CROPIX
OČEKIVANIH 100 POSTO

HRVATSKA REPREZENTACIJA SADA JE JOŠ JAČA, KAPETAN HORVAT PORUČIO: 'Dobili smo neke nove igrače, a to je uvijek plus'

Nakon što su naši u Osijeku svladali Švicarsku, priču su nastavili laganim slavljem u Belgijii
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. listopad 2018. 13:23

Hrvatska je svladala Belgiju 25:30 i s maksimalnim učinkom završila prvi krug kvalifikacija za Euro 2020. godine. Očekivano su naši rukometaši svladali Belgiju, bez većih naprezanja, s onoliko snage koliko je trebalo da se ta utakmica privede sretnom završetku. Na sigurnom smo putu prema Euru, to je najvažnija stvar. Rutinski smo u stilu pravih ozbiljnih momčadi zaključili ovaj dio posla.

Zlatko Horvat bio je u šestoj brzini u prvom dijelu i savršeno odradio posao usprkos dva fulana sedmerca kasnije.

- Moram priznati da to nije baš tako lako kako su mnogi očekivali. Svi danas igraju, Belgija isto, zuje, ima ih svugdje. Mislim da smo napravili dobar posao. Ušli smo u utakmicu oprezni kako treba, i to je bilo jako važno. Uz dobar pristup lakše smo došli do rezultata. Lino je dao priliku svima i mislim da je to bilo baš OK.

I dodao je...

- Kontrolirali smo rezultat, nismo ni u jednom trenutku dozvolili protivniku da se razmaše. Dobili smo oba poluvremena u konačnici i mislim da je to dobra slika. Osim toga, nitko se nije previše umorio za ono što nas očekuje kada se vratimo - kaže Horvat.

Razlika u kvaliteti bila je jasna od početka. Makar Hrvatska obrana nije u 30 minuta napravila pravi prekršaj, makar se vanjski igrači nisu dizali na šut, vodili smo mirnih šest golova razlike. Čak smo i Belgiji dopustili da izgleda simpatično, da se nadigrava, a to je izgledalo baš OK, jer budimo realni, Belgija ne spada u ovu kategoriju rukometa, makar su se popravili da izgledaju solidno, to stoji.

Sretni i mi i oni

Dakle, počeli smo u 5-1 formaciji, tradicionalno s Duvnjakom naprijed, Musom iza njega, a novost je u tom smislu bio Bećiri koji je stao uz Musu s jedne, dok je to s druge strane bio Stepančić. Ispadali smo, kasnili, proslavio se ni kriv ni dužan domaći pivot Vancosen s nekoliko utrčavanja i laganom realizacijom.

A onda smo se povukli u 6-0, skratili Belgiji manevarski prostor i natjerali ih na greške, jer oni vanjskih za probiti takvu obranu nemaju. I pomalo je rasla razlika do +6 na poluvremenu. Zlatko Horvat je zabio 8 komada (penali 5-5), Štrlek je dodao 3, što je bilo 11 golova krila od kojih se baš očekivalo da ovu utakmicu riješe. Treba reći da su Horvat i Štrlek protiv Švicarske startali s klupe, no njihove role nisu upitne zbog toga, nikad nisu ni bile.

Dobro je bilo vidjeti razigranog Karačića u napadu koji nije stiskao gas. S nekoliko sjajnih poteza i prigravanja krila, on i Stepančić su razoružali domaću obranu koja se brzo raspala.

Pokušao je Calbry s promjenom vratara, no nije u vrataru bio problem.

Mirno smo igrali, a dobar je na vratima bio Marin Šego koji je pomogao u tome da obrana djeluje barem pristojno. Obranio je u poluvremenu šest iz igre plus penal i to je bilo OK, jer je s druge strane domaći junak Lettens brzo odletio na klupu bez obrane, a tek je jednom Horvat pogodio njegovu zamjenu Plessersa.

Červara je ljutila opuštenost obrane, no ipak nije nitko izgubio previše živaca. Igrala se mirna utakmica u kojoj je jedino važno bilo pobijediti bez loših posljedica.

U drugom dijelu startali su Jaganjac, Mandić i Božić-Pavletić. Zaslužen odmor dobili su Horvat i Štrlek. Zanimljivo je bilo vidjeti obrambenu osovinu u 5-1 Mandić - Jaganjac, ali i da je Jaganjac igrao samo obranu, a u napadu ga je mijenjao Šipić. Mlada postava s odličnim Šegom na golu poluvrijeme je otvorila s 3:0 i digla nas na plus 9, što je izgledalo lijepo. No, dva isključenja u istoj minuti Jaganjca i Božića-Pavletića su nas vratila na početak drugog poluvremena.

Belgija se veselila svakom golu tako da bi putnik namjernik rekao da vode deset razlike, a ne da su u minusu od šest. Naši su igrači malo popustili, posebno u obrani kroz koju su domaći prolazili jedan na jedan bez faula, što je opet naljutilo Červara, pa je zvao time-out. Prerano smo se opustili, a ne treba se igrati s vatrom.

Priliku je dobio i Vranković umjesto Stepančića, drugim riječima Červar je izrotirao baš sve, pa se nitko ne može potužiti da je izrauban za nastavak sezone, jer tjedan koji dolazi nosi SEHA ligu i sve ostale lige i Ligu prvaka.

Na kraju smo opet malo stisnuli, Duvnjak je došao na sredinu obrane, Jaganjac je dobio priliku u napadu.

Htjeli smo do 10, Belgija se spustila na 5, no nije bilo presudno. Na kraju sretni i mi i oni.

- S tri treninga i dvije utakmice možemo biti zadovoljni. Bilo je dosta prilike za sve.

Imamo li reprezentaciju za SP?

- Kako ne bismo imali. Sada samo treba stvari finalizirati, napraviti to u pripremama koje će nas čekati u prosincu i siječnju i ja mislim da će biti OK. Dobili smo neke nove igrače na koje se može računati, a svaki plus je dobrodošao - zaključio je prvi strijelac utakmice Zlatko Horvat.

Linker
24. travanj 2024 16:48