HRS
POSEBAN ŽIVOTNI PUT

HRVATSKA JE DOBILA SVOG HANSENA! Igra za Dinamo, najbolji je hrvatski strijelac u Ligi prvaka, a za to mu je trebalo šest mukotrpnih godina!

RUKOMETNA LOLA Ante Kuduz, 24-godišnji Osječanin s neobičnim rukometnim putem i stalnim seobama, trenutačno igra za Dinamo iz Bukurešta i sa 40 golova najbolji je hrvatski strijelac u Ligi prvaka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. studeni 2019. 17:51

Deset komada zabio je Schaffhausenu i to je zasad bila kruna ove sezone za 24-godišnjeg Osječanina Ante Kuduza. S tom je pobjedom Dinamo iz Bukurešta osigurao broj 1 skupine D Lige prvaka, Kuduz je došao do brojke 40 i trenutno je ukupno peti strijelac Lige prvaka, samo šest golova iza Vladislava Ostruška iz Rabotnika. Kada se zna da je riječ o vanjskom igraču, ta činjenica dobiva na težini, jer vanjskih nemamo baš u izobilju, obično su nam najbolji strijelci krila.

Kuduz je 2013. s mladom selekcijom koju su predvodili Mamić i Mihić osvojio srebro na SP-u u Mađarskoj. Odrastao je kao i mnogi mladi izvan naših parketa u potrazi za minutama. Nije mu bilo lako, ali evo šest godina kasnije konačno može reći da je sve na mjestu.

Ne pitajte za Francusku

Put je bio dug...

- Jako dug mi se čini. S 18 sam otišao iz Osijeka. Da je bilo rano, bilo je. U Varaždinu sam bio zadovoljan, igrao, napredovao, a onda sam poželio više. I danas, ne pitajte me ni kako ni zašto, odlučio sam otići u francuski Dijon. Ne znam koliko je to bilo dobro, ne pitajte me baš ništa o tome, no u svemu tome sam ipak naučio neke stvari. Sljedeća postaja bila je Švicarska. U Schaffhausenu sam imao sličnu priču, no opet, i to je bio na neki način težak korak naprijed. Lani me zvao Dinamo Bukurešt. Prihvatio sam. Predsjednik kluba mi je puno pomagao i održao je obećanje. Kad sam došao, rekao je: ‘Izdrži ovu sezonu, radi i iduća je tvoja’. I evo baš se to događa. Dobro igramo, ja sam pravi, dugo sam to čekao i drago mi je da je izbornik Červar to vidio na bilo koji način. Nakon šest godina konačno mogu reći - to je to, zadovoljan sam.

ANTE KUDUZ, KARIJERA

2013 - 2015. Osijek

2015. - 2016. Varaždin

2016. - 2017. Dijon Bourgogne

2017. - 2018. Pfadi Winterthur

2018. - ? Dinamo Bukurešt

Rumunjski rukomet stagnira već dugo i dojam je da je Dinamo iz Bukurešta prvi uspio probiti tu barijeru.

- To je ozbiljan klub koji je ustrajao na gradnji momčadi, što u rumunjskim okvirima nije lako zbog pravila koja postoje, a govore da je moguće dovesti igrača koji je iz top 15 svjetskih rukometnih zemalja, i to pod uvjetom da ima barem 10 reprezentativnih nastupa za svoju selekciju. Ove godine napravili su iskorak i mogu reći da se radi o jako dobroj momčadi koja može igrati dobar rukomet i s najjačima u Europi. Ovo prvo mjesto u skupini to potvrđuje, ali naša je želja da se probijemo do eliminacijske faze, a to noviji rumunjski rukomet u posljednjih 30-tak godina, usprkos sjajnoj tradiciji i odličnom statusu koji ima u zemlji, nije uspio.

I Lino Červar je njegove odlične partije u Rumunjskoj nagradio pozivom u reprezentaciju za utakmice protiv Njemačke.

- Nisam mogao ni trenirati, niti igrati, jer sam jako istegnuo aduktor na utakmici s Wislom. Nazvao sam izbornika, rekao da ću doći na makar pet minuta da bih bio dio tog sastava. Tako je i bilo, i sretan sam da sam ponovo u kombinacijama. Nažalost, igrati nisam mogao, ali valjda će biti i drugi put ako nastavim ovako. Vidim ovo kao neki povratak u reprezentaciju čiji sam dio bio u svim mladim selekcijama. Mnogi moji su već unutra.

Pa tko čini taj odlični Dinamo Bukurešt?

- Trener je domaći stručnjak Stefan Constantin, ima puno povjerenje i podršku kluba koji je, nazovimo to tako, pripadao i pripada policiji, dok je recimo Steauua pripadala vojsci. Tu su naši Jakov Vranković desno i Stefan Vujić na sredini, tu je BiH reprezentativac Muhamed Zulfić na desnom krilu, tu su tri odlična Tunižanina, prvi srednjak Alouini, iskusni vratar Missaoui i jako dobar ljevak Bannour te egipatski snažni pivot Mamdouh koji je lani igrao za Montpellier. Uz mene su na lijevom vanjskom su Brazilac Raul Nantes, dobro znani Jamali iz Veszprema te dva odlična Iranca, vratar Haidarirad i pivot Mousavi. Uglavnom internacionalci.

Ima li Rumunja?

- Ima, na krilima su Negru lijevo, Gavriloa desno, igrači izuzetno mekane ruke, a obranu drže Savenco i Hossu. Kažem, jedna jako dobro složena momčad na svakoj poziciji. Točnije, ovo je četvrta sezona Lige prvaka koju igraju i evo događa se pomak koji su dugo čekali.

I kako je vama u Rumunjskoj?

- Jako dobro, vrlo profesionalan odnos, dobar rad. Sve što sam dugo čekao ovdje sam uspio pronaći - zaključuje hrvatski Hansen, slavonska lola Ante Kuduz.

Kad vidite traku oko glave i stil igre ovog 202 centimetara visokog Slavonca, vidjet ćete zašto je to tako.

Top 5 hrvatskih strijelaca u LP

1. (5) Ante Kuduz (Dinamo)

40 golova

2. (19) Ivan Čupić (Vardar)

33 gola

3. (31) Josip Šarac (Celje)

31 gol

3. (31) Lovro Jotić (Rabotnik)

31 gol

5. (40) Luka Cindrić (Barcelona)

29 golova

Napomena: prva brojka hrvatski poredak, druga mjesto na kompletnoj listi strijelaca LP

Linker
19. travanj 2024 21:16