Jozo Cabraja / kolektiff / Jozo Cabraja / kolektiff
KVALIFIKACIJE ZA EURO

HRVATSKA BEZ PORAZA IZBORILA EURO! BELGIJA BEZ ODGOVORA ZA ČERVAROVE 'KLINCE' Završili prvi u skupini i osigurali status nositelja u ždrijebu

EURO 2020. U posljednjem nastupu u kvalifikacijskoj skupini 2 Hrvatska je u Poreču svladala Belgiju 28:19 (15:9)
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. lipanj 2019. 21:44

Hrvatska je pobjedom protiv Belgije završila kvalifikacijski ciklus za Euro 2020. Prvi smo u skupini 2 sa pet pobjeda i egalom – zaključak, dobro je. Bit ćemo nositelji u ždrijebu, što nije ključ, ali nije ni zgoreg, igrat ćemo na domaćem terenu u Grazu i vjerojatno u Beču i tražiti put do Stokholma.

Belgija nije bila protivnik po mjeri. Nisu oni toliko loši, ide ta lopta, ali ipak u odnosu na naš tim nema tu potencijala ni neke posebne kvalitete. Kod nas je ovaj tim igrao prvi puta zajedno i zato neke greške ne treba gledati prekritično.

Najviše problema je bilo u obrani, no to su neke osnovne stvari, prebrojavanja za koje bi bilo dosta pogledati video da se ne ponavljaju bez veze. Dakle, ako protivnik igra sedam na šest, a ti tražiš nešto na deset metara, onda je to igra sedam na pet, a to je teško braniti, čak i protiv Belgije kojoj je to bilo jedno rješenje, ali je napravila previše tehničkih pogrešaka i to skupo platila golovima na praznu mrežu.

Počela je postava sa Gađom na sredini, Sršenom na desnom, a Mamićem na lijevom vanjskom. Šipić je igrao napad, a Jaganjac obranu, na krilima su bili Mandić i Božić Pavletić. Bilo je solidno. Onda je Mamić dobio predah i obrana nam se raspala. Kod 7:3 Calbry je tražio time-out i njegov se tim približio na 8:7, no onda je Kontrec stao u 5-1, pa je ušla obrana Zagreba sa Hrstićem i Kontrecom u sredini, Mandićem i Sršenom do njih i uz pomoć Vrankovića do poluvremena su digli prednost na plus 6.

Luka Mrakovčić ponovo je dobro reagirao kod ulaska i ono što je bio plus u prvom dijelu je sedam obrana i jedna gol Filipa Ivića,a ono što je bilo minus u greške obrane su jedna propala kontra i dva promašena sedmerca s kojima bi Belgija bila u vrlo teškoj situaciji. Jako se na svoje igrače ljutio trener Calbry, francuski nenaviknut na toliko teških pogrešaka. I da srećom se nitko nije ozlijedio u prvom dijelu, jer je bilo nekoliko čudnih startova Beliejaca, ne zbog namjere da ozlijede protivnika.

Červar je u prvom dijelu dignuo s klupe sve osim Ašanina i Vide, ali i oni su na početku drugog dijela po dogovoru došli na teren. S provjerenim varijantama osigurali smo mir za nastavak susreta, a to je za novu mladu momčad ipak bilo najvažnije.

Loš je bio početak drugog poluvremena. Prvi se probudio Hrstić koji je uz obranu postao i strijelac i asistent. On i Mrakovčić vratili su nas na prednost iz prvog dijela, a zanimljivo pokraj Vrankovića i Sršena Lino je na desnog vanjskog poslao Božića Pavletića. Vratio se i Kuduz ovaj puta i s rolom u sredini obrane. Jednostavno rečeno, bilo je tu svega što će sigurno za neke zaključke poslužiti Červaru.

Vidio se respekt naših mladih igrača prema šutu, posebno Hrstića i Kuduza, malo je previše Lettens obranio (čak tri sedmerca), no sve je to u njihovim prvim utakmicama u dresu reprezentacije bilo očekivano. Ašaninu nije išlo, pa je Červar na gol poslao ponovo Ivića koji se s nekoliko obrana pomogao da izborimo mirnu završnicu. U nedostatku Duvnjaka, Cindrića i Karačića lijepo je bilo vidjeti da nas nosi Luka Mrakovčić koji je okrunio odličnu sezonu nastupom u najdražem dresu. Na kraju je i Halil Jaganjac došao na svoje. Na kraju je zabio i Kuduz, dobili smo drugi dio 3 razlike…

Naši dječaci tako su na lijep način zaključili uvod u Euro na koji idemo s velikim očekivanjima, a publika u Poreču nagradila ih je za veliki trud na kraju sezone. Njima je Belgija bila kao Francuska, zato pljesak, neće se umisliti sigurno, jer i sami znaju...

Červar: Mladi igrači su pokazali volju i odlučnost

''Mladi igrači koji manje igraju su pokazali čvrstu volju i energičnost i odlučnost. Naravno da sam zadovoljan i trebam im čestitati, dali su sve od sebe tako da smo ovaj težak ciklus izdržali, kazao je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar.

"Za kraj sezone svi smo dobili šansu. Dobro smo odigrali, bili su teški uvjeti, ali što je tu je. Mi smo dali sve od sebe i zaslužena pobjeda Hrvatske," kazao je Mandić, dok je Mrakovčić dodao: "Mislim da smo dobro iskoristili priliku. Dobro smo se pripremili za ovaj susret, stisnuli smo obranu i dobro funkcionirali u napadu i to je bio naš recept. Mislim da smo pokazali jednu mušku igru i da smo ostvarili ono po što smo došli u Poreč, a to je pobjeda.

Josip Božić-Pavletić je zabio četiri, a Ivan Sršen i Tin Kontrec po tri gola, dok je Filip Ivić imao 11 obrana

"Dali smo svoj maksimum i nismo podcijenili Belgiju. Za reprezentaciju se uvijek gine i daje se sto posto. Čestitam svima, hvala divnoj publici koja nas je bodrila od prve do zadnje minute," poručio je Ivić.

HRVATSKA - BELGIJA 28:19 (15:9)

HRVATSKA: Ivić 1 (12), Ašanin; Hrstić 1, Gadža 2, Mrakovčić 5, Vida, Kontrec 3, Božić Pavletić 4, Mamić, Mandić 5, Jaganjac 2, Vranković, Ravnić, Šipić, Sršen 4 (1), Kuduz 1. Izbornik Lino Červar

BELGIJA: Lettens (8+3), Plessers; Ooms 2, Spooren, Meulders, Davisch, Robyns 1, Danse 1, D. Kedziora 3, B. Kadziora 4, Vancosen 3, Bolaers 3, Qerimi 1, Colman 2, De Beule, Glesner. Izbornik Arnaud Calbry

Linker
19. travanj 2024 03:53