Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
POTPUNO NOVI FORMAT

EVO U KOJIM ĆE SE HRVATSKIM GRADOVIMA SVJETSKO PRVENSTVO, NAJVEĆI SPEKTAKL IPAK NEĆE BITI U LIJEPOJ NAŠOJ 'Ovakvo SP održava se prvi put u povijesti'

Dakle, SP 2025. godine bit će 13. veliko rukometno natjecanje kojem smo domaćini što čak nadmašuje i organizacijske sile Dansku i Njemačku.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. veljača 2020. 14:44

Treći puta u povijesti Hrvatska će ugostiti seniorsko Svjetsko prvenstvo u rukometu. Sila smo, baš kao na terenu. Iskreno, očekivali smo tu vijest iz Kaira u koji je delegacija HRS-a otišla po odgovor o organizaciji u društvu Danske i Norveške s kojima će 2025. dijeliti organizaciju.

Podsjetimo se, prvi SP došao je u Hrvatsku 2003. s rukometašicama, drugi 2009. s rukometašima i sada je ovo treći. Imali smo i SP juniorki 2014. Treba tome dodati i Euro rukometaša 2000. i 2018., Euro rukometašica 2014, pa Euro kadeta 2016. i 2018, te Euro na pijesku 2011. u Umagu i 2017. u Zagrebu.

A do 20025. čekaju nas SP juniorki ove godine i SP kadeta 2023. Dakle, SP 2025. godine bit će 13. veliko rukometno natjecanje kojem smo domaćini što čak nadmašuje i organizacijske jake Dansku i Njemačku.

Na prvenstvu će sudjelovati 32 reprezentacije. Četiri skupine prvog kruga (od 8, po dvije su u danskoj i Norveškoj), dvije skupine drugog kruga, dva četvrtfinala i jedno polufinale uz President cup igrat će se u Hrvatskoj. Završnica za odličja će biti u norveškom Oslu. Gradovi domaćini u Hrvatskoj bit će u siječnju 2025. Zagreb, Split, Varaždin, Poreč i Dubrovnik, u Danskoj Kopenhagen i Herning, a u Norveškoj Trondheim, Stavanger ili Dramen, te Oslo.

Svih 19 članova Izvršnog odbora IHF-a jednoglasno je podržalo kandidaturu ove tri rukometne zemlje. U 15-tak minuta koliko je trajala službena prezentacija, pokazana su dva kratka filma – jedan koji nosi naslov 'Inspired by handball', s osnovnom porukom vratimo djecu u dvorane. Drugi film je pak otkrio ljepote tri zemlje domaćina, gradove i dvorane u kojima će se igrati.

Hrvatsku delegaciju na predstavljanju kandidature, činili su predsjednik Tomislav Grahovac, glavni tajnik Damir Poljak i direktor marketinga Silvijo Njirić.

Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza nakon izbora je zaključio:

- Jako smo sretni i zadovoljni da smo dobili ovo Svjetsko prvenstvo koje prvi put u povijesti zajednički organiziraju tri zemlje. Svaka zemlja, osim što je jaka rukometna nacija, ima i iznimno veliko iskustvo u organizaciji najvećih natjecanja. Ne sumnjam da će Hrvatska ponovno biti sjajan domaćin. Misao vodilja koju smo ponudili i promovirali tijekom kampanje je vratiti djecu u dvorane, omogućiti im da se bave sportom, a posebno rukometom. IHF je to prepoznao i odao nam priznanje za tu ideju. Mi ćemo na tome raditi jako puno sljedećih godina.

I nije to sve, jer ćemo do 20025. imati još tri SP mladih. Prvo ove godine SP juniorki, pa 2022. SP kadetkinja i 2023. SP kadeta.

Linker
19. travanj 2024 22:29