Ante Cizmic / CROPIX
LIJEVO KRILO KAUBOJA

HRVATSKI REPREZENTATIVAC S MAĐARIMA PUCA NA NOVU PRILIKU U LIGI PRVAKA 'Mi ponovno gledamo prema Kölnu, a ni Vardaru ni Zagrebu neće biti lako'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. ožujak 2019. 16:10

U prvom dijelu Lige prvaka bili su apsolutno najneugodnije iznenađenje rukometaši Veszprema. Iako se očekivao pomak nakon promjene trenera i dolaska velikog broja sjajnih igrača, stvari ipak nisu bile onakve kakve su mnogi pretpostavljali.

Mučio se Veszprem, gubio kao nikad, a onda je nakon SP-a u Njemačkoj i Danskoj počela jedna sasvim drugačija priča. I na kraju Lige prvaka zauzeli su drugo mjesto u skupini iza Barcelone, imaju vrlo povoljan put prema završnici u Kölnu u kojem lani nisu bili, zbog čega je u konačnici i smijenjen tadašnji trener Ljubo Vranješ. Usput, razvlastio ih je i Szeged u Mađarskoj, pa su se temelji zatresli, ali su dovoljno čvrsti da su potres amortizirali i sada se slika o ponajboljem europskom klubu obnavlja. U njoj sudjeluje naše sjajno lijevo krilo Manuel Štrlek.

Prije neki dan u derbiju 14. kola baš njegov gol je odlučio pobjednika na gostovanju Mađara u Poljskoj.

Ovo smo i očekivali

Drugo mjesto je premija u odnosu na ono u prvom dijelu sezone?

"Pa dobro, realno to smo očekivali sami od sebe. Nakon prvog dijela LP zaključak je bio da je bilo loše, ali koliko god ljudi mislili da pojedinačna kvaliteta igra, toliko je činjenica da neke stvari ipak trebaju leći da bi stvar funkcionirala. Mislim da se kod nas nakon SP-a to upravo dogodilo, da imamo odličnu momčad, pregršt varijanti u svakom pogledu. Obrana se posložila, u njoj se vrte Nagy, Blagotinšek, Terzić... Imamo dva odlična vratara koji su spremni to iskoristiti. Ako nešto planiramo popraviti onda je to tranzicija, jer to je detalj koji još ne koristimo kako bismo mogli. A šteta je iz takve obrane to ne iskoristiti.

COLOGNE, GERMANY - JANUARY 21: Manuel Strelek of Croatia celebrates during the 26th IHF Men's World Championship group 1 match between Croatia and Germany at Lanxess Arena on January 21, 2019 in Cologne, Germany. (Photo by Jörg Schüler/Getty Images)
Jörg Schüler/Getty Images

Ne zabijate previše ove sezone?

- Krila ovise o loptama, kod nas malo više vuče na desno, ali ništa mi ne nedostaje. Manaskov i ja igramo pola pola. U Mađarskoj jednu utakmicu jedan, drugu drugi, u Europi po poluvrijeme. S naše strane je razina realizacije visoka, to je najvažnije.

Drugi ste u skupini, idete na Sporting u osmini finala, pa vam dolazi pobjednik između Motora i Flensburga?

- To je li dolazi vidjet ćemo nakon Sportinga. Predlažem da tu usporimo s optimizmom, jer smatram da ti Portugalci igraju dobar rukomet. Mi smo naravno favoriti s obzirom na kvalitetu, ali i lani dok sam bio u Poljskoj Veszprem je bio favorit protiv Skjerna u osmini finala, pa je ispao. To se ne smije zaboraviti, jer je savršeno upozorenje za ono što slijedi. Ali, kažem, ako ćemo igrati ovako kako igramo u posljednje vrijeme, s nama neće biti lako nikome.

Naglasio je...

- Treba računati na jak ritam, jer slijede nam domaća gostovanja u Tatabanyji gdje smo lani izgubili i u Szegedu koji je prvak. Pa nadam se finale sa Szegedom, Kup u Debrecenu i prvenstvo doma i vani, a na sve to Liga prvaka. Imamo širinu za sve to pokriti i znam da ćemo biti dobri. Koliko, to treba pokazati.

Imali ste u skupini i Vardar koji će se suprotstaviti Zagrebu. Vardar u Ligi prvaka kojeg znate nije ista momčad kao Vardar u SEHA ligi?

- Nije definitivno. Vardar je jak, ima sustav, jako ih je teško izbaciti iz ritma. Vidjeli ste da oni nikad ne gube puno, ako gube. Imaju rutinu jer je gro tih igrača već petu-šest sezonu u vrhu Lige prvaka. Nas su dobili u Veszpremu, mi njih u Skoplju.

Kako je to pobijediti u Skoplju?

- Teško, imali smo na poluvremenu -5. Zabili smo nekoliko lakih golova na startu nastavka, Mikler je počeo braniti sve i uspjeli smo. Treba se i poklopiti u takvim situacijama. Zagreb je dobar, ima bodove s gostovanja, može igrati jaku obranu i to može biti jako opasno svakome.

Zagreb, 200118.
Arena Zagreb.
Utakmica I skupine drugog kruga rukometnog EHF Europskog prvenstva 2018,
Hrvatska - Norveska.
Na fotografiji: slavlje hrvatskih igraca, Manuel Strlek.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Štrlek

I dogodine se pripremaju promjene u Veszpremu...

- Da, dolaze Lauge, Paczkowski, Moraes, vratari Cupara i Szeekely. Mikler ide u Szeged, Jamali odlazi, Iliću istječe ugovor... Mislim da će momčad biti jaka i dogodine.

Jaka je bila i Hrvatska u Njemačkoj na SP, pa se nije popela na postolje. Iz perspektive dva mjeseca nakon SP, što kažete na to?

Nikad se ne okrećem

- Iskreno, ja se u životu nikad ne okrećem za onim što je prošlo, jer na to više ne mogu utjecati. Igrali smo jako dobar rukomet i još smo uvijek dovoljno mladi da i na narednim natjecanjima budemo u samom vrhu. Ne sumnjam da će tako i ostati.

Imali ste veliku pomoć na krilu?

- Da, prvi put nisam 60 minuta na utakmici bio na terenu, Mandić je odradio posao vrhunski. To je svakako puno lakše i daje nam na širini. Potrošio se jesam, ali to nije bilo ni izbliza kao prije kada je bilo teških situacija. Zato sam sada fit, spreman, nema problema i s optimizmom gledam na finiš sezone i u Mađarskoj i prema Kölnu, ali i kada je riječ o nacionalnom timu, jer nas čeka završetak kvalifikacija za Euro.

Linker
26. travanj 2024 21:49