Marko Mamić
Ante Cizmic / Hanza Media / Hanza Media

DVOMETRAŠ KOJI JE NOSIO HRVATSKU

HRVATSKA SLAVI MAMIĆA Do jučer su svi pitali 'tko je taj', a malotko zna da je već bio ponajbolji strijelac Hrvatske: Ovo je priča o čudu iz Garešnice

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 25.01.2017. u 08:18

 • BABIĆEVO ČUDO IZ GAREŠNICE Marka Mamića aktualni izbornik je prvi put pozvao u seniorsku reprezentaciju u proljeće 2015. na dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na EP u Poljsku

  Kad ga je Željko Babić u proljeće 2015. pozvao na dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo u Poljskoj, bilo je sigurno puno onih koji su začuđeno dignuli obrve i pitali se "tko je sad taj". Marko Mamić igrao je u Švicarskoj, u Kadetten Schaffhausenu, a to znači da je površnim pratiteljima rukometa bio izvan vidokruga jer su Švicarci, i kad su igrali Ligu prvaka, igrali sporedne uloge. No, Babić je u dvometrašu rodom iz Garešnice očito vidio potencijal za velike stvari, što je manje pokazao tim prvim pozivom, a mnogo više svakim sljedećim.

  Iako, Marko Mamić je imao popriličnu minutažu u hrvatskom dresu i prije Babića, u mlađim kategorijama. Igrao je za kadetsku reprezentaciju koja je 2013. osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj. Bio je tada drugi strijelac naše reprezentacije sa 37 golova, prvi je Lovro Mihić sa 55.

  Većina talentiranih hrvatskih mladih rukometaša završe u Zagrebu, ali Mamić je izabrao drukčiji put. Iako su ga zagrebaši zvali, odabrao je odlazak iz kutinske Moslavine u Švicarsku. Mnogi su tih godina tvrdili da je to pogrešna odluka, da je prerano otišao u inozemstvo, da se neće razviti do kraja, ali klinac iz Garešnice je vjerovao u sebe i svoju odluku.

  - Mislio sam da je to najbolje za mene jer nisam bio siguran da ću u Zagrebu imati dovoljnu minutažu.

   

  Nije lako sa samo 18 otići daleko od svega poznatog, ne znaš ni jezik, nema nikoga tvog, ali Mamić se nije bojao.

  - U početku mi je bilo teško, ali brzo sam se naviknuo - kasnije je mirno objasnio, a upravo ta njegova mirnoća plijeni.

  Korak više u njegovoj karijeri bio je odlazak u francuski Dunkerque kod Patricka Cazala, koji je kao igrač osvojio s Francuskom dva naslova svjetskih prvaka, 1995. na Islandu i 2001. godine na domaćem parketu. U međuvremenu se ustalio u Babićevoj reprezentaciji, a kakav dragulj imamo na lijevom vanjskom, potvrđuje iduća stepenica u njegovoj karijeri. Još ovu sezonu će odigrati u Francuskoj, a onda seli sjevernije - u Poljsku. Talant Dušebajev ga dovodi u aktualnog europskog prvaka Kielce. Svaka čast.

  Iz drugih medija