Vardar pvak Europe
 Juergen Schwarz/Getty Images / Getty Images
PRVACI!

HRVATSKI JUNACI DIO SU ČUDESNOG PODVIGA U KOELNU 'Mislim da je jasna poruka da se takav klub jednostavno ne smije ugasiti!'

IVAN ČUPIĆ & IGOR KARAČIĆ Dva hrvatska junaka završnice Lige prvaka drugi su se put uspeli na europski tron put s makedonskim sastavom, klubom u kojem nitko od igrača devet mjeseci nije primio plaću
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. lipanj 2019. 11:10

Gorio je Köln u nedjelju navečer. Timur Dibirov otišao je korak dalje, ispričao se peharu jer su ga ostavili godinu dana. Nitko nije očekivao da će navijači Vardara iz Lanxess Arene krenuti prema hotelu Radisson gdje su smješteni njihovi junaci i da će ih čekati pred njim. Nisu to očekivali ni igrači Vardara koji su busom krenuli u hotel. A tamo ih je dočekala pjesma, totalna ludnica i nama dobro poznata “Ovdje nitko nije normalan”.

Probijali su se kroz razdragano mnoštvo, koje nije mogla ukrotiti ni policija, do ulaza u hotel, pjevali s navijačima, a u ovih deset godina u Kölnu takvo što još nije viđeno. Znali su Nijemci ostajati na dugim druženjima pokraj dvorane, ali ovako...

Znak za cijelu regiju

Dakle, kud Vardar, tud i njegovi navijači. Stvarno su napravili atmosferu za pamćenje. I Sergeju Samsonjenku, kojeg u posljednje vrijeme baš nemaju rado, vikali su “Ostani, ostani”. Nije mu bilo lako.

- Čista emocija, kažem ti. Ovo se može dogoditi samo spontano. I da su nakon svega došli i bili s nama i navijali, to je samo dokaz što je Vardar i što Vardar u Makedoniji znači ljudima. Vardar je ambasador Makedonije i cijelog Balkana. Mislim da je jasna poruka da se takav klub jednostavno ne smije ugasiti. Mora se naći način da opstane i nadam se da će uspjeti, sve drugo bila bi velika šteta. Ovo je znak i za cijelu regiju, priznanje, jer pogledajte koliko je igrača ovdje bilo iz nje, mislim oko 25-26, a to nije slučajno, to znači da se igra dobar rukomet, da se dobro radi - kaže Igor Karačić.

COLOGNE, GERMANY - JUNE 01: Igor Karacic of Vardar throws the ball during the VELUX EHF Champions League final 4 match between Barca Lassa v HC Vardar at Lanxess Arena on June 01, 2019 in Cologne, Germany. (Photo by Juergen Schwarz/Getty Images)
Juergen Schwarz/Getty Images

Naš prvi MVP u Kölnu odigrao je dirigentski turnir. Iako je mali Skube kompjutor, ipak je Karačić stao na prvo mjesto momčadi kada je to bilo potrebno.

- Svi koji su igrali finale zaslužili su biti MVP. Nitko nije vjerovao u nas, ali ne želim se na to sada vraćati jer nije važno. No, ja od starta govorim da je ovo momčad nevjerojatnog karaktera. Pokazali smo to u skupini kada smo uz sve nedaće bili drugi iza Barcelone, jer uz sve probleme nije moglo biti drugačije. A onda smo, kada je trebalo, skinuli i Barcelonu, iako je malo tko vjerovao da možemo stići sedam razlike, a još manje da sljedeći dan možemo tako dobiti i Veszprem, kontrolirati utakmicu, ne gubiti ni u jednom trenutku, čak ni u finišu kada su nam opasno zaprijetili. Nismo si stvarali pritisak. Trener nam je rekao - igrajte, uživajte! Tko zna, možda je to nekome bio i zadnji finale. Iskoristili smo to na pravi način, nismo se bojali donositi odluke u teškim trenucima, svaki je igrač bio sto posto unutra. To je nagrada za cijelu godinu i mukotrpni rad.

Jedno veliko srce

U jednom trenutku spontano ga je povukao Dejan Milosavljev i sjajni srpski vratar je rekao:

- Karačić je sjajan, iskreno rečeno jako puno je pomogao, posebno mladim igračima da se nose s ovom iznimnom sezonom. Držao nas je na zemlji. On je jedini prije sezone rekao da ćemo osvojiti Ligu prvaka. Njegovi savjeti bili su dragocjeni i puno mu hvala na tome. Kada je u finalu bilo teško, znao je preuzeti odgovornost.

- Eto vidiš, dragi, i ja sam postao iskusan i mene netko sluša - nasmijao se Karačić pa smo nastavili:

Što je to Vardar?

- To je jedno veliko srce i skup karakternih ljudi, od onih koji vode sve ovo do igrača koji su bez plaće mjesecima napravili to što su napravili. Mislim da to ne može nitko osim Vardara. Znate kako se postaje pobjednik? Tako da se obuče dres Vardara.

Ali vi ipak odlazite?

- Da, jer je to tako u poslu, jer je rečeno da smo slobodni, a kako živimo od toga, bilo je logično. Sigurno da onima koji odlaze nije lako nakon ovoga, da ćemo to pamtiti cijeli život. Ovo je stvarno najljepši trenutak moje sportske karijere. A Skoplje i Makedonija uvijek će imati posebno mjesto u mom srcu.

