Josip Šarac bio je naš najbolji igrač u finalu
FINALE SVJETSKOG PRVENSTVA

HRVATSKA U POSLJEDNJIH PET MINUTA KRENULA PO VELIKI PREOKRET, A ONDA SU SE UMIJEŠALI SUCI Bijesni Dominiković isključen, Francuzi prvaci

Nakon osam uzastopnih trijumfa mladi hrvatski rukometaši ipak nisu uspjeli staviti točku na i. Francuzi su u finalu bili bolji sa 28:23 (15:10). Naši rukometni 'krvnici' vodili su od početka do kraja, a u završnici su im pomogli i suci s nekoliko krivih odluka
Piše: HinaObjavljeno: 28. srpanj 2019. 19:56

Hrvatska muška reprezentacija do 21 godine osvojila je srebrno odličje na Svjetskom prvenstvu održanom u Španjolskoj nakon što je u finalu u Vigu izgubila od Francuske sa 23-28 (10-15).

Ovo srebro je prva medalja sa svjetskih rukometnih prvenstava za hrvatske juniore.

Izabranici Davora Dominikovića niti u jednom trenutku finalnog susreta nisu bili u prednosti, Francuzi su postigli prva dva gola na koja je sa svoja dva pogotka odgovorio Josip Šarac i u 5. minuti poravnao na 2-2. Nažalost, kada je imao priliku postići i treći gol zaredom, Šarca je na "ziceru" zaustavio francuski vratar Valentin Kieffer. Uslijedile su još tri vezane obrane Kieffera što su Francuzi iskoristili za bijeg na 5-2 u 9. minuti.

Jozo Cabraja / kolektiff

Iako je prti tom rezultatu Dominiković zatražio minutu odmora, nastavila se loša igra Hrvatske u napadu što je rezultiralo francuskim protunapadima te je u 16. minuti bilo visokih 10-3. Najbolje razdoblje hrvatske igre stiglo je u trenutku kada je na naša vrata stao Panjan umjesto Ereša i odmah uspio obraniti nekoliko teških lopti. Kod rezultata 11-4 u 19. minuti Francuzi su dobili sedmerac uz isključenje Šarca, no Panjan je obranio kazneni udarac, a u naredne dvije minute je Dominik Novak postigao dva gola s kojima je smanjio na 11-6. I po povratku Šarca na teren nastavila se dobra igra Hrvatske, dva pogotka zaredom postigao je Halil Jaganjac, a jednoga iz protunapada i Fran Mileta pa je zaostatak smanjen na samo 11-9 pet minuta prije odmora. Nažalost, Francuzi su odgovorili svojom serijom 4-0 golovima Gaudina, Villeminota, Gibelina i Dourtea i ponovno se odvojili na veliku razliku.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Main Round Group 1 -  Brazil v Croatia - Lanxess Arena, Cologne, Germany - January 20, 2019   Croatia assistant caoch Davor Dominikovic reacts   REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS
Izbornik Davor Dominiković

Ivan Martinović je do finala slovio kao jedan od ključnih igrača u reprezentaciji te je očigledno da su Francuzi dobro odradili pripremu kako bi ga zaustavili. S realizacijom 0/5 Martinović se nažalost nije upisao u strijelce što nikako nije karakteristično za igrača njegova kalibra, ali dovoljno govori o tome koliko su Francuzi proučavali hrvatske rukometaše.

Koprivnica, 210816
Hrvatska - Francuska, rukometno Europsko prvenstvo za kadete.
Na fotografiji: Ivan Martinovic
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Željko Hajdinjak/Cropix
Ivan Martinović

U drugom poluvremenu Hrvatska se tek u 55. minuti primakla na manje od četiri razlike kada je Jaganjac uspio pogoditi za 25-22. U sljedećem napadu jedan je francuski igrač evidentno igrao nogom, ali suci ostali nijemi što je isprovociralo reakciju našeg izbornika Dominikovića koji je zato isključen. Francuzi su taj sudački poklon iskoristili za bijeg na 28-22 i konačno rješenje utakmice.

Josip Šarac sa sedam i Halil Jaganjac sa šest golova bili su najefikasniji u sastavu Hrvatske, dok su Francusku predvodili Benjamin Richert sa šest te Antonin Mohamed i Kyllian Villeminot sa po četiri pogotka. Treće mjesto zauzela je reprezentacija Egipta koja je u dvoboju za broncu pobijedila Portugal sa 37-27.

Hrvatska 23 (10) - Francuska 28 (15)

VIGO Dvorana Travesas. Gledatelja 2000. Suci: Alvarez i Bustamante (Španjolska).

HRVATSKA: Ereš (1), Panjan (6+2); Malec, Mileta 4 (1), Novak 2, Godec 1, Vistorop 2, Martinović, Špruk, Miličević, Srna 1, Vekić, Račić, Papić, Šarac 7, Jaganjac 6. Izbornik Davor Dominiković.

FRANCUSKA: Kiefer (15), Ivah; Richert 6, Mohamed 4, Bos, Gaudin 3 (1), Poyet, Villeminot 4, Nahi 3, Kempf 1, Damiani 1, Gibelin 1, Mapu 3, Dourte 2, Prandi, Cochery. Izbornik: Yohhan Delattre

SEDMERCI: Hrvatska 1 (1), Francuska 3 (1), ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Dominiković ck 59), Francuska 6 minuta, IGRAČ UTAKMICE: Benjamin Richert

HRVATSKA - FRANCUSKA 23:28 (10:15)

HRVATSKA: Ereš, Panjan; Malec, Mileta, Novak, Godec, Vistorop, Martinović, Špruk, Miličević, Srna, Vekić, Račić, Papić, Šarac, Jaganjac.

