Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
EUROPSKO PRVENSTVO

IZNENAĐENJE NA OTVARANJU! A MISLILI SMO DA SU NAM ŠVEĐANI NAJVEĆA PRIJETNJA Pomlađeni Island iznenadio 'vikinge' uraganskim prvim poluvremenom

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 12. siječanj 2018. 21:15

Iako se danima po medijima i u javnosti govorilo “Hrvatska i Srbija otvaraju EP...”, realno su ga otvorile reprezentacije Švedske i Islanda u Splitu te Austrija i Bjelorusija u skupini B u utakmicama u terminu od 18:15.

Bile su to tek uvertire za hrvatsko-srpski i francusko-norveški obračun. Ne baš u skladu s prognozama, pobijedili su Islanđani (26-24), i to uvjerljivo, iako je švedski rukomet posljednjih godina ponovno u velikom usponu. Neko su vrijeme bili “u podrumu”, nakon što su drmali rukometnim svijetom 1990-ih osvojivši, između ostalog, rekordna četiri naslova prvaka Europe. Nastave li u Splitu kao u prvoj utakmici, ponovno će se tamo vratiti.

Islanđani su sa savršenih 4-0 otvorili utakmicu, nastavili u istom ritmu do 9-3 i zatim 11-4, ponajprije zahvaljujući obranama “ludog” Gustavssona, i činilo se da su Šveđani u potpunosti izgubljeni jer su u prvom dijelu imali i osam minusa. Do kraja prvog dijela ipak nisu nastavili tonuti te su nekako održali na “samo” sedam minusa (8-15).

Situacija se u nastavku zamalo u potpunosti okrenula, Gustavsson više nije poput pauka sve lopte hvatao u svoju mrežu (11 obrana u prvom poluvremenu) te su Šveđani lagano topili prednost suparnika. U prvom dijelu otežale noge i skraćene ruke postupno su povratile funkciju te im je trebalo petnaestak minuta da se vrate na minus koji je u završnici bilo moguće stići. Na ulasku u posljednjih deset minuta utakmice na semaforu je stajalo 18-22, ali bilo je to sve što su Šveđani mogli učiniti nakon katastrofalno lošeg ulaska u utakmicu.

Posljednje minute prošle su u egalu.

Srpski izbornik Jovica Cvetković je sa stožerom tijekom tog prvog ogleda sjedio najnormalnije i bez osiguranja među hrvatskim navijačima, nitko nije obraćao pažnju, niti je on imao najmanju neugodnost.

- Da, priznajem da sam malo iznenađen, očekivali smo zaista da najlakše možemo pobijediti Island u skupini. Islanđani su igrali brzo, jednostavno, no možda je taj rezultat posljedica loše igre Šveđana, nisu me nešto impresionirali. Da, sad sam dobio dodatnu sliku u našoj skupini. Bit će jako teško igrati sa svima. Islanđani su jaki, Šveđani će se pokušati na sve načine “vaditi”, i to nam je ozbiljna prijetnja...

U prvom susretu skupine B u Poreču Bjelorusija je svladala Austriju sa 27-26 (14-12). Bjeloruse je predvodio Vladislav Kuleš sa sedam golova, dok je Mikola Bilik postigao osam golova za Austriju.

Linker
19. travanj 2024 09:46