A kakvo li će tek imati kod Ivana Čupića? Prvi u povijesti Final Foura koji se okitio s tri naslova prvaka Europe. To je vrh.

- Makedonija mora biti ponosna na nas i mi smo na nju. Tako mala zemlja, a takav uspjeh, to je stvarno za pamćenje. Kako je rekao naš Ilija Abutović, takve utakmice ne pobjeđuju igrači, nego srce. Mi smo imali veliko srce.

COLOGNE, GERMANY - JUNE 03:  Ivan Cupic of Vardar celebrates a goal during the VELUX EHF FINAL4 Semi Final between HC Vardar and FC Barcelona Lassa at Lanxess Arena on June 3, 2017 in Cologne, Germany.  (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Ovaj je najslađi

I kakav je osjećaj s peharom?

- A kakav će biti, prekrasan osjećaj kao svaki put. Tri imam, ali ovaj je najslađi. Kako imam četvero djece, treba mi još jedan. I zato je plan vratiti se u Köln. Ne znamo trenutačno kako, ali dobro, bilo je i težih situacija - nasmijao se.

Finale se činilo lagano, cijelu utakmicu ste vodili.

- Bio sam miran, malo su me naživcirale dvije stative s krila, ali znao sam da smo unutra, da nema šanse. Vidio sam da kontroliramo utakmicu, ako se takvo što za finale može reći. Mislim da smo stvarno bili vrhunski. Mi smo s Veszpremom odigrali dvije utakmice ove sezone, dobili ih u Mađarskoj, ali izgubili u Skoplju. No, znali smo da možemo.

Bila je ovo sezona koja se neće pamtiti, osim po naslovu.

- Ostali smo bez mnogih prije sezone pa u sezoni gdje nema tko nije bio ozlijeđen, pa je bilo i odlazaka zbog problema, pa se znalo da dogodine to više neće biti ovako, pa smo na utakmici bez Šiškarjeva koji nam je jako važan za obranu, ali sve smo izvukli. Neću reći da su svi digli ruke od nas jer ovi navijači su pokazali suprotno.

Nikad Čupić nije bolje trčao, krilo, polukontra...

- Trudim se, dobro je, ovo je momčadski sport. Uvijek ima velikih igrača, budžeta, moćnih, ali uvijek će na kraju prije pobijediti momčad.

Ostaje li Čupić ili odlazi?

- Ostaje, lijepo mi je u Skoplju, uživam, uživa i obitelj. Ne sumnjam da će se ova situacija dovesti u normalu. I ništa, idemo dalje.

Vardar mora u ustav

Vardar je za naslov od EHF-a dobio nagradu od pola milijuna eura, a do dolaska u Köln još 135.000 eura pa će to biti dio načina na kojima će se sljedećih dana igračima platiti zaostale plaće, Trebat će i malo više, ali sada će to biti znatno lakše. Pa, nema Makedonija šest Vardara, nego samo jedan! Veselin Vujović kaže da Vardar treba staviti u makedonski ustav da uvijek bude sponzoriran.

Jura - treći Hrvat s naslovom

Kondicijski trener Vardara je naš Danijel Jurišić. Nekad ponajbolji hrvatski atletičar, dugo je u Skoplju. A rezultati sve govore. Svi su se kladili da Vardar ne može trčati, da je kratak s klupom, a Vardar je pokazao sve suprotno. I zato je u Skoplju popularni Jura danas i trener u Rusiji, na poziv Samsonjenka, Kokšarova...

Jura je i naš nekadašnji kolega s Radija Cibone.

Trnava, 271018.
Garden Mall.
Danijel Jurisic, kondicijski trener RK Vardar i Ruske rukometne reprezentacije.
Na fotografiji: Danijel Jurisic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

- Pišeš stalno dva Hrvata u Vardaru, a trećeg zaboraviš - dočekao nas je u Kölnu.

- Ma, zezam se. Stvarno sam oduševljen s momčadi. Radio sam svašta, ali ovakvu karakternu momčad nikad nisam imao. Iskreno, oni vuku mene. Kako su uspjeli bez plaće tako dugo? Samo glavom, karakterom, željom da pokažu da su dobri. Svaka im čast, svima - kaže.

Dodao je dva primjera.

- Nakon što smo prošli Szeged, Karačić i Kristopans radili su dvaput dnevno za ovo. U životu nisam sreo takvog sportaša kao što je Kristopans. On je div, svašta mu rade, svašta podnosi, ne štite ga suci koliko bi morali, ali način na koji to čini i podnosi je impresivan. I zato je napredovao toliko koliko jest.

Stoilov: Što će to biti u Skoplju...

Stojanče Stoilov pokazao se izuzetnim gospodinom prepustivši da pehar za osvojeni naslov Lige prvaka podigne naš Igor Karačić, a ne on koji je pravi kapetan Vardara.

- Zaslužio je to Kara, apsolutno.

Na presici su rekli da je tu kapetan prvaka Sjeverne Makedonije, na što je Stole odmah reagirao:

- Makedonije, da ne bude zabune. Ne zanimaju me te stvari. Moja se zemlja zove Republika Makedonija.

Ali, naslov ga zanima i te kako.

- E, ja stvarno ne znam što će to biti u Skoplju kada se vratimo. S jedne strane se gasimo, a s druge ljudi oduševljeni, stvarno ne znam kako će to proći. Za Köln smo bili spremni, ali za Skoplje nismo.

U Skoplje su došli u ponedjeljak u ponoć... Barem nije bilo vruće.

Linker
24. travanj 2024 13:51