Men's Handball - Spain v Croatia - 2017 Men's World Championship, Quarter-Finals - L'Arena, Montpellier, France - 24/01/17 - Croatia's players celebrate after winning. REUTERS/Jean-Paul Pelissier - RTSX722
REUTERS

TO JE PRAVI DUH

HRVATSKI TANDEM DIVOVA KOJI JE 'SAKRIO' ŠPANJOLCE PORUČIO Pa nismo došli ovako daleko da bismo sad stali!

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 26.01.2017. u 15:51

 • 'Nisam za udaranje, ali ako te netko udari, moraš vratiti da zapamti. To je najbolja poruka. Nema tu finoće'

   

  Španjolci su imali spremnu matematiku za naših 5+1, Raul, dvije brze okolo, pa Aguinagalde i sve je lako. No, ovaj puta smo ih iznenadili način na što nisu računali, jer to protekle dvije godine nisu vidjeli. Tandem koji je nekad žario i palio u mladim selekcijama za svjetske i europske medalje, koji je osvojio tri seniorske medalje, ponovo je skupa. Nakon dvije godine kada je Musa prekrižen u želji za pomlađivanjem, no, silom prilika vraćen jer u sastavu više nema Vorija, Marića, a nije bilo od Katara ni 6-0 obrane, koja nam je silno nedostajala iz taktičkih razloga.

  No, taj dobri div Željko Musa nikad nije imao problem s činjenicom da je otišao nakon Katara bez pozdrava, makar je ako vratimo film i tamo igrao dobre obrambene role u 6-0.

   

  Pohrvali smo se

  Uvijek će reći...

  - Meni reprezentacija nikad nije bila upitna, da me zovu uvijek bih došao, no doći, pa sjediti, ne igrati, ne znam ima li to smisla u mojim godinama. Vratio sam se i sretan sam, uopće ne razbijam glavu što me nije bilo u Riju, Poljskoj i prije. Ja sam sretan kad mogu igrati u ovom timu.

  Kada ga pitate kada mu je u karijeri bilo najteže očekujete, odgovor “zbog Rija”, ali ne.

  - Pa lani kada sam ozlijedio rame i mučilo me pet mjeseci. Tada sam se jako zabrinuo, no sve je ispalo OK.

  Projurio je kroz miks zonu nakon utakmice sa Španjolcima, a dan kasnije kaže:

  - Aha, pa nek’ netko kaže da je Musa spor.

  Prije ćemo reći “kako Musa dere jarca”.

  - Pa dobro, trebalo se pohrvati s njima, nije bilo lako, iskusni su, no mislim da smo mi odigrali vrhunski svi od prvog do zadnjeg.

  Protiv Norveške neće biti baš tako.

  - Pa neće, jer igraju drugačije, brži su i morat ćemo i mi biti drugačiji. Sigurno da i oni moraju misliti o nama, imaju razloga, pa nek’ misle.

   

  Nema kod 31-godišnjeg Mostarca straha.

  - Ma, nisam nikad s tim imao problema. Nisam za udaranje, ali ako te netko udari, moraš vratiti da zapamti. To je najbolja poruka. Nema tu finoće.

  Prijatelj Norvežanin

  Novi look nema neko posebno objašnjenje.

  - Obrijao sam glavu ne da izgledam opasnije, nego zato što smo izgubili od Njemačke, pa sam odlučio nešto promijeniti. Isplatilo se.

  Još neki povez oko glave ili umjetni ožiljak.

  - A ne, to bi bilo previše, ovo je sasvim OK.

  Sam je priznao.

  - Malo sam se opustio, pa su počeli i golovi. Moram priznati da mi je ova sezone u Magdeburgu puno pomogla, da imam dobar tretman, da igram puno naprijed i nazad i to mi daje sigurnost. Bundesliga je prva liga po mojoj mjeri, cijene te po onome što pokažeš na terenu. Prošao sma puno toga, za sve sam se izborio i tako treba biti.

  Ima jednog bitnog prijatelja u Magdeburgu?

  - Christian O’Sullivan je vrlo važna karika norveške reprezentacije. Dobar momak, odličan obrambeni igrač, ali i napadač. Rekao je još prije SP da će biti opasni, pa me nisu iznenadili.

  Stiže li podrška s tribina za vikend u Bercyju.

  - Nadam se, očekujem da se priključi obitelj, supruga i kćeri, da dođu tata Miro i mama Nada. Uvijek su samnom - kaže ovaj div, koji djeluje tako da ne bi izvan terena mrava zgazio, a kako je tata bivši zaposlenik “hotela Remetinec”, danas u mirovini, Željko je dobro naučio što znači biti dobar momak.

  Obožavaju ga svugdje gdje je igrao, a Poljaci su mu nakon jedne nezgodne noći u Kielcu za koje je igra stalno skandirali “Musa Musa, 1,5 promilusa”. I danas mu po društvenim mrežama šalju poruke da “sakrije” te Norvežane i Francuze, a on kaže:

  - Kad smo već tu, pokušat ćemo sigurno.

  U petak će biti teže

  I nikad ga nećete navući na više.

  Jakov Gojun je prvi dio tog para koji je stasao kod Vladimira Canjuge i Slavka Goluže.

  - Dobra je to generacija, nas dvojica, Kopljar, Čupić... Bili smo drugi u Europi, treći na svijetu. Željko se vratio, nije nam puno trebalo da se polovimo, jer se tu sve manje-više zna. Činjenica da igramo u jakim bundesligaškim klubovima i da nam to paše olakšava nam posao.

  On ne izlazi otkad je ušao u reprezentaciju.

  - Ja sam sretan da tako dugo trajemo u vrhu, nekad je to malo više, nekad malo manje, ali to je velika stvar. Opet smo u polufinalu, a to nije nimalo lako.

  Teže će biti s Norvežanima?

  - To sigurno, jer smo se u to uvjerili već i sami i iz razloga što oni i ovdje pokazuju da su ekstra momčad. Imaju drugačiji stil od Španjolaca, puno trče, jako su dobri u naletavanju na loptu u napadu, posebno Espen Hansen i ovaj novi ljevak (Tangen), pa Tonnesen s kojim imam iskustva iz Bundeslige koji je strašan šuter. Tu treba jaka koncentracija, pravovremenost i spremnost stati pred njih. Ne sumnjam da ćemo se taktički dobro pripremiti.

  Poželjeli smo finale

  Kad ćemo u finale?

  - Pa iskreno i ja sam poželio, jer ga nemamo od Hrvatske, ali pustimo sad to, pokušajmo misliti samo na Norvešku.

  Rekli ste poruka onima koji nisu vjerovali u nas...

  - Ovo je relativno mlada momčad, ima dosta novih igrača koji nisu bili u rolama kao dosad i treba im podrške svakako. A kod nas je tako, uvijek će netko iskočiti.

  Vratio se na Španjolsku...

  - Znate koja je najveća stvar iz te pobjede? Obrana dobro, ali činjenica da nismo gubili previše lopti, da nismo imali previše crnih rupa, što pokazuje novu kvalitetu. Naravno, ne idemo u Pariz sudjelovati, samo polako.

  Musa i tandem.

  - Ma nas smo dvojica kuhani i pečeni u tome od najmlađih dana. Znam samo da nikad nećemo razočarati - zaključio je Jakov Gojun.

  Iz drugih medija