FRANCUSKA: Bos, Cochery, Damiani, Dourte, Gaudin, Gibelin, Ivah, Kempf, Kieffer, Mapu, Mohamed, Nahi, Poyet, Prandi, Richert, Walid

-------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

60' - To je to, hrvatski su rukometaši osvojili srebrnu medalju na svjetskome prvenstvu! KAPA DO PODA, MOMCI!!!

59' - Sada Richert zabija i to bi bilo to... Čudne su bile neke sudačke odluke u krucijalnim trenucima iako možemo reći da su Francuzi zaslužili zlato.

57' - Suci nisu sudili čisto igranje nogom francuskog igrača! Sada je Dominiković s razlogom izgubio živce i dobio crveni karton. Neobjašnjivi su ti sudački kriteriji... I to u trenucima kada se lomi rezultat.

56' - Šesti gol Halila Jaganjca! Sada je minus tri.

54' - Zabija i Srna! Vremena je sve manje, ali nada još postoji...

53' - Mapu zabija s crte.

52' - Mileta pogađa iz teške pozicije! Četvrti njegov pogodak. Jaganjac zabija iz kontre, opet smo na minus četiri!

51' - Gaudin zabija svoj treći gol.

49' - Šarac opet pogađa, sedmi njegov gol! Svaka čast, majstore! Ali, nažalost, vremena je sve manje, pet je razlike trenutno...

46' - Mohamed pogađa iz kontre... prelako primamo golove. Dominiković zove time-out.

45' - Kempf zabija svoj prvi gol na utakmici.

44' - Jaganjac nas drži u igri, sada je 20:16!

43' - Opet je loša realizacija u napadu, ne ide pa ne ide. Mohamed zabija još jedan i sada je 20:14. Pogađa Jaganjac, to je njegov treći gol!

41' - Panjan brani još jedan sedmerac, Richert je propustio realizirati ga...

39' - Villeminot dodaje još jedan. Pokušao je Martinović, ali Kieffer upisuje svoju jedanaestu obranu. Martinović zasad ima realizaciju 0/5, što nikako nije karakteristično za njega.

38' - Tri minute nitko nije zabio, a onda je čudesni Šarac oteo jednu loptu i zabio svoj šesti pogodak u finalu!

35' - Villeminot zabija s devet metara...

34' - Mileta pogađa s krila! Ajmooo!!!

33' - Vistorop promašuje dok imamo igrača više, a onda Nahi zabija iz kontre.

32' - Šarac pogađa još jednom, a uz to je iznudio isključenje francuskog igrača! Bravo, majstore!!!

31' - Zabija Nahi, ali uzvraća odmah i Šarac svojim četvrtim pogotkom!

31' - Počelo je drugo poluvrijeme u Vigu. Sretno!!!

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

30' - Šarac pogađa za minus 5! Panjan dodaje svoju petu obranu!!! Ostalo je minus pet i ovim se rezultatom ide na odmor.

28' - Francuzi zabijaju tri vezana pogotka i sada je 14:9. Još jedan francuski pogodak za 15:9. Sada je njihova serija u igri.

27' - Mileta pogađa iz kontre! Imamo seriju 5-0!

26' - Jaganjac zabija drugi gol! Sada smo već na 11:8 i Francuzi zovu time-out.

24' - Jaganjac zabija iz kontre! Trebao nam je ovaj gol, sada se već lomi rezultat...

23' - Sada se Panjan razbranio! Prandi je opalio, a vratar iz MRK Sesveta upisao četvrtu obranu!

22' - Novak dodaje još jedan! Ajmooo!!!

21' - Novak probija izvana za 11:5!

20' - Pokušava i Jaganjac, ali Kieffer je sad već na devetoj obrani! Panjan brani sedmerac!!!

19' - Panjan dodaje drugu obranu!

18' - Panjan je stao na gol i odmah upisao prvu obranu! Ali zabija sada Mohamed za 11:4.

17' - Richert dodaje svoj četvrti gol. Evo ga, Vistorop je probio Kieffera!

16' - Mileta opet promašuje s krila, odnosno Kieffer je ušao u seriju obrana i moramo naći način da probijemo njihov obrambeni blok.

15' - I treći gol Richerta... moramo se konsolidirati u obrani.

13' - Mileta realizira sedmerac! Ajmo, ajmo! Nažalost, sve prolazi Francuzima, Richert zabija svoj drugi gol s krila.

11' - Mileta promašuje, odnosno Kieffer se razbranio, Francuzi zabijaju i sada je već 7:2.

10' - Ne izgleda ovo dobro, Nahi zabija s krila i sad je već četiri razlike. Špruk promašuje s krila, loše zasad stoje stvari.

9' - Mapu dodaje još jedan pogodak i Francuzi odlaze na tri razlike. Dominiković zove prvi time-out.

8' - Richert zabija s krila za novih +2.

7' - Villeminot iz kontre pogađa za 3:2.

6' - Šarac dodaje još jedan i imamo izjednačenje! Ereš dodaje svoju prvu obranu!

4' - Gaudin je iskoristio sedmerac iako smo imali igrača više. Loš start naših rukometaša, ali tek smo počeli... Evo ga, Šarac je probio led šutom izvana!

2' - Nismo iskoristili prvi napad i Damiani dovodi Francuze u vodstvo.

1' - Počelo je finale svjetskog prvenstva! Ajmooo!!!

-------------------------------------------------

16.25: Igrači su istrčali na parket dvorane As Travesas u španjolskom Vigu, izvedene su himne obiju reprezentacija i finale može početi! Sretno, momci!!!

16.00: Još je samo trideset minuta do povijesnog finala za hrvatske rukometaše!

Linker
24. travanj 2024 17:41