Podravka Vegeta slavlje
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX
NIŠTA OD IZNENAĐENJA

IZGLEDALO JE DA BI HRVATSKI PRVAK MOGAO OSTVARITI SENZACIONALAN PODVIG, SVE JE UPROPAŠTENO U NASTAVKU Iz Mađarske se sada treba vratiti bez bodova

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 19. listopad 2019. 19:49

Nakon senzacionalne pobjede nad norveškim Vipersom, Podravka Vegeta imala je težak ispit na gostovanju u Mađarskoj. U uzavreloj atmosferi dvorane u Erdu Ferencvaros je imao glasnu potporu brojnih navijača, dok su iz Koprivnice stigli Kronikusi i članovi klupskog vodstva te predstavnici sponzora. Mađarske doprvakinje bile su pod pritiskom nakon dva poraza u prva dva kola, morale su pobijediti kako bi zadržale izglede za osvajanje jednog od prva tri mjesta koja vode u drugi krug.

Podravka nije uspjela osvojiti barem bod, što bi bio velik kapital u borbi za drugi krug. Iako je početak utakmice sugerirao da bi mogle uzeti i puni plijen, Koprivničanke su se kući vratile bez bodova i s punom mrežom golova. Sve dobro što su napravile u prvom poluvremenu, upropastile su u nastavku kad su suparniku od 40. do 46. minute dopustile seriju od 6:0, kada je utakmica definitivno prelomljena.

Ova je utakmica još jednom pokazala da Podravka mora još dosta toga učiti i popravljati kad je visoka europska razina u pitanju. Naravno, ništa nije izgubljeno, za dva tjedna je uzvrat s Ferencvarosem u Koprivnici, a na domaćem terenu Saračevićeve igračice ipak se znatno bolje snalaze.

Podravka je krenula s obranom 6-0, u sredini je uz Debelić bila Milošević, koju je u napadu mijenjala Tsakalou. Izgledalo je to dosta dobro u početku, čvrsto i agresivno, no takva je igra podrazumijevala i veći broj isključenja. Koprivničanke su u 13. minuti imale vodstvo od 4:7, potom domaći trener Elek zove minutu odmora i Ferencvaros u 17. minuti stiže do izjednačenja (8:8).

U napadu su gošće dobro koristile prostor koji im se otvarao, jer je Ferencvaros igrao prilično slabu obranu. Znalo se i ranije da je to boljka mađarskih doprvakinja, a to je znalački koristila Tjaša Stanko koja je u važnim trenucima sama zabijala, ali i spretno proigravala suigračice. Prema kraju poluvremena digla se i Tsakalou, a prošlo je i sve što se probalo s krila. U 21. minuti opet tri razlike, 9:12, u 29. je Podravka imala 15:17, ali Mađarice do poluvremena ipak izjednačavaju rezultat.

Problem je u obrani bio u neopreznim prekršajima koji su uglavnom skupo plaćani, sedmercima i isključenjima. Tako je Debelić, ključna Podravkina igračica u obrani, u 22. minuti dobila drugo isključenje, a Dragica Džono morala je napustiti teren već u 29. minuti nakon što je isključena treći put. Od ta tri isključenja dva su bila potpuno nepotrebna. S obzirom na spomenute probleme, na poluvremenu je Saračević morao smišljati nove obrambene strategije.

Pokušavao je i sa 6-0 i sa 5-1, ali nije išlo jer je nestalo agresivnosti s početka. Razbranila se Biro, skinula je nekoliko lopti u ključnim trenucima kad se rezultat lomio. Odigrale su Mađarice kao u transu sredinu drugog poluvremena i ostvarile prednost koju do kraja više nisu ispuštale. Završilo je -6, moglo je biti i više.

Jedina pozitiva iz tog nesretnog drugog poluvremena je Lea Franušić, koja je dobila priliku te s pet asistencija i izborenim sedmercem pokazala da može biti korisna i u ovakvim jakim utakmicama. Dobre su partije pružile Debelić, Turk i Stanko, ali ekipno je Podravka bila daleko od igre kakvu je prikazala protiv Vipersa.

Linker
25. travanj 2024 22:51