Luka Gerlanc / CROPIX
RUKOMET

HRVATSKI FINALE ZAČINJEN SENZACIJOM: Manuel Štrlek u finalu protiv Čupića i Karačića! Vardar napravio čudo, izvukao minus 7 i srušio moćnu Barcelonu!

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 01. lipanj 2019. 19:55

Veszprém i Vardar su finalisti Lige prvaka na Final Fouru u Kölnu te će u nedjelju u 18.00 odlučiti tko je novi prvak Europe!

Manuel Štrlek igrao je protiv Luke Cindrića, Marka Mamića i Filipa Ivića, Veszprém je u prvom polufinalu pobijedio Kielce 33-30. Deveterostruki prvak Europe Barcelona imala je na koljenima Skopljance, vodili su i sa sedam razlike (na ploluvremenu 16-9 i kasnije 22-15), a onda su se u neviđenom obratu već otpisani Skopljanci vratili i slavili sa 29-27.

Veszprém i Kielce, bila je to repriza finala iz 2016. kad je Kielce protiv Veszpréma u zadnjih 15 minuta nadoknadilo devet minusa i osvojilo naslov prvaka Europe. Bila je to repriza koja je donijela osvetu Mađarima koji još uvijek love prvi naslov u povijesti.

Mađari su odlično otvorili utakmicu nošeni obranama Arpada Šterbika, čovjeka kojem je to već osmi Final Four. Skupio je Šterbik osam obrana u 15 minuta, nažalost, dogodio mu se veliki peh kad mu je u 20. minuti na nožni zglob doskočio Mamić. Šterbik je morao napustiti teren, nije se vraćao do kraja utakmice. Nakon perioda odlične igre Mađara, Veszprém je upao u “crnu rupu” sredinom prvog dijela. Na odmor se otišlo sa 13-13, opet su se Mađari odvojili na četiri razlike, u tom je periodu simultanku odlučio igrati Petar Nenadić. Srpskom je igraču ulazilo sve, za Veszprém je zabijao praktično samo on, na kraju je sakupio ukupno 12 pogodaka, od toga čak 11 u drugom dijelu. Jedini koji mu je s druge strane koliko-toliko parirao je Cindrić, no on se ipak od Kielca prije odlaska u Barcelonu oprostio bez europskog trofeja. Podijelio je “milijun” asistencija, zabio pet pogodaka. Mamić je primarno igrao obranu, ali je uspio zabiti triput. Ivić se nije naigrao jer je uglavnom branio Srbin Cupara. Štrlek nije puno doprinijeo plasmanu Veszpréma u finale, zabio je “samo” četiri gola.

U drugom polufinalu - novo čudo u Lanxess Areni. Barcelona je u zadnjih 15-ak minuta izgubila 26-22 prednost, do kraja su zabili samo jedan pogodak. Raspad sistema kakav se rijetko viđa. Karačić je vukao, vodio Vardar - nažalost i on je - kao i Šterbik, iznesen s terena pred kraj utakmice i upitan mu je nastup u finalu u kojem će netko od Hrvata sigurno postati prvak Europe. Manuel Štrlek ili Ivan Čupić i Igor Karačić.

Linker
19. travanj 2024 18:52