Domagoj Duvnjak
 REUTERS/Benoit Tessier / REUTERS
OKUPLJANJE REPREZENTACIJE

KADA ĆEMO I HOĆEMO LI UOPĆE DOČEKATI DOMAGOJA DUVNJAKA?! O njemu ovisi uspjeh na Euru u Hrvatskoj, a on već šest mjeseci ne igra i pitanje je kada će!

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. listopad 2017. 13:50

U nedjelju će se u Zagrebu okupiti hrvatska rukometna reprezentacija. Bit će to posljednje okupljanje uoči završnih priprema za Euro 2018. u prosincu. Igrat ćemo protiv Slovenije, u četvrtak u 18.00 u Ljubljani i u subotu u 20.15 u Zagrebu.

Lino Červar ima problema, nije sve idealno, makar je dosta toga isplanirano, no svi se nadaju da će do Eura ipak sve leći na svoje mjesto.

- Osim Vuglača, više nikoga nismo naknadno pozivali niti ćemo pozivati, ima nas dovoljno. Okupit ćemo se u nedjelju, kompletirati u ponedjeljak, a s nama bi trebali biti Kopljar i Duvnjak, makar njih dvojica neće nastupiti protiv Slovenije - kaže Červar.

Kiel sve diktira

Kopljar je vukao ozljedu prepone, tek se vraća. Duvnjak je na bolovanju već šest mjeseci, njegov se povratak očekuje, no bilo bi suludo očekivati da će ga Kiel, koji ga plaća, pustiti da igra u dresu reprezentacije prije nego u njihovu dresu. Naravno da povratak zavisi od osiguranja koje preuzima plaćanje igrača dok je na bolovanju. Tako da tu treba biti strpljiv i nadati se da će se Duvnjak do prosinca prvo vratiti u dres Kiela u Bundesligi i Ligi prvaka, a onda se uspjeti priključiti i pripremama reprezentacije za Euro.

Naravno da je nakon takve duge stanke svašta moguće, na sve treba biti spreman, tj. treba se moći nositi i s takvom potencijalnom situacijom.

I iskreno rečeno, jako je dobro da na tim važnim pozicijama imamo dva trenutno vrhunska igrača u europskim razmjerima, Luku Cindrića i Igora Karačića, koji igraju u dresu europskog prvaka Vardara. Njihove igre obećavaju mir reprezentaciji i Červar je to vrlo jasno rekao još prilikom posljednjeg okupljanja. U trojcu Karačić - Cindrić - Duvnjak leži temelj svega što očekujemo na Euru, pa i obrane, makar je prije svega riječ napadačima.

Brzo ćemo se uklopiti

Igor Karačić je povratnik, nije ga bilo na siječanjskom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i utakmice protiv Slovenije bit će mu prve za reprezentaciju nakon Rija.

Vardar je u formi...

- Vardar ima momčad, ima sustav i sve što smo radili posljednjih godina sada se pretvorilo u sigurnost kojom dominiramo. Odlično se osjećamo, zadovoljni smo, puni samopouzdanja... - kaže Karačić.

Sada tu priču treba prenijeti na reprezentaciju.

- Mislim da smo na dobrom putu, da smo i na prva dva okupljanja s Linom puno stvari postavili i da znamo što se od koga traži i očekuje. Nedostajat će nam na ovom okupljanju Duvnjak i Kopljar, no već smo odigrali puno utakmica skupa, vjerujem da nam se neće biti problem brzo uskladiti. Puno je važnije da nam se vrate do početka završnih priprema za Euro, a ja vjerujem da dotad hoće.

Čupić silno motiviran

Zašto niste bili u Francuskoj?

- To ja ne znam, znaju oni koji su birali, to nije moja stvar. Moje je da se odazovem kada me se zove i ništa više.

Slovenija je test, ali ponekad i puno više...

- Da, u posljednje je vrijeme sa Slovenijom bilo dosta problema, koji su kulminirali na SP-u u Francuskoj kada smo izgubili broncu. Kada nekoga navikavaš da može, on počne stvarno misliti da je tako i postaje drugačiji. No ja, nekako, vjerujem da se mi možemo i drugačije postaviti i da ćemo to nastojati i sada iako, rezultatski gledano, te utakmice koje nas čekaju nisu važne kao one koje će doći u siječnju.

Pribojavate li se ozljeda i drugih problema koji mogu poremetiti planove?

- Ne, siguran sam da imamo dobru momčad, da ćemo svi dati sve od sebe da se dokažemo. Kada je tako, ne sumnjam u nas ni u jednom trenutku, tko god igrao.

U kakvoj ste formi vi i Cindrić?

- Odličnoj. Ja sam malo više igrao protiv Zagreba, on će drugi put, zdravi smo, ništa nas ne muči i to je najvažnije. A ne zaboravite ni Čupu, i on nam je jako dobar, silno motiviran, jer i njemu je ovo, na neki način, povratak u tim.

S nama uvijek ista priča

Zasad u SEHA ligi i u Ligi prvaka sve ide po planu?

- Pa, dobro je, želja nam je osvojiti SEHA ligu i tako se postavljamo. Danas smo u Celju, nema nam Maquede, Sambe (Moraes), Krištopans ima problema, ali kažem, već smo u tom smislu prošli puno i s nama je uvijek ista priča. U Ligi je prvaka šteta jedino da Barcu nismo dobili s malo više razlike, a mogli smo, imali smo i šest razlike, no dobro je i ovako. Nakon okupljanja nas čeka gostovanje u Kristianstadu, pa dvije utakmice s Löwenom i uzvrat u Barceloni. Želimo doći do prvog mjesta jer bi nam to skratilo put do Kölna, u kojem želimo braniti naslov - zaključuje Karačić.

20 za dva susreta protiv Slovenije

Lino će u nedjelju okupiti tim. Neće biti Stepančića, čiji PSG igra Kup Francuske isti dan, kao ni Marića i Muse, čiji Melsungen i Magdeburg igraju Bundesligu, a neće biti ni Šole, čija Dubrava u nedjelju dočekuje Poreč. Svi će se složiti u ponedjeljak.

Vratari Alilović, Stevanović i Pešić u odličnoj su formi. Forma ne fali ni krilima Štrleku, Mihiću i Čupiću, ali fali trenutno Horvatu, pa ne čudi davanje prilike Vuglaču, kojeg Červar želi okušati kao krilo-vanjskog.

Na crti Musa, Marić, Vori i Kozina - bit će dosta; za obranu Gojun, koji igra u Berlinu; na sredini Karačić i Cindrić; a onda vanjski: Mandalinić, Mamić i Jaganjac, drugi strijelac Lige prvaka ove sezone, lijevo, a Stepančić i Šebetić desno. Vujovićeva Slovenija dat će im trenutne odgovore na pitanja gdje su i što su.

Linker
20. travanj 2024 08:29