno. Prema jednom od naših izvora, Ingra je angažirala svog vještaka koji je utvrdio da su Grad i država kroz sedam godina platili dva milijuna eura manje za najam.

Grad Zagreb odnosno Zagrebački holding također su angažirali svog vještaka i Vlada navodno čeka te rezultate, a moguće je da i oni angažiraju trećeg vještaka koji će odrediti indeksaciju tog zakupa. I tu je nastao kratki spoj.

Iz Ingre, tvrtke koja je sagradila najvelebniju hrvatsku dvoranu, jučer za Jutarnji nisu željeli ništa službeno komentirati, a Igor Oppenheim, predsjednik Uprave Ingre, samo nam je kratko poručio da će pokušati izgladiti sve nesporazume s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Prvi čovjek Ingre navodno traži da Vlada i Grad Zagreb ovjere izračun od dva milijuna eura duga kako bi mogli predati svoja izvješća. Ovo nije prvi put da Ingra prijeti zatvaranjem Arene dok joj se ne plate svi dugovi. Prvi put to su učinili 2010. jer im Zagrebački holding nije platio 8,9 milijuna kuna za održavanje Arene. Arenu su zatvorili 3. siječnja 2011. uoči velikog hokejaškog spektakla. Iz Arene Zagreb pak smiruju cijelu situaciji i tvrde kako je sve u redu te da je dva milijuna eura već plaćeno.

- Utakmice će se igrati. Svi dugovi su plaćeni u punom iznosu i utakmice Europskog rukometnog prvenstva igrat će se prema već postavljenom rasporedu - rekao je Sretan Šarić, direktor Arene Zagreb.

I gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ističe isto:

- Holding je sve platio, nema dugova. Indeksacija je osam mjeseci na djelu, zatraženo je mišljenje Pravnog fakulteta - mislim da je sada to pri kraju - kazao je Bandić koji je građanima poručio da kupe kartu za utakmice i u Splitu i u Zagrebu jer će Hrvatska u finale, piše N1.

Kako HTV doznaje, Vlada je sve svoje obveze podmirila sa zadnjim danima prošle godine i zato nema razloga da se utakmice ne igraju u Areni.

Već se događalo: Prijetnje zatvarenjem uoči većih događanja

17. prosinca 2010. godine

Uoči proslave drugog rođendana Arene Zagreb, tvrtka Ingra zaprijetila je zatvaranjem zbog neplaćanja ugovorenog održavanja dvorane od strane Zagrebačkog holdinga koji je te godine samo za održavanje Arene trebao Ingri uplatiti 8,9 milijuna kuna bez PDV-a.

3. siječnja 2011. godine

Ingra je zatvorila Arenu Zagreb zbog neplaćanja ugovorenog održavanja dvorane od strane Grada Zagreba i države u iznosu od, procijenili su tada u Ingri, gotovo 9 milijuna kuna. Dogodilo se to uoči hokejaškog spektakla Arena Ice Fever, manifestacije u sklopu koje su “medvjedi” u Areni trebali odigrati četiri utakmice.

13. siječnja 2011. godine

Holding je Ingri uplatio 17 milijuna kuna i dvorana je opet otvorena

Revizija

Ivica Maraš, glasnogovornik HRS-a, kratko nam je rekao da se pripremaju za prvenstvo te ovakve spekulacije ne žele komentirati. Ugovor između Grada i države s jedne i Ingre s druge strane bila je i predmet Državne revizije prije dvije godine. Revizija je, među ostalim, utvrdila da tvrtka Lanište d.o.o., koja je u vlasništvu Ingre i kojoj Vlada i Grad Zagreb plaćaju najam Arene, vrijednost dvorane s pripadajućim parkiralištima i infrastrukturom procjenjuje na 111 milijuna eura, što je 26 milijuna eura više od onog koliko se tvrtka obvezala kada je dobila posao gradnje Arene.

- S obzirom na to da su prema obvezujućoj ponudi ukupni troškovi gradnje i financiranja trebali iznositi 85.6 milijuna eura, a da Lanište d.o.o. evidentira nabavnu vrijednost u iznosu od 111,801.412,81 eura, Državni ured za reviziju je mišljenja da je Društvo trebalo zatražiti od Laništa d.o.o. otplatnu tablicu, odnosno otplatni plan te godišnje i ukupne otplatne iznose kako bi se uskladila nabavna vrijednost Arene Zagreb - upozorila je tada Revizija.

Osim toga, stoji u nalazu Revizije, jedna od mogućnosti ZGH je da nakon isteka sedam godina zakupa ima pravo otkupiti dvoranu po cijeni od 80,4 milijuna eura. To, pak, znači da bi u slučaju kupnje država i Grad mogli uštedjeti 900 milijuna kuna jer će do 2036. godine Ingri ukupno isplatiti 200 milijuna eura.

Linker
20. travanj 2024 10:04