Željko Babić
REUTERS/Charles Platiau / REUTERS

JEDNOSTAVNO - NEMA USPOREDBE

I ONDA SE MI MJERIMO S RUKOMETNIM SVIJETOM Evo koliko su zarađivali Babić, Balić i društvo, a koliko Lino Červar i drugi ugledni izbornici

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 02.02.2017. u 15:01

 • Najviši ugovori su od 300-400.000 eura godišnje (Njemačka, Francuska, Norveška, Španjolska), a posebna priča je Valero Rivera u Kataru. Lino Červar u Makedoniji zarađuje oko 20.000 eura (vodi i Metalurg), a cijeli dosadašnji stožer hrvatske reprezentacije bez Ivana Balića - 10.000 eura mjesečno

  Izbornici su danas relativno skupa roba. Ima različitih primjera, različitih mogućnosti i cijena. Naravno, ovise o bogatstvima pojedinih saveza, a cijene se na godišnjoj razini kreću na razini cijene najboljih igrača.

  Jedno su izbornici za jednu akciju, drugo izbornici na mandat o tri-četiri godine, a treće izbornici koji rade na relacijama klub - reprezentacija, koji primaju na dva kraja po manje. Mogućnosti određuju situacije, a mogućnosti u velikoj mjeri ovise i o rezultatima. Svaki neuspjeh skraćuje novčanik.

  Iznimke su savezi koji u organiziranim državama imaju tretman rukometa kao vrhunskog sporta. Ti primjeri su Njemačka, Francuska, Norveška, Španjolska, Švedska i Danska. Sve više tim tragom idu Mađari, pokušat će i Slovenci, kojima rezultat u tom smislu ide na ruku. Tamo su izbornici pod ugovorima, bave se isključivo poslovima oko A selekcije i ti ugovori su u visini do 300 do 400 tisuća eura na godinu.

  Francuzi sada uz Dinarta imaju odnedavno i Onestu na funkciji specijalnog savjetnika, no, jasno je da im to nije problem jer osim dobre organiziranosti saveza samog po sebi, ostvarili su i vrhunski rezultat i vrhunski zaradili na nedavnom SP-u.

  Norveški savez daleko je najbogatiji, s proračunom od 17 milijuna eura, no, ako mislite da zbog toga norveški izbornik Berge ima puno više, varate se. Oni su u tome puno skromniji, baš kao i Šveđani. Sve je predviđeno ugovorima, nema posebnih nagrada za uspjeh.

  2016 Rio Olympics - Handball - Final - Men's Gold Medal Game Denmark v France - Future Arena - Rio de Janeiro, Brazil - 21/08/2016. Denmark's coach Gudmundur Gudmundsson and Kasper Sondergaard (DEN) of Denmark celebrate winning the match. REUTERS/Wolfgang Rattay FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
  REUTERS
   

  Nijemci su najbogatiji u europskim okvirima jer je njihov Sigurdsson, koji sada odlazi u Japan, bliže 500.000 eura na godinu (zamislite kada odlazi koliko je tamo?), dok je na prvom mjestu bez konkurencije Katar, gdje Valero Rivera ima status koji u svijetu rukometa nedodirljiv. Osim dostupne infrastrukture i svega podređenog momčadi, Riverina plaća se penje i preko milijun eura na godinu i nije nikakvo čudo da je ovaj legendarni Katalonac potpuno zaboravio Španjolsku i propjevao katarsku himnu.

  Talant Dušebajev najbolji je primjer izbornika na relaciji klub - reprezentacija i vjerojatno je, kad se te dvije plaće spoje s obzirom na rezultat Kielca, najbolje plaćeni europski trener danas. No, isto tako javna je tajna da će ga premašiti Ljubo Vranješ, koji je preuzeo Veszprem, a uskoro će i Mađarsku jer u tu priču svakako treba dodati i da je Vranješ imao važeći ugovor s Flensburgom, čije raskidanje je Mađare dobro koštalo pa je cijena i veća od najveće.

  Men's Handball - Macedonia v Iceland - 2017 Men's World Championship Main Round - Group B - Arenes de Metz, Metz, France - 19/01/17 - Macedonia's head coach Lino Cervar congratulates his player Kiril Lazarov after their match. REUTERS/Vincent Kessler - RTSWBLR
  REUTERS/Vincent Kessler / REUTERS
   

  Svi ostali savezi su kudikamo skromniji po tom pitanju, a među njih spada naš, u kojem cijena izbornika ne prelazi 5.000 eura na mjesec, što bi na godišnjoj razini bilo do 60.000 eura, zanemarivo u odnosu na ono što su mogli uzeti u klubovima. Veselin Vujović u Sloveniji navodno ima 6.000 eura mjesečno.

  No, reprezentacija se u našem slučaju doživljava kao prilika nakon koje se za skupe ugovore može otići na bolje plaćene destinacije. I realno, nikome nije uzela na rejtingu, pa ni Željku Babiću, koji je zbog nje ostavio sjajno plaćeni posao u Brestu.

  Novi hrvatski izbornik neće iskočiti iz tih okvira, no, kako smo domaćini Eura, kako će to sigurno biti pozitivan poziv sponzorima, moguće je da priča bude bogatija ovisno o uspjehu. Sigurno da rejtingom Lino Červar vrijedi više nego prethodnici i sada je jedino pitanje hoće li se odreći svega što ima u Makedoniji, a ima carski status, i prihvatiti posao na hrvatskoj klupi.

  --------------------------------------------------------

  PLAĆE IZBORNIKA

  800.000 eura godišnje zarađuje Španjolac Valero Rivera, koji sjedi na klupi katarske reprezentacije. Kataru je donio srebro na SP-u 2015, a u Francuskoj je iznenadio Njemačku u osmini finala.

  160.000 eura godišnje zarađuje Gudmundur Gudmundsson, izbornik u odlasku s klupe Danske (plaću će primati do lipnja)

  240.000 eura godišnje ili oko 20.000 eura mjesečno zarađuje prema neslužbenim informacijama Lino Červar u Makedonji, ali kod njega u tu cifru ulazi posao koji obavlja kao izbornik Makedonije i kao trener skopskog Metalurga.

  Za usporedbu, cijeli dosadašnji stožer hrvatske rerpezentacije (bez Ivana Balića koji kao koordinator formalno i nije član stožera) dobivao je oko 10.000 eura mjesečno.

  Tagovi
  Iz drugih medija