CROPIX
ODLUČILI TEK SEDMERCI

IZBJEGNUTA SENZACIJA Zagreb nakon velike drame osvojio hrvatski Kup, Goluža kaže: Sve je bilo onako kako sam predvidio!

U 26. finalu PPD Zagreb tek nakon sedmeraca slavio protiv Nexea, nakon što je Igor Vori donio izjednačenje deset sekundi prije isteka ‘regularnog’ vremena
Piše: HinaObjavljeno: 15. svibanj 2017. 15:06

Nikad uzbudljivije finale u Umagu. Zagreb je samo sretno na sedmerce odnio naslov nikad boljem Nexeu. To je 24. kup naslov zagrebaša, Nexe nije uspio ni u svom drugom pokušaju. Nikad bliže.

Zagreb je posljednji bod u Hrvatskoj izgubio 12. rujna 2007. u Poreču. Otad su upisali sve pobjede u Kupu i prvenstvu, a posljednji poraz doživjeli su godinu prije toga u Osijeku. Deset godina nepobjedivosti prekinuto je u nedjelju u 14. svibnja 2017. u Umagu.

Mirisalo je na derbi. Zagreb daleko od prave forme, Nexe u naletu s novim ambicioznim trenerom Horvatom.

I plus 3 za Našičane

Tako je i izgledalo u prvom dijelu. Zagreb je ušao ozbiljno, no, nije išlo, obrana je curila, makar su probali Vori i Tonči Valčić, pa Tonči i Šušnja, pa je pomagao Kontrec, ali inspirirani Našičani, predvođeni Špilerom i Sršenom, lako su to rješavali. Onda je Zagreb znala uloviti i dekoncentracija, kao posljedica nečega vjerojatno, pa je s igračem manje Saša Barić Jaman zabio dva čista skok-šuta, što je kalibru momčadi Zagreba nedopustivo.

Nexe je igrao svojih 6-0, gusto u sredini. Goluža je krenuo s Pavlovićem bez Mandalinića, Pavloviću nije išlo, pa je morao tražiti i tek pred kraj prvog dijela je s Markovčićem našao to što je želio. Mrakovčić je usput zabio sa sirenom u prvom dijelu, pa je bilo -1 samo, makar je Nexe stalno vodio, čak i tri gola razlike.

Vidjelo se odmah na početku nastavka da Zagreb želi podići ritam, no Nexe je pokazao otpor i bilo je jasno da bi tu moglo biti uzbudljivo do kraja.

Zagreb je ulovio egal, Zrnić je dvaput vratio Nexe u plus. Zagreb je stiskao sve više, no, pogreške su ga bacale u minus i bilo je sve teže, vrijeme na semaforu je curilo, a Nexeovi navijači vikali su “Kup je naš”.

Skok umjesto Stivija

Goluža je dignuo s klupe Skoka jer Stevanoviću ništa nije polazilo za rukom i opet se Zagreb vratio iz -2 na 20:20, ali Nexe opet ide na 22:20, lomi Zagreb, a Horvat s dva igrača više fula penal, pa šut s krila i Nexe je preživio sa +2. I to ih je, naravno, dodatno nadahnulo, posebno u obrani, koja je s Vegarom i Mrđenovićem radila puno problema Zagrebu.

No, Špiler i Jaman nude šansu i Zagreb se vraća minuti i pol do kraja na 23:23. Zrnić ima penal, zabija za 24:23 40 sekundi do kraja, Vori sretno izjednačava. Time-out, Nexeu je ostalo 6 sekundi za posljednji napad, Jaman puca skok-šut, Skok brani nogom i ide se na penale.

A penale rješavaju oni koju su bili slabi u prvih 60 minuta (Stevanović), odnosno koji nisu igrali ni sekundu (Mandalinić)...

Goluža: Izvukli smo se, sve je bilo kako sam predvidio

Tuga Nexea i radost Zagreba kojem je pao kamen sa srca ove sezone. Sad su mirni, vjerojatno, makar s ovim Nexeom kakav je bio u nedjelju nikad ne znaš.

Slavko Goluža kaže:

- Dosta problema, dosta promašenih stvari, dosta ozljeda. Izvukli smo se, sve je bilo kako sam predvidio, znao sam što nas čeka. Vori je bio prevaga. Penali su odluke, napisao sam da zadnji puca Stipe i da odlučuje.

Hrvoje Horvat vrlo čvrsto se nosio s porazom.

- Čestitam Zagrebu. Nemam prigovora ni na što, jednostavno, mi nismo iskoristili prilike koje smo imali, a trebali smo dovršiti utakmicu. Presudilo je više sreće na stranu Zagreba.

I Stevanović...

- Sve što nisam obranio u tijeku igre, vratilo se. I Skok nas je vratio s nekoliko obrana u finišu. A sve je bilo je na strani Nexea i Lorgera. Malo sreće, malo iskustva i to je to.

Ivan Sršen tužan nakon poraza:

- Čestitke Zagrebu, imali smo veliku priliku, no, nismo je iskoristili. Penali su jednostavno lutrija. Bliže jesmo, ali ovakva prilika se ne događa često. Zagreb je velik klub, makar je ovaj put bio korak do poraza.

Linker
20. travanj 2024 04:36